Jump to content

Movement Strategy/Recommendations/Manage Internal Knowledge/ms

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Movement Strategy/Recommendations/Manage Internal Knowledge and the translation is 100% complete.
Mengurus Pengetahuan Dalaman

What

Rakaman video ringkas tentang pengesyoran ini

We akan menjadikan internal knowledge Pergerakan kami mudah ditangkap, ditemui, digunakan dan adaptasi oleh semua penyumbang untuk memudahkan sustainability dan resilience, pembangunan kemahiran individu dan organisasi serta pertumbuhan dalam cara equitable merentas semua community.

Semua pengetahuan dalaman yang dihasilkan dalam Movement kami adalah miliknya. Kami akan memastikan kebolehcarian dan kebolehgunaan oleh mana-mana peserta untuk memudahkan pembelajaran dan pertumbuhan. Kami akan mewujudkan asas untuk pengetahuan dalaman (sama ada baharu atau dibina berdasarkan sedia ada), kakitangan yang berdedikasi untuk penyusunan kandungan (termasuk kebolehtemuan dan jaminan kualiti), dan sokongan pengguna, ditambah dengan perkhidmatan/pangkalan data rakan sebaya untuk mencari jodoh.

Changes and Actions

 • Memudahkan dokumentasi culture untuk menjadi sebahagian daripada kerja dan penilaian Wikimedia dan sebagai hasil sendiri, dengan resources|resources penciptaannya dalam bidang utama, seperti capacity building, advokasi, perkongsian dan teknologi.
 • Wujudkan sistem asas pengetahuan dengan akses kepada semua aset pembelajaran Pergerakan.
  • Reka bentuk asas pengetahuan menjadi mesra pengguna, penyertaan, berfungsi, berbilang bahasa dan boleh dicari untuk menyimpan semua sumber pengetahuan dalaman Pergerakan supaya penyumbang dapat mengetahui perkara yang wujud dan mana nak cari.
  • Buat dokumentasi yang jelas mengenai pembangunan infrastruktur dan scalability untuk melibatkan lebih banyak Pergerakan stakeholders secara telus.
  • Galakkan penciptaan metadata untuk setiap pengetahuan dalaman untuk menyokong kebolehtemuannya melalui alat carian.
 • Galakkan pertumbuhan dan pengekalan asas pengetahuan ini berikutan amalan ini:
  • Galakkan larian pecut dengan skop terfokus untuk mengelakkan kos dan masa yang berlebihan.
  • Sesuaikan kandungan, latihan dan pembelajaran kepada konteks tempatan dan melibatkan pelbagai komuniti untuk memastikan pengetahuan accessible dan tersedia dalam pelbagai bentuk.
  • Sediakan kakitangan yang berdedikasi untuk membantu dengan penyusunan kandungan, kebolehtemuan, jaminan kualiti, sokongan pengguna dan untuk memudahkan penjodohan rakan ke rakan.
  • Menyokong penciptaan laporan untuk mengukur dan menilai kemajuan Pergerakan dengan tepat, sekali gus mewujudkan kesedaran yang lebih baik dan menetapkan keutamaan termaklum.

Rationale

Di sebalik kejayaan Pergerakan kami dalam mencipta ensiklopedia terbuka dan kolaboratif, kami tidak begitu berjaya mengurus pengetahuan dalaman kami sendiri. Pengetahuan dalaman untuk memahami dan mengukur kemajuan ke arah matlamat kita, untuk memperoleh kemahiran baharu, berkongsi amalan terbaik atau lebih bertanggungjawab antara satu sama lain. Maklumat yang tersedia mungkin sudah lapuk, tidak lengkap atau tidak konsisten. Ini sering mengakibatkan pertindihan usaha dan terlepas peluang untuk membina pengalaman masing-masing, menghalang pertumbuhan Pergerakan dan merugikan sesetengah komuniti. Ia juga menjadi penghalang untuk mengagihkan kuasa kerana akses kepada pengetahuan membantu dalam melakukan kerja seseorang dengan lebih baik (operasi, teknologi, geran, alatan, kenalan, dll.).

Mengurus dan mendokumentasikan pengetahuan ialah aktiviti yang mengambil masa dan pembangunan kemahiran khusus; melakukannya adalah kurang menarik berbanding kerja yang kerap menarik minat sukarelawan, seperti menyunting dan mengatur. Akibatnya, ahli Pergerakan (terutamanya sukarelawan) sering mendokumentasikan aktiviti dan pengetahuan mereka secara tidak mencukupi atau tidak sama sekali. Ini membawa kepada kekurangan ingatan institusi, kerana pengalaman, pengetahuan dan kenalan mereka yang tidak didokumenkan hilang jika mereka meninggalkan Pergerakan kita. Mempunyai pengurusan pengetahuan dalaman yang baik adalah penting untuk menyertakan penyumbang baharu dan membantu mereka mengembangkan kemahiran, untuk membolehkan pemimpin baharu muncul, untuk komuniti kecil yang berusaha untuk berkembang, dan untuk yang besar menjadi lebih berdaya tahan dan fleksibel.