Jump to content

Википедија 15/Догађаји/Пакет

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Wikipedia 15/Events/Package and the translation is 94% complete.
Outdated translations are marked like this.
Википедија 15
Пронађите догађај
Догађаји
Испланирајте догађај
Укључите се
Поделите своја искуства
Медији
Придобијте пажњу
Материјали
Брендирање и обележја
Дискусија
Сарађујте с другима

Како се укључити

15. јануара 2016. године је Википедијин 15. рођендан, а постоји много начина како да га се прослави. Можете:

Како год да славите, овај сет линкова и препорука може да вам помогне да испланирате одличан догађај и укључите људе из своје заједнице у славље поводом 15 година постојања Википедије.

Делите поруке или рођенданске жеље

Реците пријатељима и онима који вас прате шта Википедија представља за Вас, на друштвеним мрежама по властитом избору. Само додајте „#Wikipedia15” у Ваш пост на Твитеру, Инстаграму или блогу, те тако поделите поруку о рођендану на глобалном нивоу.

Направите властити Википедија 15 догађај

Желите да прославите Википедијиних 15 година постојања? Одлично. Не можете да пронађете место у Вашој близини на листи догађаја Википедија 15? Направите сопствено окупљање и позовите своју заједницу да Вам се придружи.

Предлози за догађај

Славља Википедије 15 не морају да буду славља у традиционалном смислу те речи. Овде се налазе неки предлози како организовати успешну забаву.

Уређујте чланке у удружењу

Искористите своју забаву поводом Википедије 15 за упознавање нових корисника са уређивањем Википедије или других Викимедијиних пројеката. Одаберите тему везану за Ваше место или град; пронађите неке чланке који требају побољшање, неке књиге које требају дигитализацију или неке пејзаше који требају фотографисање; потом почните да уређујете са неколико волонтера!

Више информација о уређивању чланака у удружењу, као и о томе како успоставити удружење у локалној заједници, можете да пронађете на страници Outreach Wiki или разним језичким издањима Википедије.

Мини-конференција

Ако желите да своју конференцију искористите као начин да људе упознате са вредностима отворених извора знања и сарађивања али не желите да учествујете у удружењу, можда је мини-конференција право решење за Вас.

Позовите говорнике који имају потребно знање у својим пољима и питајте их да причају о утицају који је Википедија остварила на њихов посао или рад. Питајте фотографе да причају о томе како је слободно лиценцирање омогућило да њихове фотографије доспију до више људи него што би се то остварило без Википедије. Или можда да позовете уреднике да причају о свом раду и томе шта их мотивише у серијама муњевитих говора, нарочито за Hello Wikipedia - My Proudest Article сесију видео-линкова која се одржава у суботу, 16. јануара. Говор може да буде формалне или неформалне природе, а избор остаје Ваш!

Забава

Понекад, најбољи начин је онај најједноставнији. Осећајте се слободно да будете домаћин добре старе забаве на месту по Вашем личном избору. То може да буде Ваш дом, уред, парк или локални паб или ресторан! Лако је, потребно је само позвати људе да се окупе и поделе мишљења и своје визије о Википедији. Имајте на уму да је једино наметнуто обележје ове године „забава” — све остало се препушта Вама!

For librarians

Wikipedia’s birthday can be an excellent opportunity to explore media literacy with students. Preparing presentations on evaluating articles and sources is an excellent way to raise questions about neutral point of view and what makes a reliable source. Emphasize how great Wikipedia can be for locating good references, and encourage them to contribute content to Wikipedia. An event focused on Wikipedia can also be a great opportunity to recruit faculty to teach with Wikipedia.

Проналазак места за окупљање

Осигурајте да место које сте изабрали одговара потребама догађаја. Ако сте део пројекта удруженог уређивања, требаће Вам приступ интернету и сл. Размислите о добијању дозволе за јавна места на којима бисте организовали свој догађаја, као што су то библиотеке, школски простори или места јавног окупљања. Галерије и музеји могу такође да послуже сврси.

Промовисање догађаја

  1. Почните уношењем свог догађаја на листу догађаја Википедије 15.
  2. Размислите потом о дељењу детаља о догађају на мејлинг листама своје заједнице.
  3. Реците онима који су позвани да поведу пријатеље, радне колеге и чланове породице са собом.
  4. Објавите информацију о организовању догађаја на каналима друштвених медија користећи хештег #Wikipedia15 да бисте помогли другима да пронађу Ваш догађај.

Коришћење или прављење визуелних материјала

Тренутно постоји много икона које можете да се користите у дигиталном и физичком формату, као што су леци, налепнице, мајице, банери, дугмићи, торбе и странице догађаја. Све ово може да се пронађе на Викимедијиној остави у категорији „Обележја Википедије 15”. Увидели сте да нешто важно за Вашу земљу, културу или заједницу недостаје? Овде су упутства како да сами направите желена обележја!

Ово можете да користите у било којим програмима за уређивање графике, укључујући Инкскејп који је бесплатан и отвореног кода. Можете да додајете више слика и правите анимиране гифове!

Речи „Википедија 15” могу да се замене са било којим од локалних примера, на било ком језику. Типографско писмо које смо ми користили је OpenSans, бесплатан фонт из галерије Гуглових фонтова који је лиценциран под верзијом 2.0 Апач лиценце.

Мајице, дугмићи, торбе…

Ви, Ваши пријатељи или Ваша корисничка група, сви можете да дизајнирате и штампате мајице за ову прилику, са или већ направљеним сликама (овележјима) или са онима које сте сами израдили.

Како причати о Википедији која је напунила 15 година

Имамо колекцију петнаест чињеница о Википедији како бисмо прославили петнаест година слободно доступног знања. Осећајте се слободно да додате своје поруке на ову листу!

Визуализација података

На свом догађају, можете да се одлучите да прикажете визуализације података као интерактивну позадину на пројекторима, телевизијама или компјутерским заслонима. Ово је одличан пример представљања података Википедије на занимљив начин.

следи још тога