Bir soru sor/SSS
İş
Wikimedia Vakfı projelerinde reklamcılık hakkında daha fazla bilgiyi nerede edinebilirim??
Wikimedia Vakfı reklam kabul etmiyor.
Wikimedia Vakfı, çevrimiçi reklamcılık dünyasına veya reklamları barındıran diğer kuruluşlara karşı değil; reklamın eğitimle ilgili, özellikle de dengeli, tarafsız bir ansiklopedi ile tutarlı değerler tarafından yönlendirilen bir projeye ait olduğuna inanmıyor. Küresel gönüllü topluluğu her zaman, reklamcılığın tarafsız kalma kabiliyetimiz üzerinde büyük bir etkisi olacağını ve nihayetinde reklamların, okudukları makalelere yönelik okuyucuların genel güveni zayıflatacağını düşünmektedir. Reklamverenlerin yazıları bize lehte vermeleri konusunda herhangi bir baskı yapmasalar da okuyucular bilinçli olarak ya da başka türlü bir etki yaratmaktan korkabilirler.
Buna ek olarak, Vakfın okuyucu gizliliği konusunda güçlü görüşleri var. Web reklamcılığı için güncel modeller, bunlarla, özellikle görüntülediğiniz içeriği okuyan içeriğe dayalı reklamcılık ile tutarsızdır. Vakıf ayrıca coğrafyalarına göre okuyuculara reklam vermenin müdahaleci olduğunu düşünmektedir.
Vikipedi'ye reklam verme ile ilgili tartışmaların geçmişi hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz gönüllülerden oluşan topluluk burada reklam hakkında bir sayfa oluşturmuştur.
Hayır kurumum için Wikimedia desteğini nasıl talep edebilirim?
Zaten bildiğiniz gibi Wikimedia Vakfı, halka ücretsiz olarak dağıtılmak üzere dünyanın her yerinde çevrimiçi açık öğretim eğitim kaynakları paketimizi geliştirip korumak olan çok spesifik bir amaçla kâr amacı gütmeyen bir kuruluştur. Florida, Birleşik Devletler'de kurulmuş kar amacı gütmeyen bir kuruluş olduğumuz için yerel ve ulusal kanunlar fonlarımızı ancak bu amaçla kullanmamızı yasaklar.
İsteğiniz misyonumuz ile ilgiliyse destek talep etme hakkında daha fazla bilgi için Hibeler "Başlat" sayfasını incelemek isteyebilirsiniz.
Mevcut bir projeyle ilgili yeni bir proje veya yeni bir yol önerebilir miyim?
Wikimedia'yı iyileştirmenin yollarını düşünerek vakit ayırdığınız için teşekkür ederiz.
Wikimedia Vakfı, Vikipedi'de ya da yönettiğimiz diğer sitelerin içeriğini yaratmamakta ya da küratörlüğünde olmadığı için -Bu çalışma geniş bir gönüllü topluluğu tarafından yapılır- çoğu öneriyi doğrudan e-posta isteği ile uygulayamıyoruz. Vikipedi gibi mevcut projelerde yapılan değişiklikler ve yeni proje onayı (mevcut projeler için yeni diller "veya" siteler için tamamen yeni kavramlar gibi) bu gönüllü topluluğundan geliyor.
Tamamen yeni bir proje teklif etmek isterseniz, lütfen proje tekliflerini ziyaret edin. Mevcut bir projenin yeni bir dil sürümünü oluşturduğumuzu önermek isterseniz lütfen Meta'nın "Yeni dil talepleri" sayfasını ziyaret edin. Teklif etmek istediğiniz şey varolan projelerimizden biri için yeni bir özelliktir, lütfen düşüncelerinizi o projedeki gönüllülerle paylaşın. Fikirler ve öneriler için topluluk forumları var. Projelerimizin çoğunda, sağ taraftan topluluk tartışma noktalarına, bazen "köy çeşmesi" ya da "cafe" ya da "gezginler pub" başlıkları verilen bir bağlantı mevcuttur. Örneğin, İngilizce Vikipedi'de fikir ve öneriler burada tartışılıyor.
