Hovedpunkter fra Wikimedia, februar 2013

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Wikimedia Highlights, February 2013 and the translation is 98% complete.
Outdated translations are marked like this.

Hovedpunkter fra Wikimedia Foundations månedsrapport for februar 2013 og Wikimedias tekniske rapport for februar 2013 med et udvalg af andre betydningsfulde hændelser i Wikimedia-bevægelsen

Hovedpunkter fra Wikimedia Foundation

Juridisk sejr for Wikivoyage og frit tilgængelig viden

Wikimediafondens juridiske team offentliggjorde et forlig i de retslige forhandlinger mellem fonden og Internet Brands, der drejer sig om forhold, som er knyttet til skabelsen af Wikivoyage, vores fællesskabs nyeste projekt med frit tilgængelig viden.

I fjor sagsøgte Internet Brands (ejere af et wikibaseret rejseprojekt, som drives forretningsmæssigt) to wikimedianere, der støttede rejse-wiki projektet. Fonden støttede det juridiske forsvar for de frivillige og retten endte med at afvise Internet Brands søgsmål.

Fonden gik også i offensiven og indgav et selvstændigt søgsmål mod Internet Brands med anmodning om en retserklæring med det indhold, at Internet Brands ikke havde tilstrækkeligt grundlag for at blokere rejse-wiki projektet. Dette søgsmål blev afgjort ved et udenretsligt forlig den 14. februar 2013. I forliget opgav Internet Brands alle krav mod fonden og Wikivoyage e.V. (den tyske, velgørende organisation, som arbejdede hårdt på at gøre rejseprojektet til en succes), der på nogen måde havde med skabelsen og driften af rejse-wiki projektet at gøre. Til gengæld accepterede fonden at trække sit søgsmål tilbage.

Skærmbillede fra den nye, mobile overvågningsliste

Mobil overvågningsliste klar

Det er et vigtigt mål for fondens mobilteam at fremme bidrag til Wikipedia fra mobile apparater. Som et af de første resultater af disse bestræbelser kan mobile Wikipediabrugere nu logge ind på deres konto for at se og rette deres overvågningsliste. På den mobile version vises stjernesymbolet for overvågningslisten til alle brugere for at opmuntre dem til at logge ind eller oprette en konto. Erfarne bidragydere kan bruge overvågningslisten som sædvanligt: til at opdage ændringer på udvalgte sider og rette problemer, hvis det bliver nødvendigt. Men for at gøre overvågningslisten mere tilgængelig for nye brugere, viser den mobile version også alle udvalgte sider i fuldt overblik, sådan at den kan bruges som en læseliste.

Sproghåndteringsteamet deltager i en konference om open source i Indien

Wikimediafondens sproghåndteringsteam deltog i to konferencer i Pune, Indien: GNUnify 2013, en stor open-sourcekonference, og Det andet open-source sprogtopmøde, der blev organiseret i samarbejde med Red Hat. Holdet sigter mod at gøre Wikipedia til et netsted, der kan bruges af alle og enhver på planeten og i deres eget sprog. Indiens mange forskellige sprog gør landet til et naturligt sted, hvor teamet kan se virkningerne af deres arbejde. På sprogtopmødet samarbejdede folkene fra Wikimediafonden med deltagere fra Red Hat, KDE, Google og andre grupper. Arbejdsopgaverne omfattede følgende:

  • Input metoder (muliggørelse af af redigering på et bestemt sprog), der bragte antallet af understøttede sprog op på 140.
  • "Sprogdækningsmatrix", en detaljeret oversigt over sprogunderstøttelse hos diverse projekter og platforme (med 285 sprog, som lige nu er understøttet af Wikimedia, og flere end 100 hos Fedora Linux)

Data og tendenser

Individuelle besøgende i januar på globalt plan:

488,5 millioner (+3,37% i sammenligning med december; +1,31% sammenlignet med det foregående år)
(comScore data for alle Wikimediafondens projekter; comScore frigiver februardata senere i marts)

Søgninger i februar:

21,8 milliarder (-2,1% sammenlignet med januar; +20,2% sammenlignet med det foregående år)
(Server log data, for alle Wikimediafondens projekter inklusive mobiladgang)

Aktive, registerede forfattere i januar 2013 (>= 5 redigeringer/måned, ud over bots):

84.848 (+8,60% sammenlignet med december / +2,03% sammenlignet med foregående år)
(Database data for alle Wikimediafondens projekter.

