Hoogtepunten Wikimedia april 2013

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Wikimedia Highlights, April 2013 and the translation is 100% complete.

Dit zijn de hoogtepunten uit het maandelijkse verslag van de Wikimedia Foundation en het technische verslag van april 2013, met een bloemlezing van andere belangrijke gebeurtenissen binnen de Wikimedia-beweging.

Hoogtepunten van de Wikimedia Foundation

Screenshot: deze gebruiker heeft vier nieuwe meldingen

Nieuw notificatiesysteem uitgebracht op de Engelstalige Wikipedia

Op 30 april werd door het Editor Engagement Team van de Wikimedia Foundation het nieuwe notificatiesysteem (bekend onder de namen Notifications en Echo) ingesteld op de Engelstalige Wikipedia. Met het systeem worden gebruikers op de hoogte gebracht van nieuwe ontwikkelingen op de wiki die met hen te maken hebben, bijvoorbeeld als zij een nieuw bericht krijgen op hun overlegpagina, of als een bewerking van hen wordt teruggedraaid of als een andere gebruiker hen bedankt voor een bewerking. Het notificatiesysteem wordt nog steeds getest en aangepast op basis van feedback van de gemeenschap. Het zal later ook worden toegepast op andere taalversies van Wikipedia en op andere Wikimedia-projecten.

Stamboom van de componist Johann Sebastian Bach, gegenereerd met de "GeneaWiki"-tool aan de hand van gegevens op Wikidata

Inhoud van Wikidata nu beschikbaar voor gebruik op alle Wikipedia's

Wikidata kan nu door alle taalversies van Wikipedia als een bron voor gestructureerde gegevens gebruikt worden, die kunnen worden gebruikt in elk Wikipedia-artikel, bijvoorbeeld in infoboxen. In de door machines leesbare kennisdatabank van Wikidata staan al meer dan elf miljoen items. Deze kunnen tevens worden opgevraagd, onderzocht en bewerkt met behulp van steeds meer tools.

Wikimedia Commons-app voor iOS en Android aangekondigd

De Wikimedia Commons-app, waarmee afbeeldingen vlug en eenvoudig kunnen worden geüpload met mobieltjes, werd officieel aangekondigd in april. Het is beschikbaar voor zowel iOS als Android-apparaten. Mobiele gebruikers die de app niet hebben geïnstalleerd kunnen nog steeds afbeeldingen uploaden via de mobiele webversie van de Wikimedia-projecten.

Fondsenbestedingscomité (FDC) maakt haar aanbevelingen over $1,2 miljoen bekend

Het in 2012 opgezette fondsenbestedingscomité (Funds Dissemination Committee; FDC) is een groep van Wikimedia-vrijwilligers met de taak mee te beslissen over het gebruik van fondsen. Op 28 april, na een periode van evaluatie door het ondersteunen van medewerkers en publieke toetsing door de gemeenschap, publiceerde zij haar aanbevelingen aan de Wikimedia Raad van Bestuur over de tweede ronde van financieringsaanvragen, door vier organisaties: Wikimedia Tsjechië (verzocht: $14.084,50, aanbevolen: $0), Wikimedia Hongkong (verzocht: $211.660,26, aanbevolen: $0), Wikimedia Noorwegen (verzocht: $235.715, aanbevolen: $140.000) en Wikimedia Frankrijk (verzocht: $747.259, aanbevolen: $525.000).

Nieuwe richtlijnen ten aanzien van belangenverstrengeling

Met onmiddellijke ingang heeft de Raad van Bestuur de Wikimedia-richtlijnen over de openbaarmaking van potentiële en feitelijke belangenconflicten bij het ​​aanvragen en toewijzen van middelen van de beweging (zoals financiële toelagen) goedgekeurd. Inbreng van de gemeenschap die tijdens een zes weken durende periode van consultatie werd verkregen verbeterde sterk de originele versie.

