Jump to content

Tech/Server switch 2016/sl

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Tech/Server switch 2016 and the translation is 100% complete.

Fundacija Wikimedia bo preskušala svoj nov podatkovni center v Dallasu. Novost bo pripomogla k temu, da bodo Wikipedija in ostali Wikimediini wikiji ostali dostopni tudi v primeru katastrofe. Wikimediin Oddelek za tehnologijo mora izvesti načrtovan preskus delovanja. Ta preskus bo pokazal, ali preklapljanje med podatkovnimi centri deluje zanesljivo. Priprava preskusa zahteva prisotnost več ekip razvijalcev, ki morajo biti pripravljene tudi v primeru nepričakovanih težav.

V torek, 19. aprila, bodo preklopili ves promet na novi podatkovni center.
V četrtek, 21. aprila, ga bodo preklopili nazaj na primarni podatkovni center.

Zaradi omejitev programja MediaWiki bo moralo biti urejanje žal prekinjeno med preklapljanjem. Opravičujemo se za to motnjo; delamo na tem, da bo v bodoče čim krajša.

Kratek čas boste lahko pregledovali, ne pa tudi urejali vse wikije.

  • Približno 15 do 30 minut bo preprečeno urejanje tako v torek 19. aprila, kot tudi v četrtek 21. aprila, začenši ob 14:00 UTC.
  • Če boste v tem času poskušali shraniti urejanje, se vam bo izpisalo sporočilo o napaki. Upamo, da v tem času ne bo izgubljeno nobeno urejanje, zagotoviti pa tega ne moremo. Če opazite sporočilo o napaki, prosimo počakajte da bo vse kot prej. Potem boste lahko shranili svoje urejanje. Za vsak slučaj priporočamo, da napravite kopijo svojih sprememb.

Druge posledice:

  • Procesi, ki se izvajajo v ozadju, bodo počasnejši, nekateri se lahko prekinejo. Morda se bodo počasneje posodabljale rdeče povezave. Če ustvarite stran, do katere vodi povezava, bo le-ta ostala rdeča dlje kot običajno. Nekatere skripte, ki se izvajajo dlje časa, bodo morale biti ustavljene.
  • Programsko kodo bomo zamrznili v tednu, ki se začne z 18. aprilom. Nobena nenujna sprememba programske kode ne bo uveljavljena.

Preskus je bil sprva načrtovan za 22. marec. Nova datuma sta 19. in 21. april. Preberete lahko ta urnik na wikitech.wikimedia.org. Na njem bodo objavljene vse morebitne spremembe. O tem bomo tudi večkrat obveščali uporabnike. Prosimo, razširite te informacije v svoji skupnosti. /User:Whatamidoing (WMF) (talk)