Rapportoversigt (med forskellige statistiske data og tendenser vedrørende WMF projekter) for januar 2013:

http://reportcard.wmflabs.org/

(Definitioner)

Regnskabstal

Wikimediafondens indtægter og udgifter i løbende år til dato i forhold til planen pr. 31. januar 2013
Wikimediafondens indtægter og udgifter fordelt på funktioner pr. 31. januar 2013

(Regnskabsoplysninger er ved denne rapports udgivelse kun til rådighed for januar 2013.)

Alle de viste, finansielle informationer gælder for måned til dato og år til dato pr. 31. januar 2013.

Indtægter 33.756.118 US dollars
Udgifter:
Teknologigruppen 7.393.053 US dollars
Pengeindsamlingsgruppen 2.223.577 US dollars
Bidrags- og programgruppen 2.617.926 US dollars
Styringsgruppen 413.747 US dollars
Jura-/Fællesskabsfortaler-/Kommunikationsgruppen 1.818.707 US dollars
Regnskabs-/Personale-/Administrationsgruppen 3.249.731 US dollars
Samlede udgifter 17.716.741 US dollars
Samlet overskud / (underskud) 16.039.377 US dollars
  • Indtægterne for januar er på 2,84 millioner US dollars i forhold til de planlagte 276.000 US dollars, ca. 2,56 millioner US dollars eller 927% over det planlagte.
  • Indtægterne for løbende år til dato er på 33,76 millioner US dollars i forhold til de planlagte 30,19 millioner US dollars, ca. $3,57 millioner US dollars eller 12% over det planlagte.
  • Udgifterne for januar er på 2,26 millioner US dollars i forhold til de planlagte 4,13 millioner US dollars, ca. 1,87 millioner US dollars eller 45% under det planlagte, først og fremmest på grund af lavere personaleomkostninger, renteomkostninger, udgifter til internethotel, bogføringstidspunkt for udbetaling af FDC bidrag samt rejseudgifter, delvist modsvaret af højere omkostninger til advokatbistand og fremmede ydelser.
  • Udgifterne for løbende år til dato er på 17,72 millioner US dollars i forhold til de planlagte 21,90 millioner US dollars eller 19% under det planlagte, først og fremmest på grund af lavere personaleomkostninger, renteomkostninger, omkostninger til internethotel, bogføringstidspunkt for udbetaling af FDC bidrag samt rejseomkostninger, delvist modsvaret af højere omkostninger til advokatbistand og renteomkostninger.

Likviditeten er på 41,47 millioner US dollars pr. 31. januar 2013.

En video om Wikimediafondens møde om statistik og aktiviteter for februar (7. marts 2013)

Andre hovedpunkter for bevægelsen

#8 i konkurrencen om Årets billede: Panorama over "Door to Hell", et brændende naturgasfelt i Turkmenistan
Årets billede for 2012

Resultaterne af konkurrencen om Årets billede på Commons er offentliggjort

Efter at 3990 wikipedianere havde stemt, blev resultaterne af den 7. årlige konkurrence om Årets billede på Wikimedia Commons offentliggjort den 22. februar. Det vindende foto (til højre) viser to fugle af arten Merops apiaster (Biæder). Fotografen forklarede, at det viser et parringsritual: Hannen til højre skal lige til at fodre hunnen til venstre med en bi. Fotografiet blev fremskaffet via "Project Phoebus", et samarbejde mellem museet i Toulouse og Wikimédia France.

Ny ombudsmandskommission

Medlemmerne af ombudsmandskommissionen for 2013 er blevet offentliggjort:

Ombudsmandskommissionen undersøger på bestyrelsens vegne klager over brud på privatlivspolitikken (specielt vedrørende brugen af CheckUser-værktøjerne) på ethvert wikimediaprojekt.

En åben database over offentlig kunst i Sverige

Wikimedia Sverige har indledt arbejdet med en frit tilgængelig database over offentlig kunst i Sverige, fyldt med date fra offentlige institutioner og kommuner. Projektet drives ved bidrag fra regeringskontoret Verket för innovationssystem. Databasen blev motiveret af den internationale fotokonkurrence, "Wiki Loves Public Art", der er planlagt til maj 2013.