Jump to content

Wikimedia URL Shortener/hu

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Wikimedia URL Shortener and the translation is 97% complete.
Outdated translations are marked like this.

A Wikimédia URL-rövidítő eszközzel a Wikimédia Alapítvány szerverein található lapokhoz készíthetsz rövidített hivatkozásokat, amelyeket például közösségi oldalakon vagy más wikiken oszthatsz meg.

Hogyan használható?

Az URL-rövidítő képernyőképe

Az eszköz a Meta Special:URLShortener lapján érhető el.

A speciális lapon bármely, a Wikimédia Alapítvány által hosztolt oldalt megadhatsz (lásd alább). A „Shorten” gombra kattintva elkészül a rövid link, amelyet majd felhasználhatsz.

Az URL formátuma w.wiki, amelyet betűk, számok és speciális karakterek sora követ.

A felhasználási helytől függően szükséges lehet a link kiegészítése a https:// előtaggal ahhoz, hogy felismerhető legyen (például a wikiken a w.wiki/A nem ismerhető fel hivatkozásként, azonban a http://w.wiki/A igen).

Saját wikiden egy sablon létrehozásával a rövidített hivatkozásokat belső linkké alakíthatod át; példának lásd az angol Wikipédia Short URL sablonját.

Támogatott oldalak listája

A hivatkozások biztonsága érdekében, illetve a kártékony webhelyekre való hivatkozás megakadályozása érdekében az URL-rövidítő eszköz csak a Wikimédia Alapítvány által működtetett honlapokkal működik, ezek az alábbiak:

Már létező rövid linkek

A duplikátumok elkerüléséhez a hivatkozások rövidítésekor a rendszer ellenőrzi, hogy az adott link létezik-e; ha igen, akkor visszatérési értékként megadja a létező hivatkozást.

Néhány hivatkozás már létrejött egyes projektjeinkre mutatva.

Shortlist

Biztonság

A ManageShortURL speciális lap képernyőmentése

Az eszköz célja, hogy a szerkesztőknek biztonságos módot biztosítson a linkek rövidítéséhez és megosztásához.

  • Az URL-rövidítő csak olyan linkeket fogad el, amelyek a Wikimédia Alapítvány által ellenőrzött tartományokban vannak, így nem lehet külső weboldalakat linkelni
  • Azok a felhasználók vagy IP-k, akik nem szerkeszthetik a Meta-Wikit (blokkolva vannak), nem hozhatnak létre rövid URL-eket
  • Súlyos esetben az információk nyilvánosságra hozatala esetén az intézők törölhetnek egy rövid URL-t
  • A visszaélések elkerülésének érdekében két percenként 10 átirányítás hozható létre IP-ről és 50 bejelentkezett fiókról. Az eszköz a korlátozás miatt működik csak a Metán

Lásd még