The Wikipedia Library/1Lib1Ref/Resurser

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page The Wikipedia Library/1Lib1Ref/Resources and the translation is 88% complete.

Jag vill redigera

Varför bör jag delta?

How to add a citation; 1pager

Wikipedia är en ovärderlig komponent i forskarens arbete. Fler referenser på Wikipedia gör uppslagsverket till ett ännu bättre forskningsverktyg. Gå med i kampanjen och ge ett litet bidrag i arbetet med att samla hela världens kunskap.

Eftersom vem som helst kan redigera på Wikipedia, så har gemenskapen utvecklat en strategi för att försäkra sig om att artiklarna får en god kvalitet: Trovärdiga källor i form av fotnoter behövs för att läsare på Wikipedia skall kunna uppleva verifierbarhet hos informationen. Strategin hjälper frivilliga inom gemenskapen att arbeta effektivt mot Wikipedias vision, att samla och summera all mänsklig kunskap.

De som läser och redigerar på Wikipedia och som känner sig osäkra på tillförlitligheten i informationen i en artikel kan lägga till en mall som säger att ett påstående behöver styrkas med en källa. På samma sätt som när man frågar efter källor i en artikel där man behöver källbelägga information. Enbart svenskspråkiga Wikipedia har över 46 000 artiklar med mallen källa saknas.

Du hittar artiklarna enkelt på sidan artiklar som behöver källor.[1] Tänk om varje bibliotekarie i världen tog 15 minuter av sin tid och lade till källor där det fanns behov av det. Det skulle göra mycket för Wikipedia!

Har du en referens? Då kan du lägga till en källhänvisning för att belägga ett påstående!

Har du redan hittat en referens till ett påstående i en artikel som saknar källhänvisning? Ta del av nedanstående tips för att se hur du lägger till källhänvisningen på Wikipedia

Jag vet inte hur jag skall hitta ett påstående eller en information i en artikel som behöver källbeläggas?

Letar du efter ett påstående att källbelägga? Leta inte, utan använd dig av följande verktyg för att få förslag på artiklar som behöver förbättras med flera källor Hunt tool.

Vill du göra något mer?

Bifoga gärna en extern länk eller förbättra artikeln med en avdelning för "Vidare läsning"!

Genom att lägga till fler källor till en artikel så kan man ge den ett större djup. Besök gärna external links and further reading för att lära dig mer.

Jag vill organisera

Vill du organisera ett #1lib1ref event i din gemenskap?


#1LIB1REF har använts av många gemenskaper för att rekrytera nya medlemmar samt för att introducera bibliotekarier till Wikimedia. Syftet med kampanjen är att få ett stort genomslag genom att erbjuda information om hur man enkelt förbättrar källor som man själv har intresse för på Wikipedia. Kampanjen kan vara ett tillfälle att förbättra och lyfta ett specifikt tematiskt område eller en speciell region.#1LIB1REF är ett utmärkt tillfälle att jobba med de kunskapsbrister som finns inom särskilda områden genom att utöka antalet källhänvisningar och förbättra pålitligheten i artiklar. Se nedan för generella riktlinjer och exempel på hur man genomför lyckade event under kampanjen.


Jag vill dela och sprida

Du kan också delta i kampanjen genom att sprida information om hur man deltar och rapportera om resultaten från arrangerade evenemang och annat, i mejllistor och via sociala mediekanaler. Ju fler vi är som känner till #1lib1ref desto större är möjligheten att många deltar!

Glöm inte att använda hashtaggen "#1lib1ref"!