Tech/Server switch 2016/sr

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Tech/Server switch 2016 and the translation is 96% complete.
Outdated translations are marked like this.

Задужбина Викимедија тестираће нови податковни центар у Даласу (Тексас). Овим се ће осигурати да Википедија и други вики пројекти Викимедије остану на мрежи чак и у случају катастрофе. Како би осигурали да све ради како треба, технолошки одсек Викимедије мора да изврши планирани тест. Тест ће да покаже може ли се поуздано пребацити с једног на други податковни центар. Ово захтева спремност тимова и да су исти доступни да поправе било какве неочекиване проблеме.

Сав веб саобраћај биће потпуно пребачен на нови центар у уторак 19. априла.
Тим ће се поново пребацити на главни податковни центар у четвртак 21. априла.

Нажалост, због техничких ограничења Медијавикија, нећете моћи да уређујете током ове две промене. Извињавамо се због овог прекида и радимо на томе да их убудуће умањимо.

Моћи ћете да читате све викије, али их нећете моћи уређивати у кратком раздобљу.

  • Нећете моћи да уређујете отприлике 15—30 минута 19. априла и 21. априла са почетком у 14:00 UTC (16:00 CEST, 10:00 EDT, 07:00 PDT).
  • Ако покушате да уредите или сачувате током овог раздобља, појавиће Вам се грешка. Надамо се да нећете изгубити измене током ових минута, али ово Вам не можемо гарантовати. Ако видите грешку, молимо Вас да сачекате док се све не врати у нормалу. Тада ћете моћи да сачувате измену. Али за сваки случај препоручујемо да сачувате ваше измене у неку текстуалну датотеку на вашем рачунару.

Остале последице:

  • Позадински задаци биће спорији, а неки могу и да се зауставе. Црвене везе се неће ажурирати својом уобичајеном брзином. Ако направите чланак који је негде другде повезан, веза ка том чланку остаће дуже црвена него што је то уобичајено. Скрипте које дуго трају мораће да се зауставе.
  • Измене у коду предвиђене за 18. априла и даље неће бити извршене. Само критичне измене кода ће бити извршаване.

Првобитно је планирано да се тест обави 22 марта. 19 и 21 април су нови датуми Можете да прочитате распоред на страници wikitech.wikimedia.org. На том распореду биће објављено тачно време када ће се активирати режим у којем можете само да читате садржај 19. и 21. априла. Биће још обавештења о овоме. Молимо Вас да ове информације поделите са заједницом. /User:Whatamidoing (WMF) (talk)