Jump to content

Фондация Уикимедия ― Акценти, декември 2012 г.

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Wikimedia Highlights, December 2012 and the translation is 100% complete.


Акценти от отчета на Фондация Уикимедия и от техническия отчет на Уикимедия за месец декември 2012 година, както и подбрани важни събития, свързани с движението Уикимедия

Акценти на Фондация Уикимедия

Визаулният редактор е пуснат за желаещи в английската Уикипедия

Алфа версия на VisualEditor, предстоящият интерфейс, който ще улесни редактирането на уики страници, беше пусната в английската Уикипедия през декември. Опитни редактори вече могат да го изпробват и да споделят проблеми и приоритети.

"Влиянието на Уикипедия" (видео за набирането на средства със субтитри на много езици)

Рекордни приходи от най-кратката кампания за набиране на средства

Екипът по кампанията за набиране на средства постигна целта си до края на година да събере 25 милиона щатски долара в рекордно кратко време. Също така беше отбелязано рекордно число индивудални приноси: 1,484 милиона дарения от началото на юли. Кампанията завърши с банер изписващ "Благодаря" показващ на читателите писмените и видео събщения на различни редактори. Около половин милион хора изгледаха четриминутното видео. Впоследствие беше отчетено нарастване броя на откритите нови потребителски сметки.

Край на първи кръг от процеса по разпространяване на средства

Съветът на настоятелите на Фондация Уикимедия одобри препоръките на Комисията по разпространяване на средствата, разпределяйки 8,43 мил. щатски долара на 11 организацции на Уикимедия. С това беше поставен успешно завърши първия кръг от новата разпределителна система. Промяната в начина по който се разпределят парите сред уикимедиянсокто общество беше описано от членовете на съвета Ян-Барт де Вреде и Патрицио Лоренте като деволюция на властта към глобалната група уикимедиянски доброволци. Комитета беше сформиран по-рано през 2012 и се състои от седем доброволци от седем държави имащи опит в редактирането на няколко проекти на Уикимедия и които са били членове на борда на пет различи уикимедиански организации.

Факти и Тенденции

Уникален общ брой посещения за ноември:

484,5 милиона (-0,79% в сравнение с октомври; +2,06% в сравнение със същият месец предишната година)
(данни на comScore за всички проекти на Фондация Уикимедия; comScore ще публикува данните за месец декемри в края на януари)

Заявки за отваряне на страници през декември:

20.2 милярда (-0.8% сравнение с ноември; +23.5% на годишна база)
(Логови данни на сървъра, всички проекти на Фондация Уикимедия включително мобилен достъп)

Регистрирани активни редактори за ноември 2012 (>= 5 редакция в основното именно пространство/месец, без ботове):

79,532 (-0.03% спрямо октомври / +0.59% на годишна база)
(База данни, всички проекти на Фондация Уикимедия. Бележка: Наскоро подобрихме тази метрика за да отчетем активността в Общомедия и между различни проекти.)

Бележник (интеграция на различни статистически данни и тенденции за проекти на Фондация Уикимедия) за ноември 2012:

http://reportcard.wmflabs.org/

(Дефиниции)

Финанси

Приходи и разходи на Фондация Уикимедия от началото на годината спрямо годишния план към 30 ноември 2012 г.
Разходи на Фондация Уикимедия по функции от началото на годината към 30 ноември 2012 г.

(Към момента на съставяне на отчета финансовата информация е достъпна само за ноември 2012 г.)

Представената финансова информация е за месеца и годината до 30 ноември 2012 г.

Приходи $16,614,546
Разходи:
Инженерна група $5,309,228
Екип по набиране на средства $1,442,814
Екип "грантове и програми" $2,159,357
Група управление $314,952
Правни разходи/общност/комуникация $1,265,059
Финанси/човешки ресурси/администрация $2,267,388
общо разходи $12,758,798
общо излишък/(загуби) $3,855,748
  • Приходите за месец ноемри са в размер на 11,26 мил. щатски долара спрямо планираните 10,29 мил. щатски долара, което е приблизително 964 хил. долара или 9% под заложеното.
  • Приходите от началото на годината до днешна дата са 16,61 мил. щатски долара спрямо заложените 15,50 мил. щатски долара или приблизително 7% над заложеното.
  • Разходите за месец ноември са 2,83 мил. щатски долара срещу заложените 3,12 мил. щатски долара. Приблизително 290 хил. или 9% под очакваното. Причина за това са намлените разходи за персонал и капитални разходи, които са частично балансирани от по-високи правни и банкови разходи, разходи по договори с трети лица и оперативни грантове.
  • Разходите от началото на годината са 12,76 мил. щатски долара срещу предвидените 14,64 мил. щатски долара или приблизително 1,88 мил. щатски долара под заложеното. Причини за това са по-ниски разходи за персонал, интернет хостинг, пътуване, капитални разходи и разходи по договори към трети лица. Тези са частично изядени от по-високи правни и банкови разходи както и награди и грантове.
  • Наличните средства са 28,06 мил. щатски долара към 30 ноември, 2012.
Видео от месечната среща на тема метрика и актинвност през декември на Фондация Уикимедия. (10 януари 2013)

Други акценти

Едно от изображенията, отпуснати от пресслужбата на израелското правителство: Крал Хюсеин на Йордания пали цигара заедно с израелския министър-председател Ицхак Рабин малко след подписването на израелско-йорданската мирна спогодба през 1994 г.

Израелската и чешката организации на Уикимедия убеждават правителствата да разпространяват изображения под свободен лиценз

Израелското правителство съобщи, че ще позволи свободното използване на изображения направени от държавни служители и публикувани на правителствените интернет странци. Уикимедия Израел изигра основна роля в законодателния процес продължил почти три години и довел до това решение. В Чешката република, местната организация на Уикимедия също успя да убеди сената в Прага да публикува под свободен лиценз снимки на избраните сенатори.

Една от фотографиите пуснати от RCE: холандска вятърна мелница "Де Коперслагер" след пожара през 1964

Повече от половин милион безплатни снимки на холандски паметници за Общомедия

Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), нидерландска организация работеща за съхраняването на паметници на националното наследство постави колекция от 555.000 снимки направени от служителите ѝ под лиценз CC-BY-SA 3.0 NL. Изображенията ще бъдат качени в Общомедия и съдържат уникални исторически снимки. Друга новина е, че архивът на Общомедия нарастна до 15 милиона сбодони медийни файла през декември.

Семинар на немския доброволчески екип

Около 15 члена на немскоезичния екип по подръжка на системата OTRS се срещнаха в Берлин за двудневена работилница. Често наричани "доброволнически поддържащ екип", това са уикимедианци имащи доверието на общостта и обработващи голям спектър писма от потребители на поректите, включително оплакваня относно статии в Уикипедия, запитваня за проекти на Уикимедия и разрешения за свободно използване на изображения качени в Общомедия. Берлинската работилница е само последната от поредица срещи започнали през 2008. Засегнатите теми включват личностни права, авторско право и увеличаване на качеството и ефикасността на работата по отговарянето на въпроси. Според нов статистически отчет за всички езици, 39.729 запитваня са получени през календарната 2012 година чрез страниците за контакти на проектите на Уикимедия, от които 20.112 на английски и 7.647 на немски. Освен това са обработени и 13.563 писма с разрешения.