Madde sayfaları herkes tarafından düzenlenebildiği gibi tartışma sayfaları için de bu kural geçerlidir. Sayfalarımızı nasıl düzenleyeceğimize zaten aşina değilseniz, düzenlemeye ilişkin MediaWiki kılavuzu yararlı olabilir. Topluluk, düzenlemeyle veya tartışmanız için uygun bir yer bularak daha fazla yardıma ihtiyacınız varsa, yardımcı olabilecek bir gönüllü e-posta yanıt ekibi oluşturmaktadır. infowikimediaorg adresinden ulaşılabilir. Onlara hangi projenin ve hangi dilde çalıştığınız konusunda özellikle bilgi verdiğinizden emin olun; İngilizce dışındaki dillerde daha rahat ediyorsanız çoğu durumda kendi dilinizde sizinle iletişim kuran çıkabilir.
Umarız topluluk, fikrinizi kabul eder.
Yeni bir proje, mevcut bir projenin yeni bir dil sürümü veya var olan bir projedeki uygulamaların bir değişikliği olmayan bir iş teklifiniz varsa businesswikimediaorg ile iletişime geçin:
Logolarınızı veya ticari markalarınızı kullanabilir miyim?
Kullanımınıza izin verilmesi de dahil olmak üzere Wikimedia'nın ticari markalarını kullanma hakkında daha fazla bilgi edinmek için lütfen Ticari Marka politikamıza bakın.
Kullanımınızın söz konusu politikaya veya yerel ticari marka yasalarına uygun olup olmadığından emin değilseniz trademarkswikimediaorg adresinden bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin.
Yazılımınızı kendi sitemde kullanabilir miyim?
Memnun oluruz ve bunu yapmaya sizi teşvik ediyoruz! MediaWiki, GNU Genel Kamu Lisansı (GPL) kapsamında lisanslanan ücretsiz sunucu tabanlı bir yazılımdır. MediaWiki, MySQL gibi bir veritabanında depolanan verileri işlemek ve görüntülemek için PHP kullanan son derece güçlü, ölçeklenebilir bir yazılım ve zengin özelliklere sahip bir wiki uygulamasıdır.
MediaWiki ana sayfası, yazılımı kendi amaçlarınız için kurmanız ve kullanmanız gereken tüm bilgilere sahip olması gerekir. Wikimedia Vakfı, kullanıcıları yazılımı kendi amaçları doğrultusunda kullanmaya teşvik ediyor olsa da yazılımın kullanımı hakkında eğitim veremiyoruz ya da onunla ilgili soruları yanıtlayamıyoruz; ancak gönüllü topluluğu sıklıkla yardımcı MediaWiki yazılımını kullanmaya ilişkin cevabı bulamazsanız özel kullanım soruları sorabileceğiniz bir destek masası bulunur. Ayrıca, "İletişim" sayfasında listelenen IRC veya e-posta yoluyla yardım alabilirsiniz.
Sitelerinizdeki metin veya resimleri tekrar kullanabilir miyim?
Not: Projelerimizden bir veya daha fazlasından önemli miktarda içerik indirmek veya mirror sunucusu olmakla ilgileniyorsanız "Sitelerinizi yansıtabilir veya kopyalayabilir miyim?" kısmına bakınız.
Wikimedia Vakfı'nın aslında Vikipedi'deki içeriğin çoğunun telif hakkına sahip değildir. Bu materyal genellikle sitedeki içeriği sitemizde ve başka yerlerde kullanabilmeniz için özgürce lisanslayan gönüllülere aittir. Prensip olarak, sitelerimizdeki metinlerin çoğunun Creative Commons Attribution-ShareAlike Lisansı'na (CC-By-SA) tabidir ve herhangi bir amaç için ücretsiz kullanılabilir. Lisans koşullarına uyulduğu sürece, kullanım için özel bir izin gerekli değildir. Bazı metinler GNU Serbest Belge Lisans (GFDL) kapsamında da mevcuttur.
Resimler çeşitli lisanslardan herhangi birine tabi olarak tanımlanır. Bu nedenle, bir görüntü kullanmak istiyorsanız, kaynak ve/veya lisanslama bilgileri için resim bilgi sayfasını kontrol etmeniz önerilir. Resmi tıklayarak resim bilgi sayfasına gidersiniz. Çoğu resim, uygun atıflarda bulunduğunuz ve resim açıklama sayfasında belirtilen lisans koşullarını izlediğiniz sürece ücretsizdir.
