Tech/Server switch 2016/bs

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Tech/Server switch 2016 and the translation is 100% complete.

Zadužbina Wikimedia testirat će novi podatkovni centar u Dallasu (Texas). Ovim će se osigurati da Wikipedia i druge Wikimedijine wiki ostanu na mreži čak i u slučaju katastrofe. Kako bi osigurali da sve radi kako treba, tehnološki odsjek Wikimedije mora izvršiti planirani test. Test će pokazati može li se pouzdano prebaciti s jednog na drugi podatkovni centar. Zahtijeva se spremnost mnogih timova i da isti budu dostupni da poprave bilo kakve neočekivane probleme.

Podatkovni promet bit će potpuno prebačen na novi centar u utorak, 19. aprila.
Tim će se ponovo prebaciti na glavni podatkovni centar u četvrtak, 21. aprila.

Nažalost, zbog tehničkih ograničenja MediaWiki softvera, neće se moći uređivati tokom ove dvije promjene. Izvinjavamo se zbog ovog prekida i radimo na tom da ih ubuduće umanjimo.

Moći ćete čitati sve wikije, ali ih nećete moći uređivati u kratkom razdoblju.

  • Nećete moći uređivati otprilike 15–30 minuta u utorak, 19. aprila i u četvrtak, 21. aprila sa početkom u 14:00 UTC (16:00 CEST, 10:00 EDT i 07:00 PDT).
  • Ako pokušate urediti ili sačuvati tokom ovog razdoblja, pojavit će Vam se greška. Nadamo se da nećete izgubiti izmjene tokom ovih minuta, ali ovo Vam ne možemo garantovati. Ako vidite grešku, molimo Vas da sačekate dok se sve ne vrati u normalu. Tad ćete moći sačuvati izmjenu. Međutim, za svaki slučaj preporučujemo da napravite pričuvnu kopiju izmjene.

Ostale posljedice:

  • Pozadinski zadaci bit će sporiji, a neki mogu biti i zaustavljeni. Moguće je da se crveni linkovi neće ažurirati svojom uobičajenom brzinom. Ako napravite članak koji je negdje drugdje povezan, link ka tom članku ostat će crven duže nego što je to uobičajeno. Skripte koje dugo traju morat će se zaustaviti.
  • Kȏd za sedmicu koja počinje 18. aprilom bit će zamrznut. Neće se implementirati kȏd koji nije izričito važan za rad softvera.

Prvobitno je planirano da se test izvrši 22. marta. Novi datumi su 19. i 21. april. Možete pročitati raspored na stranici wikitech.wikimedia.org. Na tom će se rasporedu objaviti bilo kakve promjene. Bit će još obavještenja o ovome. Molimo Vas da ove informacije podijelite sa zajednicom. /User:Whatamidoing (WMF) (talk)