Jump to content

Wikipedia is not a convalescent center/sr

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
(српски / srpski) Ово је есеј. Садржи мисли и идеје неких корисника Мета-Викија, али не мора да буде широко прихваћен. Ово није правило на Мета-Викију, али може да буде правило или упутство на другим пројектима Викимедије. Не устручавајте се да промените ову страну по потреби или користите страну за разговор да бисте предложили веће промене.
Translate
Узгред, да ли бисте своју рехабилитацију поверили људима који нису професионалци?

Циљ Википедије је да прикупи целокупно знање људске цивилизације. Да би се ово постигло, Википедија покушава да привуче што је могуће више уредника, у нади да ће сваки од њих дати користан допринос пројекту. Управо зато је ово бесплатна енциклопедија отворена за све. Због постојања овако великог броја уређивача, Википедија је такође сложена друштвена заједница која, између осталог, привлачи људе жељне комуникације.

Википедија је такође веома заразна. У том смислу, често се јављају два питања: Зашто људи раде на Википедији? Шта они добијају заузврат? Иако одговори на ова питања нису једноставни и у великој мери зависе од особе до особе, неки од екстремних случајева се описују погрдним терминима: троловање и вандализам - врсте понашања које ремете, како енциклопедијски рад, тако и рад заједнице на пројекту.

Зашто људи постају тролови и вандали? У неким случајевима се то дешава јер је главни циљ аутора да привуче пажњу других људи. Такав уређивач не добија довољно пажње у стварном животу, тако се да он/она окрећу Википедији ради дружења. Можда би учествовање у ММОРПГ било прикладније, али се дешава да то лице сматра Википедију привлачнијом. Oво још једном показује да је Википедија популарна међу веома широком публиком.

Дефинитивно, да.

  • Да ли увек требамо да претпоставимо најбољу намеру таквог уређивача?

Дефинитивно, не.

Када неко покушава само да привуче пажњу, без обзира да ли на друге људе оставља добар или лош утисак, он убрзо схвата да је у готово сваком друштвеном окружењу најефикаснији и најједноставнији начин да се постигне овај циљ тај да се направе деструктивне измене, а не оне које су позитивне и корисне. Када је у питању Википедија, уредник примећује да предлагање популарног чланка за брисање, учешће у дискусијама на нецивилизован начин како би се изазвале свађе и друге сличне акције, укључујући чак и вандализам, лако привлаче пажњу попут доброг и корисног рада на чланцима, као и подршку других људи који раде на њима. Неки од тих уредника су довољно паметни да схвате да је неопходно да доприносе и на чланцима, како не би били сматрани обичном сметњом од стране заједнице и како не би били једноставно блокирани. Они се често и брзо пребацују са једне на другу активност, а заједница наставља да претпоставља најбољу намеру таквог уређивача „јер они имају корисне доприносе“.

Међутим, такви уредници ометају развој пројекта, одвлачећи друге кориснике и трошећи њихово време које би иначе било утрошено на користан рад на унапређивању чланака. Због тога се њихово допринос сматра ометањем, слично оном које чине обични вандали, а може да буде и штетније ако се настави у дужем временском периоду, посебно ако се узме у обзир чињеница да се очигледни вандали блокирају одмах.

Википедија није центар за опоравак особа (здравствена рехабилициона установа) које имају проблема са недостатком комуникације. Ако уредник нарушава пројекат више него што га унапређује, може се сматрати корисним и мудрим да се ограничи његов рад на пројекту на она подручја где може да буде користан, и да се изолује из других области. То може да укључи, на пример, забрану мењања страница у Википедија именском простору, или да се прибегне некој врсти менторства како би се смањио број људи које ометају поступци тог уредника.

Такође треба напоменути да су недостатак комуникације и абнормална социјализација здравствени проблеми који захтевају помоћ одговарајућих здравствених радника. Покушај да се реше ови проблеме простим учествовањем у онлајн пројекту можда неће бити од помоћи, а може чак и да погорша ситуацију, јер остали чланови пројекта обично нису здравствени стручњаци. Запамтите да Википедија не даје здравствене савете.

Уколико, у ретким тренуцима када сте у стању да погледате самога себе са стране, установите да је примарни циљ ваше активности на Википедији комуникација и привлачење пажње, а сви други разлози су много мање важни или вас чак не привлаче, вероватно би требало да:

  • покушате да компензујете свој недостатак комуникације на неком другом месту, на пример на ИРЦ-у.
  • потражите помоћ одговарајућих здравствених радника.

Одморите своје живце и крените у одлучне акције.

Види још:[edit]