Daha fazla bilgi için lütfen Kullanım Koşullarımız - İçerik Lisanslaması, bölüm 7 (g) kısmına bakınız. Web sitemizde de bulunabilecek başka bir sayfa var. Sitemizde içerik yaratan ve küratörlük yapan gönüllüler tarafından yazılmış olsa da, Commons: Vikikitap dışındaki içeriği yeniden kullanma, özellikle medyayla ilgili daha fazla bilgi sunabilir.
Lütfen dikkat: Ne Wikimedia Vakfı ne de Wikimedia sitelerine içeriğin katkıda bulunduğu taraflar yasal tavsiye sağlayamaz. Kullanmak istediğiniz içerik hakkında size belirli geri bildirimler verebilirdik ancak -logolarımızdan biri veya personelimiz tarafından üretilen nadir içerik değilse- yapamayız. Wikimedia sitelerindeki içeriği tekrar kullanmak istiyorsanız, barındırdığımız kullanım amaçlarına uygun olan içeriğin lisanslarının nasıl kullanılacağını belirlemek sizin sorumluluğunuzdur. Şüpheniz varsa, fikrî mülkiyet yasalarına aşina olan kendi yetki alanınızdaki bir avukata başvurmak isteyebilirsiniz.
Sitelerinizi yansıtabilir veya kopyalayabilir miyim?
Not: Bir veya daha fazla projemizden yalnızca az miktarda içerik kullanmak istiyorsanız "Sitelerinizdeki metin veya resimleri tekrar kullanabilir miyim?" kısmına bakınız.
Bilgi paylaşımı misyonumuzun önemli bir parçası olduğundan içeriğimizin yayılmasını memnuniyetle karşılamaya çalışıyoruz. Elbette, okuyucularınıza varlığınımızı bildirdiğiniz ve onlara daha fazla bilgi için web sitemizi ziyaret etme seçeneği sunduğunuz geleneksel anlamda web sitemize bağlanmanız hoşunuza gidiyor. Bununla birlikte, web sitelerini canlı yansıtmayı (uzaktan yükleme veya hotlinking) desteklemiyoruz. Benzersiz telif hakkı durumumuz göz önüne alındığında daha önceki sürümlerin bir metin dökümünü veya maddelerin yerel olarak barındırılan kopyalarını barındırması daha iyi (bu kısma bakınız). Vikipedi madde veritabanının indirilebilir dökümleri için, veritabanı indirmeleri sayfasına bakın. Mediawiki API'sı ilginizi çekebilir.
Lütfen dikkat: Ne Wikimedia Vakfı ne de Wikimedia sitelerine içeriğin katkıda bulunduğu taraflar yasal tavsiye sağlayamaz. Kullanmak istediğiniz içerik hakkında size belirli geri bildirimler verebilirdik ancak -logolarımızdan biri veya personelimiz tarafından üretilen nadir içerik değilse- yapamayız. Wikimedia sitelerindeki içeriği tekrar kullanmak istiyorsanız, barındırdığımız kullanım amaçlarına uygun olan içeriğin lisanslarının nasıl kullanılacağını belirlemek sizin sorumluluğunuzdur. Şüpheniz varsa, fikrî mülkiyet yasalarına aşina olan kendi yetki alanınızdaki bir avukata başvurmak isteyebilirsiniz.
Wikimedia Vakfı
How can I tell if a "wiki" or other website belongs to you?
Because "wiki" is a generic term that may be used by anyone, there is sometimes confusion about which websites the Wikimedia Foundation hosts. Beyond this, other sites may use MediaWiki software—which is free and open for anyone—and therefore look similar to our projects. The only projects which are part of the Wikimedia Foundation are those listed at the "Our Projects" page.
If you're trying to identify who owns a website that does not belong to us, you may need to look for a link on the site that indicates it is "About" the site or use a WHOIS tool.
If you should happen upon a website that uses the Wikimedia Foundation's marks or indicates it is hosted by the Wikimedia Foundation but that is not on the list, we would appreciate you letting us know at answerswikimediaorg.
