Jump to content

Locurile în Consiliu alese de afiliați/Rezoluția 2019

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Affiliate-selected Board seats/Resolution 2019 and the translation is 100% complete.

„Coordonatorii Electorali au fixat această versiune a rezoluției în ședința din 5 aprilie 2019. Un mesaj a fost transmis tuturor afiliaților și wikimedia-l cu privire la acest pas. Consiliul de Administrație a Wikimedia Foundation a aprobat această rezoluție pe 12 aprilie 2019. Chiar dacă există o listă de limbi prioritare, alte limbi sunt binevenite.”

Rezoluție

Wikimedia Foundation Inc. este o organizație non-profit cu un buget anual de aproximativ o sută de milioane de dolari americani. Wikimedia Foundation are peste trei sute de angajați și colaborează cu mii de voluntari din întreaga lume în cadrul Mișcării Wikimedia. Consiliul de Administrație a Wikimedia Foundation guvernează această organizație. Întrucât statutul Fundației necesită ca doi consilieri să fie aleși printr-un proces stabilit de către o majoritate a organizațiilor afiliate Wikimedia și aprobați de Consiliul de Administrație,

Întrucât Consiliul de Administrație a decis că începând cu acest an toți afiliații recunoscuți vor participa la procesul de selecție, punând accent pe diversitate și includere,

Întrucât capitolele Wikimedia, organizațiile tematice și grupurile de utilizatori (numite colectiv „organizații afiliate”) sunt responsabile de alegerea a doi candidați pentru Consiliul de Administrație a Wikimedia Foundation,

Întrucât este necesar ca organizațiile afiliate să ajungă la un acord cu privire la un proces prin care candidații propuși la Consiliu sunt selectați pentru numire,

Întrucât Fundația a promis că va susține selecția, oferind resurse în domenii care duc promovează diversitatea și includerea în acest proces, și întrucât Erica Litrenta de la departamentul Community Engagement a fost numită drept coordonator al susținerii din partea Wikimedia Foundation a procesului în funcție de necesități și colaborare cu Coordonatorii Electorali,

Noi, organizațiile afiliate, declarăm că:

