Стратегия/Уикимедианско движение/2017/Цикъл 2/Най-уважаваният източник на знание

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Strategy/Wikimedia movement/2017/Cycle 2/The Most Respected Source of Knowledge and the translation is 98% complete.
The following discussion is closed.

Cycle 2 of the discussion is now closed. Please discuss the draft strategic direction (link coming soon).

Ще работим за все по-точно и проверимо съдържание. До 2030 г. проектите на Уикимедия ще се разглеждат като най-висококачественият, неутрален и подходящ източник на знание. Ще увеличим дълбочината на наличните знания и ще поддържаме нашите стандарти за проверимо и неутрално съдържание. Ще поканим експерти да се присъединят към нас. Ще помогнем на хората да разберат как нашите процеси ни правят надеждни. Ще показваме най-подходящата информация на хората, когато и където се нуждаят от нея.

Подтеми

Тази тема се формира от съдържанието, създадено от отделни сътрудници и организирани групи по време на дискусии в първия цикъл. Ето подтемите, които поддържат тази тема. Вижте доклада от Цикъл 1, плюс допълнителната таблица и методологията за синтез на 1 800+ тематични изявления.

 • Качествено съдържание
 • Неутралност
 • Надеждност и правдоподобност
 • Знание
 • Безплатна
 • Източници с отворен код

Идеи от разговорите и изследванията на стратегията на движението

Идеи от уикимедианската общност (от тази дискусия)


Идеи от партньори и експерти

Идеи от проучвания сред потребители (читатели и сътрудници)

Друго изследвания

Свободни цитати

 1. I4OC, Инициатива за свободни цитати: https://i4oc.org/
 2. Доклад за състоянието на интернет на Мозила, вж. Раздел за отворени иновации и достъп до цитирания труд: https://d20x8vt12bnfa2.cloudfront.net/InternetHealthReport_v01.pdf
 3. "The Enclosure of Scholarly Infrastructure," Джефри Билдър: https://www.youtube.com/watch?v=oWPZkZ180Ho&feature=youtu.be

Научни статии

 1. "Distinguishing Scholarly from Non-Scholarly Periodicals: A checklist of criteria, introductions and definitions," Библиотека на университета Корнъл: http://guides.library.cornell.edu/scholarlyjournals

Въпроси

Вижте дискусията на тези въпроси на беседата

Това са основните въпроси, които искаме да обмислите и да обсъдите по време на тази дискусия. Моля, подкрепете аргументите си с проучвания, ако е възможно. Осъзнаваме, че може да нямате време да отговорите на всички въпроси; за да ви помогнем да изберете къде да се насочите, по-долу сме изредили три типа въпроси. Основните въпроси са най-важните за отговор по време на този дискусионен цикъл.

Основни въпроси
 1. Какво влияние ще имаме върху света, ако следваме тази тема?
  • Имайте предвид, че ако вече сте изпратили ключови идеи, които отговарят на този въпрос в тази тема в предишна дискусия, добавете само препратка на към страницата-източник, вместо да пренаписвате целия текст. (вижте електронната таблица). Ако има нещо ново, което искате да добавите към коментара, който сте направили преди; моля, направете го.
 2. Колко важна е тази тема спрямо останалите 4? Защо?
Втори въпрос
 1. Фокусът изисква компромиси. Ако увеличим усилията си в тази област през следващите 15 години, има ли нещо, което правим днес и което трябва да спрем да правим?
Разширени въпроси
 1. Какво друго е важно да се добави към тази тема, за да стане по-силна?
 1. Кои други ще работят в тази област и как можем да си сътрудничим с тях?

Други коментари:

Не забравяйте, че ако имате идеи за стратегическия процес или по-големи проблеми, да ги споделите тук, където те са наблюдавани ежедневно!

"Ако имате конкретни идеи за подобряване на софтуера, моля, обмислете да ги изпратите на Фабрикатор или беседата на продукта."