Jump to content

VisualEditor/Newsletter/2015/April/nl

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page VisualEditor/Newsletter/2015/April and the translation is 100% complete.


VisualEditor

Wist u dat?

Met Citoid in VisualEditor, klikt u op het icoon 'boek met bladwijzer' en plakt u de URL in voor een betrouwbare bron:

Schermafdruk van eerste dialoog in Citoid

Citoid zoekt de bron voor u op en retourneert de citatieresultaten. Klik op de groene knop "Invoegen" om de resultaten te accepteren en toe te voegen aan het artikel:

Schermafdruk van initiële resultaten van Citoid

Nadat u het citaat hebt ingevoegd, kunt u het wijzigen. Selecteer de referentie en klik op de knop "Bewerken" in het contextmenu om wijzigingen aan te brengen.

In de gebruikershandleiding vindt u meer informatie over het gebruik van VisualEditor.

Sinds de laatste nieuwsbrief heeft het Editing Team veel bugs opgelost en gewerkt aan de prestaties, de Citoid referentieservice en ondersteuning voor talen met complexe invoervereisten. Statusrapporten worden op Mediawiki.org geplaatst. De werklijst voor april tot en met juni is beschikbaar in Phabricator.

De wekelijkse taaktriagebijeenkomsten blijven open voor vrijwilligers, elke woensdag om 11:00 (middag) PDT (18:00 UTC). U hoeft de vergadering niet bij te wonen om een bug te nomineren voor overweging als Q4-blokker. Ga in plaats daarvan naar Phabricator en "associeer" het team's Q4 blocker project met de bug. Leer hoe u kunt deelnemen aan de vergaderingen en hoe u bugs kunt nomineren op dit Portaal.

Recente verbeteringen

VisualEditor is nu aanzienlijk sneller. In veel gevallen is het openen van de pagina nu sneller dan het openen in de wikitext editor. Het nieuwe systeem heeft de codesnelheid met 37% en de netwerksnelheid met bijna 40% verbeterd.

Het Editing team voegt langzaam auto-vullen functies voor citaties toe. Dit is nu alleen beschikbaar op de Franse, Italiaanse en Engelse Wikipedia's. De Citoid service gaat via een URL of DOI voor een betrouwbare bron, en retourneert een vooraf ingevulde, vooraf opgemaakte bibliografische bronvermelding. Nadat u het heeft gemaakt, kunt u informatie wijzigen of toevoegen aan het citaat, op dezelfde manier als u elk ander bestaand citaat in VisualEditor bewerkt. Ondersteuning voor ISBN-nummers, PMID's en andere identifiers is gepland. Later zullen redacteuren in staat zijn om de precisie te verbeteren en de behoefte aan handmatige correcties te verminderen door bij te dragen aan de definities van de Citoid-service voor elke website.

Citoid vereist goede TemplateData voor uw citatiesjablonen. Als u deze functie voor uw wiki wilt aanvragen, plaats dan een verzoek in het Citoid project op Phabricator. Voeg links toe naar de TemplateData voor de belangrijkste citatiesjablonen op uw wiki.

De speciale tekens toevoeger is verbeterd, gebaseerd op feedback van actieve gebruikers. Hierna werd VisualEditor beschikbaar gesteld aan alle gebruikers van Wikipedia's op de Fase 5-lijst op 30 maart. Dit betrof 53 middelgrote en kleinere Wikipedia's, waaronder Afrikaans, Azerbeidzjaans, Bretons, Kirgizisch, Macedonisch, Mongools, Tataars, en Welsh.

Er wordt nog steeds gewerkt aan de ondersteuning van talen met complexe vereisten, zoals Koreaans en Japans. Deze talen maken gebruik van editor voor invoermethoden ('IME's'). Recente verbeteringen in cursor, backspace en verwijdergedrag zullen het typen in VisualEditor voor deze gebruikers vereenvoudigen.

Het ontwerp voor het beeldselectieproces maakt nu gebruik van een "metselwerk"-model. Afbeeldingen in de zoekresultaten worden weergegeven op dezelfde hoogte maar met variabele breedtes, vergelijkbaar met bakstenen van verschillende afmetingen in een gemetselde muur, of de "verpakt" modus in fotogalerijen. Deze stijl helpt u de juiste afbeelding te vinden door het gemakkelijker te maken om meer details in afbeeldingen te zien.

U kunt nu categorieën slepen en neerzetten om hun volgorde op de pagina te wijzigen.

Het pop-upvenster dat verschijnt wanneer u op een verwijzing, afbeelding, link of ander element klikt, wordt het "contextmenu" genoemd. Het geeft nu aanvullende nuttige informatie weer, zoals de bestemming van de link of de bestandsnaam van de afbeelding. Het team heeft ook een expliciete knop "Bewerken" toegevoegd aan het contextmenu, waarmee nieuwe editors het hulpmiddel kunnen openen om het item te wijzigen.

Onzichtbare sjablonen worden gemarkeerd door een pictogram puzzelstukje, zodat er interactie mee mogelijk is. Gebruikers kunnen nu ook HTML-anchors zien en bewerken in sectiekoppen.

Gebruikers van de TemplateData GUI-editor kunnen nu een tekenreeks instellen als optionele tekst voor de eigenschap 'deprecated' (ontraden) naast de booleaanse waarde, waarmee u gebruikers van het sjabloon kunt vertellen wat ze in plaats daarvan moeten doen. (T90734)

Toekomstplannen

De speciale-teken-toevoeger in VisualEditor zal binnenkort dezelfde lijst met speciale tekens gebruiken als de wikitext editor. Beheerders op elke wiki hebben ook de mogelijkheid om een aangepaste sectie te maken voor veelgebruikte tekens bovenaan de lijst. Instructies voor het aanpassen van de lijst worden hier geplaatst.

Het team bespreekt een test met nieuwe gebruikers op de Engelstalige Wikipedia, om te zien of ze hun doelen hebben bereikt om VisualEditor geschikt te maken voor die bewerkers. De timing is onbekend, maar het kan relatief snel zijn. (T90666)

Laten we samenwerken

  • Deel uw ideeën en stel vragen op pagina.
  • Kunt u vanuit het Engels naar een andere taal vertalen? Controleer deze lijst om te zien of er meer interfacevertalingen nodig zijn voor uw taal. Neem contact met ons op om een account aan te maken als u wilt helpen!
  • Het design research team wil zien hoe echte editors te werk gaan. Meld u aan voor hun onderzoeksprogramma.
  • Bestandsaanvragen voor taalgeschikte pictogrammen "Bold" en "Italic" voor het tekenopmaakmenu in Phabricator.

Abonneren, afmelden of wijzigen van de pagina waarop deze nieuwsbrief wordt bezorgd op Meta. Als u dit niet in uw favoriete taal leest, help ons dan a.u.b. met vertalingen! Abonneer u op de Mailinglijst vertalers of neem rechtstreeks contact op met ons, zodat we u op de hoogte kunnen stellen wanneer het volgende nummer klaar is. Bedankt!

Elitre (WMF)