 1. Vor exista alegeri între organizațiile afiliate pentru a stabili doi membri ai Consiliului dintre cei propuși de organizațiile afiliate.
 2. Vor exista cel puțin trei Coordonatori Electorali care sunt împreună responsabili de supravegherea și desfășurarea alegerilor. Un coordonator va fi punctul de legătură către Consiliul de Administrație. Acesta va avea și un asistent în caz de nevoie. Coordonatorii Electorali nu vor fi candidați în aceste alegeri și nu vor susține sau participa la discuții despre candidați. Coordonatorii se pot retrage din rolurile lor și se pot înscrie în alegeri nu mai târziu de 6 aprilie. Coordonatorii electorali trebuie să se recuze din orice decizie despre cum va vota o organizație. Orice plângere la adresa comportamentului Coordonatorilor trebuie adresată echipei Trust and Safety a Wikimedia Foundation: ca(_AT_)wikimedia.org. Dacă după investigație există dovezi clare de comportament neadecvat, Coordonatorul își va pierde rolul.
 3. Coordonatorii Electorali vor fi aleși prin consens de organizațiile afiliate nu mai târziu de 6 aprilie 2019. Cei care vor să fie Coordonator Electoral își vor arăta interesul pe o pagină Meta-Wiki dedicată. Până acum s-au oferit voluntari Abhinav Srivastava, Lane Rasberry, Jeffrey Keefer, Ad Huikeshoven, Neal McBurnett and Alessandro Marchetti, în timp ce Shani Evenstein s-a retras. Nu au fost ridicate obiecții pe pagina Meta cu privire la aceste candidaturi.
 4. Coordonatorii Electorali au stabilit datele acestor alegeri.
  • Nominalizări de pe 15 pe 30 aprilie.
  • Analiză din partea comunității de pe 1 pe 7 mai.
  • Vot pentru candidați de către Afiliați de pe 8 pe 31 mai.
  • Rezultate până la sfârșitul lui iunie.
 5. Coordonatorii Electorali au produs un ghid cu recomandări cu privire la experiența și trăsăturile candidaților care să poată fi folosit de comunitate. Acest ghid va fi publicat la Meta (și legat de această Rezoluție) până pe 6 aprilie astfel încât comunitatea să îl poată citi, discuta și modifica.
 6. Candidații își vor publica numele și declarația de candidatură pe o pagină Meta-Wiki desemnată. Pentru ca un candidat să fie inclus pe buletinul de vot este necesar ca acesta să publice o declarație de nominalizare în perioada de nominalizare. Fiecare candidat are nevoie de două (doar două) recomandări din partea unui afiliat de orice tip pentru a-i fi validată candidatura. Recomandările pot fi publicate până la momentul când nominalizările sunt finalizate și se pregătește buletinul de vot, 30 aprilie. Fiecare afiliat poate recomanda cel mult doi candidați.
 7. Afiliații au drept de vot dacă au fost aprobați de AffCom până pe 31 martie și sunt în regulă, în sensul că există un acord de afiliere și rapoarte la zi până pe 7 mai. Toate voturile afliaților au aceeași pondere. Dacă Coordonatorilor Electorali li se aduce la cunoștință că doi (sau mai mulți) Afiliați au aceiași membri și aceleași activități, dar utilizează nume diferite, Coordonatorii vor investiga cerând Afiliaților să transmită privat listele cu membri. În cazul unei suprapuneri de peste 70%, organizația afiliată mai veche va avea drept de vot, iar cea mai nouă nu va avea drept de vot. În cazul în care acești afiliați nu transmit listele de membri, voturile acestora nu vor fi valide. Dacă astfel de cazuri sunt identificate de Coordonatori, ele vor fi raportate către comunitate.
 8. Coordonatorii Electorali vor folosi Qualtrics pentru desfășurarea votului. Fiecare organizație afiliată este responsabilă pentru nominalizarea unei persoane ca delegat pentru vot și pentru procedura prin care acea persoană votează după voința organizației. Implicit, sistemul de vot desemnează persoana de contact principală a organizației afiliate drept delegat. Delegatul de vot al fiecărui afiliat va primi o legătură pentru vot. Dacă o organizație afiliată dorește să schimbe delegatul de vot, aceasta trebuie să contacteze asistentul electoral Wikimedia Foundation pentru a înregistra un nou delegat. Nici o persoană nu poate fi delegat pentru mai mult de un afiliat, cu alte cuvinte nici o persoană nu poate vota mai mult de o singură dată în aceste alegeri. O treime din afiliații eligibili care votează la aceste alegeri reprezintă cvorum, iar dacă acest cvorum nu este îndeplinit, rezultatele vor fi transmise Consiliului de Administrație cu voturile pentru considerare. Voturile vor fi acceptate în mai 2019. Voturile exprimate după încheierea procesului de votare (31 mai 2019) vor fi considerate nevalide.
 9. Metodologia de vot și calcul al voturilor în aceste alegeri va utiliza votul unic transferabil, folosind coeficientul Droop pentru a stabili numărul de voturi necesar pentru a fi ales (explicație video a VUT). Fiecare afiliat va ordona candidații în ordinea preferințelor, cu votul „1” indicând candidatul preferat. Dacă același număr este folosit pentru mai mulți candidați, va fi interpretat ca preferință egală, cu votul organizației împărțit egal între candidații selectați. Faptul că un candidat nu este inclus în această listă nu este interpretat nici ca un vot pentru, nici ca unul împotrivă.
 10. Până pe 30 aprilie, Coordonatorii Electorali vor calcula rezultatul alegerilor și îl vor transmite Consiliului de Administrație și comunității Wikimedia. Calculele și voturile Afiliaților vor fi publicate pentru a permite comunității să verifice rezultatele. Consiliul de Administrație Wikimedia va lua decizia finală cu privire la aprobarea rezultatelor alegerilor.