Training modules/Dealing with online harassment/slides/investigating-reports/nl

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Training modules/Dealing with online harassment/slides/investigating-reports and the translation is 100% complete.

Off-wiki intimidatie: Het onderzoeken van meldingen

Als u een klacht ontvangt omtrent een off-wiki intimidatie, dan hoeft de melding geen indicatie te bevatten van de mogelijke dader. Als er wel een schuldige vermeldt wordt, dan dient u - indien mogelijk - eerst deze claim te verifiëren: is de Wikipedia-gebruiker daadwerkelijk dezelfde gebruiker als degene die off-wiki intimideert? Een aangevallen gebruiker hoeft niet altijd objectief te zijn. Het is altijd mogelijk dat een derde partij zich voordoet als iemand anders en op deze manier zowel het slachtoffer en de zogenaamde dader belaagt, of iemand die gebruik maakt van ons systeem om een goed bedoelende gebruiker met wie ze een meningsverschil hebben, lastig te vallen.

Het vaststellen van de identiteit van de dader kan eenvoudig zijn of het kan onmogelijk blijken te zijn. Het is de verantwoordelijkheid van uw team of gemeenschap om te bepalen hoeveel en welk bewijs voldoende is om actie te ondernemen. Bedenk dat een wiki geen rechtszaal is en dat uw team extra rechten heeft gekregen omdat uw gemeenschap erop vertrouwt dat u de juiste beslissingen zult nemen.

Mogelijkheden om de identiteit van een dader te onderzoeken zijn onder andere:

  • Interesses en schrijfstijl van de off-wiki dader met die van de on-wiki gebruiker vergelijken.
  • Zoekmachines gebruiken om een relatie proberen te leggen tussen de gebruikersnaam van de off-wiki dader op die website met de gegevens van de Wikipedia account.
  • Controleren of de Wikipedia gebruiker ooit on-wiki heeft gemeld dat de andere account van hen is (het omgekeerde, waarbij de off-wiki account zich off-wiki identificeert als een Wikipedia account is geen bewijs van de relatie).

Voorbeelden van hoe uw team een verzoek kan indienen bij een derde partij om meer informatie te verkrijgen betreffende een belager zijn:

  • Het vragen om hulp van het vertrouwens- en beveiligingsteam van de off-wiki website
  • Het indienen van een klacht bij de internet provider van de dader, indien deze bekend is
  • In extreme gevallen kan een wettelijke vertegenwoordiger via de rechtbank informatie over de dader opvragen.

Hoe dan ook, u dient zich te realiseren dat er een verschil is tussen het onderzoeken van een belager en het doxen (het publiceren van informatie over een persoon) van iemand. Zelden komt het voor dat u persoonlijke informatie vindt over de belager en meestal zult u proberen een relatie te leggen tussen twee accounts. Zelfs in de gevallen waarbij de feitelijke identiteit relevant is, dient u niet meer onderzoek te doen dan strikt noodzakelijk is en dient u goed na te denken over waar u deze informatie bewaart.