The Wikinewsie Group/Declaration of the Rights and Duties of Journalists/hu

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page The Wikinewsie Group/Declaration of the Rights and Duties of Journalists and the translation is 42% complete.

The Wikinewsies Group's goals including open license, independent journalistic efforts that provide neutral and verifiable reporting of news stories, and support the education of future journalists in trying to ensure they maintain historical journalistic ideals regarding reporting standards. To this end, The Wikinewsies Group supports the following as a Declaration of the Rights and Duties of Journalists for all journalists affiliated with the organization:

Preface

 1. Having a free press and free access to information are fundamental rights of humankind and a free society.
 2. Journalists have a primary obligation and responsibility to serve the general public, trumping the importance of serving any organization, government, or corporate interest.

Declaration of duties

 1. Be accurate.
  1. Present only facts that can be verified.
  2. Do not publish information unless the journalist knows the source of that information.
  3. Issue a correction should misinformation be published.
 2. Légy semleges
  1. Légy semleges bármely nyilvános tájékoztatón
  2. Ne ferdíts el tényeket sem szavakban, sem más formában; ne használj sajátként jogosulatlanul információkat (plágium); ne sértsd mások becsületét és ne rágalmazz; ne hamisíts meg az információid fizetség fejében.
  3. Tiszteletben kell tartani a jelen nem lévők, vagy hivatkozottak emberi méltóságát is a nemi, a szexualitáson, a szexuális irányultságon, fogyatékosságon, nemzetiség, etnikai, faji, vagy vallási hátrányos megkülönböztetéssel szemben.
 3. Tisztességes és becsületes módszereket kell használni az adatgyűjtés során, magát az adatgyűjtést is tisztességesen bemutatva.
 4. Nem összetévesztendő az újságírás és a reklám, nem megengedett hogy az üzleti érdekek felülkerekedjenek más feladatokon és kötelességeken.
 5. A bizalmasan közölt információkat becsülettel kell kezelni, olyannyira, hogy a forrás védelmében az újságíró vállalja a bebörtönzést.
 6. Semmisnek tekinteni a megalapozatlan, vagy névtelen vádakat.
 7. Megállapítani bármely összeférhetetlenséget amely újságírói és egyéb feladatai között keletkezhet.
 8. Ne sértheti vagy kihasználhatja ki mások nélkülözését.

Jogok nyilatkozata

 1. The right not to be discriminated against for presenting factual information.
 2. The right to privacy.
 3. The right to refuse to be told what news to cover as a condition of reporting, so long as the reported topic is neutral, fact-based, and follows the duties regarding maintenance of source privacy, unless covering news around a certain topic is agreed upon as the basis of a partnership or grant agreement that is agreed upon in advance by the journalist.
 4. The right to be consulted before any changes are implemented regarding the copyright status of the work created by the journalist.


Ez a nyilatkozat eltér a Svájci Sajtótanács Alapítvány által kiadott "Újságírói jogok és kötelességek ismertetése" (1999 [1]) és a nemzetközileg szabályozott: "Újságírók szerint az újságírók jogai és kötelességei" Az Európai Közösség hat európai állam szakszervezete München, Németország, 1971 november 23-24, [2] nyilatkozatoktól