Høydepunkter fra Wikimedia, mars 2016

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Wikimedia Highlights, March 2016 and the translation is 100% complete.


"Magnfying_glass_book_globe.jpg" by João Silas, freely licensed under public domain/CC0; "Barbara_McClintock_(1902–1992).jpg" from the Smithsonian, public domain; "SXSW Guy Kawasaki Jimmy Wales.jpg" by Jeff Elder, public domain.

Her er høydepunktene fra Wikimedia-bloggen fra mars 2016.

Den nye alkemien: Vi gjør nettsjikane om til Wikipediaartikler om kvinnelige aktivister


En av de mange biografiene om kvinnelige vitenskapspersoner Emily Temple-Wood har jobbet på er Barbara McClintock, som vant en nobelpris i 1983. Bildet er fra Smithsonian Institution og er allemannseie.

Emily Temple-Wood studerer biologi ved Loyola University i Chicago i Illinois, og hun er grunnleggeren av engelsk Wikipedias prosjekt rundt kvinnelige vitenskapsfolk. Hennes nye prosjekt, som har fått dekning fra nyhetssider verden over, rammer internett-troll med en positiv straff: for hver sjikanerende e-post hun mottar, lager hun en artikkel på Wikipedia om en kvinne i vitenskapen. Siko Bouterse, en tidligere ansatt hos Wikimedia Foundation, fortalte på bloggen at Temple-Woods gjennomslagskraft ovenfor kjønnsbarrieren har vært «episk»:

det er virkelig avgjørende, at hun ikke bare skriver om hvite, kvinnelige vitenskapsfolk, siden hun streber også etter å få hold på fargede kvinners underrepresentasjon på Wikipedia, og hun ser på andre steder med slik oppdeling også. Og kanskje aller viktigst, siden vi er mye sterkere i fellesskap enn hver for seg: Emily har lært opp og inspirert andre til å gjøre det samme ... Da jeg var barn, kunne jeg telle de kvinnelige vitenskapsfolkene som jeg visste om på én hånd. Men jeg vet at takket være Emilys anstrengelser vil våre døtre få tilgang til så mye mer gratis kunnskap om vitenskapsfolk, som ser ut som dem selv, og det er virkelig kraftig.

En ny mekanisme hjelper til med å finne det du trenger på Wikimedia-sidene


Bilde tatt av João Silas, gitt ut med den frie lisensen CC0.

Wikimedia Foundation (WMF) har utviklet et verktøy som kan hjelpe deg med å finne ting selv når du ikke vet hvordan man staver ordet du leter etter. Det har blitt aktivert på alle Wikimedia-sidene med unntaket av Wikidata. «Wikipedias bidragsytere og lesere på alle Wikimedia-sier kan nå lettere finne det de er ute etter, og lettere finne nytt innhold, uavhengig av hvilket språk de snakker,» sier Dan Garry fra WMF. Totalt mener WMF at det vil bli brukt for å svare på over 70 millioner søk hver dag.

Jimmy Wales forteller «South by Southwest» at fellesskap er nøkkelen til Wikipedias fremtid


Bildet tatt av Jeff Elder, allemannseie.

Kawasaki spurte Wales om mangelen på kjønnsmessig balanse blant Wikipedias bidragsytere. «Det er virkelig avgjørende å gjøre Wikipedia til et innbydende sted for kvinner,» sa Wales. «Noe av det kan fikses med et bedre interface og en bedre brukeropplevelse, men kulturen må også endres» sa han.

Kort sagt

  • Se vinnerne av European Science Photo Competition: Mange av bildene kom fra steder som Russland, Ukraina, Hellas, Kasakhstan, Makedonia, Italia og Tyskland, men per innbygger kom flest bidrag fra Estland, Makedonia og Hellas. 93,3 % av bidragsyterne hadde aldri lastet opp bilder på Commons før.
  • Få de filippinske stemmene til å bli hørt: Josh Lim: Filipinoamerikanske Lim mener at grunnleggelsen av Wikimedia Philippines, den uavhengige og nasjonale bedriften som fungerer som representant for Wikimedia på Filippinene, er den aller viktigste Wikimedia-oppnåelsen for han. Lim og flere andre bidragsytere startet med dette i 2010. Et mindre høydepunkt er en telefonsamtale med Bank of the Philippine Islands i 2006.
  • Hvordan kan vi få Wikipedia til å bli mer interaktivt for leserne?: Innen den første [uken], fikk Wikimedia Foundation mer enn 20 ideer for hvordan informasjon kan vises på Wikipedia. Ta en kikk på dem, diskuter dem, eller legg til din egen ide. Denne høringen skal ta rundt fire uker, og er ferdig i slutten av april. Mot slutten vil vi begynne å fremme ideene som vi mener har best sjanse for å være suksessfull. Vi vil også videre diskutere hvordan vi kan gå videre fremover.

Andrew Sherman, Digital Communications Intern, Wikimedia Foundation

Social Media
  • En wikipedianer gjør sexisme om til nye artikler om kvinnelige vitenskapsfolk. Søk på Wikipedia retter nå stavefeil. Les nyhetene fra Wikimedia-bloggen.