How can I learn more about job opportunities at the Wikimedia Foundation?
Thank you for your interest in working for the Wikimedia Foundation!
İş başvurularını buradan listeleyebilirsin. Eğer kendine uygun bir iş görürsen, üzerine tıklayarak daha fazla detay edinebilirsin. Özgeçmişin gönderileceği yer açıklama bölümünde, genellikle "Başvur" yazan bağlantının üstünde bulunur.
If none of the jobs currently listed there seem suitable to you, please keep an eye on that page. New job openings are listed there routinely as they become available.
What are the Wikimedia Foundation's major values and beliefs?
The Wikimedia Foundation believes that all people everywhere should be afforded equal access to information. It supports network neutrality and the free culture movement. It believes in the need to conquer the digital divide, which results in the economic or cultural marginalization of individuals with limited access to technology. It respects the rights of human beings to basic privacy and dignity. The Wikimedia Foundation also believes that the environment is important; it strives for sustainable business practices.
The Foundation holds that censorship is incompatible with its mission. In May 2011, when the Board of Trustees passed its resolution on dealing with controversial content, it affirmed that "Wikimedia projects are not censored." Curating knowledge for an international community of all ages will certainly mean the display of materials that some may find offensive or upsetting. The Board supported the principle that users should be able to choose what content to access and encouraged the responsible curating of content so users might reasonably expect what they will encounter when viewing a page or using a feature, but continued in its explicit support of access to information for all.
İçerik
Sitelerinizde hakkında yazılan kişi veya kuruluşlarla nasıl iletişim kurabilirim?
Tuttuğumuz web siteleri çok sayıda kişi, şirket ve kurum hakkında makaleler barındırırken, onların iletişim bilgilerini elimizde tutmuyoruz. İletişim bilgileri konu ile ilgili yazıda veya yazı içerisinde verilen linklerde yer alabilir. Değilse, bu bilgiyi bulmaya çalışmak için bir arama motoru veya başka bir kaynak kullanmak isteyebilirsiniz. Neredeyse tamamen gönüllülerin iyi niyetine dayanan bir kuruluş olarak, bu tür soruşturmaları araştıracak kaynaklara sahip değiliz.
Sitelerinizdeki konular hakkında nasıl daha fazla bilgi edinebilirim?
Eğitim projelerimiz üzerindeki içerik merkezi bir otorite tarafından oluşturulmadığı, incelenmediği veya kontrol edilmediği, ancak yardım etmeye gönüllü olan kişiler tarafından oluşturulduğu için, e-posta yoluyla sitelerimiz hakkında daha fazla bilgi sunamıyoruz. Neredeyse tamamen gönüllülerin iyi niyetine dayanan bir kuruluş olarak, bu tür materyalleri araştıracak kaynaklara sahip değiliz.
Ancak sitenin kendisinden ek bilgi almanız mümkün olabilir. Vikipedi'nin birçok dili, çeşitli gönüllülerin bilgiye dayalı soruları yanıtlamaya çalıştıkları çevrimiçi bir kaynak olan bir "referans masasına" ev sahipliği yapar. Örneğin, Türkçe Vikipedi için referans masası burada yer almaktadır. Diğer dillerdeki referans masalarının uzun bir listesini sayfanın sol tarafındaki araç çubuğunun altında bulabilirsiniz. Bir yanıt verebileceklerinin garantisi olmasa da, genellikle yanıt verebilirler. Başkalarının size daha iyi yardımcı olabilmesi için lütfen sorularınızda net olun.
Referans masasına gönderdiğiniz her şey herkese açık olacaktır. Bu nedenle, e-posta adresleri veya telefon numaraları gibi kişisel bilgileri göndermenizi önermiyoruz. Genel olarak, sorunuzu gönderdikten sonra, gönüllülerin size yanıt verip vermediğini görmek için bir veya iki gün içinde sayfayı tekrar kontrol edebilirsiniz.
Telif hakkıyla korunan içeriğimin sitelerinizde kötüye kullanıldığını nasıl bildirebilirim?