Gegevens en trends

Aantal unieke bezoekers wereldwijd in maart:

517 miljoen (+7.17% ten opzichte van februari; +5.76% ten opzichte van vorig jaar)
(comScore-gegevens voor alle projecten van de Wikimedia Foundation; comScore zal later in mei de gegevens voor april bekendmaken)

Opgevraagde pagina's in april:

20,8 miljard (-3.4% vergeleken met maart, +20,1% vergeleken met vorig jaar)
(Databasegegevens, alle projecten van de Wikimedia Foundation, inclusief mobiele toegang)

Actieve geregistreerde bewerkers voor maart 2013 (>= 5 bewerkingen per maand in de hoofdnaamruimte, robots uitgezonderd):

82.105 (+5.67% in vergelijking met februari / +2.15% in vergelijking met het vorige jaar)
(Databasegegevens, alle projecten van de Wikimedia Foundation)

Verslag (waaronder diverse statistische gegevens en tendensen over WMF-projecten) voor maart 2013:

http://reportcard.wmflabs.org/ (Terminologie)

Financieel

Inkomsten en uitgaven van de Wikimedia Foundation YTD vergeleken met het budget per 31 maart 2013
Wikimedia Foundation YTD Uitgaven per onderdeel per 31 maart 2013

(Financiële gegevens zijn op het moment van schrijven alleen beschikbaar voor maart 2013.)

Alle gepresenteerde financiële informatie is over de periode tot en met 31 maart 2013.

Inkomsten $41.573.672
Uitgaven:
Techniek $10.569.516
Fondsenwerving $2.915.969
Beurzen en projecten $4.565.386
Bestuur $555.937
Juridisch, gemeenschap, communicatie $2.263.477
Financiën, personeelszaken, administratie $4.187.115
Totale uitgaven $25.057.400
Totaal surplus $16.516.272
  • De inkomsten in de maand februari zijn $5,92 miljoen, terwijl $5,28 miljoen begroot was, dus ongeveer $647.000 of 12% meer dan gepland.
  • De inkomsten in het boekjaar liggen met $41,57 miljoen werkelijk ten opzichte van $35,74 gepland, ongeveer $5,83 miljoen of 16% hoger dan gepland.
  • De uitgaven in de maand maart zijn $3,09 miljoen, terwijl $4,04 miljoen was begroot, dus ongeveer $943.000 of 23% minder dan gepland, voornamelijk vanwege lagere uitgaven aan personeel, internethosting en uitgaven aan toelagen.
  • De uitgaven in het boekjaar liggen met $25,06 miljoen werkelijk ten opzichte van $29,97 gepland, ongeveer $4,92 miljoen of 16% lager dan gepland, voornamelijk vanwege lagere uitgaven aan personeel, investeringen, internethosting, uitgegeven beurzen van de FDC, WMF projectbeurzen en uitgaven aan reizen, en hogere uitgaven aan juridische kosten en bankkosten.
  • De liquide middelen zijn $41,02 miljoen d.d. 31 maart 2013.
Video van de maandelijkse vergadering "Wikimedia Foundation in cijfers en activiteiten" over april 2013 (2 mei 2013)

Andere hoogtepunten in de beweging

Chapters-conferentie en GLAM-WIKI evenementen

Van 18 tot 21 april werd de jaarlijke conferentie van Wikimedia chapters gehouden in Milaan in Italië, met meer dan 100 deelnemers. Chapter-vertegenwoordigers werden vergezeld door de Raad van Bestuur, het Fondsen Verspreiding Comité en verschillende medewerkers van de Wikimedia Foundation. Chapters en andere organisaties in de beweging gaven korte presentaties over hun meest belangrijke activititeiten.

Op het daaraan voorafgaande weekend namen meer dan 150 mensen deel aan GLAM-Wiki 2013 in de British Library in Londen, een evenement gewijd aan de uitwisseling tussen Wikimedianen en culturele instellingen (GLAM's). Aan het einde van de maand vond de eerste GLAM Boot Camp plaats in de US National Archives in Washington D.C., een drie dagen durende workshop voor Wikipedianen die geïnteresseerd zijn in het ondersteunen van samenwerkingen met GLAM's.

Logo van de Servische WikiWoordenboek

Studenten creëren het eerste online Arabisch-Servische woordenboek

Op de Servische WikiWoordenboek heeft een groep van zes studenten van Oriëntale Studies gewerkt aan het maken van het eerste online Arabisch-Servische woordenboek. Het project heeft als symbolische naam “1001 woorden” gekregen. Het werd opgezet door Wikimedia Servië en wordt ondersteunt door een lokaal cultureel centrum in Belgrado.

De Nederlandse muzikale artiest Machinefabriek (Rutger Zuydervelt) nam een live optreden op uitsluitend gebruik makend van het materiaal van Wiki Loves Sound.

"Wiki Loves Sound" verrijkt Wikipedia met audio-opnamen

"Wiki Loves Sound" is een nieuw initiatief om het gebruik van geluid te promoten op Wikimedia-projecten, ondersteund door Wikimedia Nederland. In april werden 1838 audiobestanden geupload naar Wikimedia Commons, uit de meer dan 2300 geluidsopnamen gedoneerd door het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.