Уикивидове

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Wikispecies and the translation is 86% complete.

Уикивидове е проект на Wikimedia Foundation и стартира на 5 септември, 2004 г.. Подробности за начина, по който е създаден и функционира проекта може да откриете в FAQ. Той е многоезичен и няма собствени езикови варианти, като Commons.

Уикивидове е свободен за ползване справочник едновременно както от специалисти, така и от масовия читател. Той представлява постоянно увеличаваща се база данни за генетични класификации и родословно дърво на всички съществуващи видове, от всичките шест царства. Съдържанието му се различава от статиите на Уикипедия по това, че актуалните дискусии са пропуснати и вместо това са заменени с йерархичните нива на таксономична организация на видовете. As of май 2024, there are 874,749 articles available at Wikispecies.

Необходимостта от създаване на проект като Уикивидове се обосновава от необходимостта да има официален център за таксономична класификация; основен проблем пред биологията от край време е бил безредния характер на класифицираните от хората видове. Нямайки до сега централизирана координация за класификация, са възниквали проблеми при класифициране на едни и същи видове два, три и повече пъти. Успехът на Уикипедия в поддържането и съхраняването на огромно количество знание показа, че един онлайн агрегатор е най-добрият инструмент за йерархично класифициране на видовете, от което биологичната общност се нуждае.

Вижте също