Sitemizde bu sorunla karşılaştığınızı duyduğumuz için üzgünüz. Ne yazık ki, burada Merkez'de soruları yanıtlayan Topluluk Savunuculuğu ekibi, içeriğin yayından kaldırılmasına doğrudan yardımcı olamaz. Wikimedia Vakfı, sitelerimizde içerik oluşturmaz veya düzenlemez; daha ziyade, bu iş geniş bir gönüllü topluluğu tarafından yapılır.
Telif hakkınızı ihlal eden içeriğin kaldırılmasına yönelik çeşitli yaklaşımlar vardır.
Öncelikle, bir DMCA yayından kaldırma talebi için atanmış temsilcimize ulaşabilirsiniz (daha fazla ayrıntı için bu sayfaya bakın). Atanmış temsilcimize legalwikimediaorg adresinden e-posta yoluyla ulaşabilirsiniz. DMCA politikamızı incelemek isterseniz, burada bulunur.
Alternatif olarak, içeriğin kaldırılmasını talep etmek için doğrudan gönüllüler topluluğuna ulaşabilirsiniz (info-en-cwikimediaorg adresinden e-posta yoluyla). Wikimedia Commons dahil olmak üzere Wikimedia sitelerinin merkezi bir otoritesi yoktur, ancak bu e-posta adreslerinde çalışan gönüllüler, politikaları ve süreçleri bilen ve bu tür taleplerde size yardımcı olabilecek deneyimli kullanıcılardır.
Lütfen her iki adrese de istek göndermeyin, çünkü bu, talebinizin işlenmesini geciktirebilir. Talebinizi ya ilk adresteki hukuk ekibi aracılığıyla ya da gönüllüler aracılığıyla işleme almalısınız.
Projelerinizden birinin içeriğindeki yanlışlıkları nasıl bildiririm?
Projelerimiz "wiki"dir, yani siteyi ziyaret eden herkes çoğu sayfayı düzenleyebilir veya sayfalara ekleme yapabilir. Çoğu durumda, içeriğin iyileştirilebileceğine inanıyorsanız, bu konuyu sitede kendiniz ele almanızı isteriz.
İlk olarak, hemen hemen her sayfayı doğrudan düzenleyebilirsiniz. Bize katılmak için başvuru yapmanıza veya özel izin almanıza gerek yok. Her sayfanın üst kısmında bir "düzenle" etiketi bulunur. Örneğin, İngilizce Vikipedi Deneme tahtası'nda deneyin. Hesap oluşturmak size daha fazla seçenek sunsa ve katkılarınızı takip etmenize yardımcı olsa da, düzenleme yapmak için oturum açmanıza bile gerek yoktur. Sağ üst köşedeki "hesap oluştur"a basarak eğitim projelerimizde hesap oluşturabilirsiniz.
Projelerimiz gönüllülere açıktır ve insanları katılmaya teşvik eder. Nasıl yapılacağına ilişkin bilgileri genellikle her projenin kenar çubuğunda bulabilirsiniz. Doğrudan katkıda bulunmayı seçerseniz, İngilizce Vikipedi'nin Introduction ve Tutorial bölümleri, MediaWiki yazılımını nasıl düzenleyeceğiniz konusunda faydalı okumalardır.
Katkıları memnuniyetle karşılasak da içerik oluşturan ve düzenleyen gönüllü toplulukların, içeriğin uyması gereken ilkeler ve kılavuzlar oluşturduklarını lütfen unutmayın. Bunlar düzenlemekte olduğunuz projeye göre değişir ve genellikle belirli bir projede sayfanın sol tarafındaki linkler takip edilerek okunabilir. Örneğin, Vikipedi'yi yöneten politikalar, yazınızda tarafsız kalmanızı ve eklediğiniz bilgileri doğrulamak için güvenilir kaynaklar sağlamanızı ister. Yerel politikalara uymayan içerikler değiştirilebilir veya kaldırılabilir.
Sorunu kendiniz düzeltmek istemiyorsanız, topluluk üyelerinin incelemesi için endişenizi dile getirebilirsiniz. Projelerimizdeki her sayfanın ilişkili bir "tartışma sayfası" vardır; sayfanın üst kısmındaki "tartışma" bağlantısını tıklayarak buna erişebilirsiniz. Daha sonra sayfanın üst kısmındaki sekmelerde yer alan "+" bağlantısını seçerek endişelerinizi dile getirebilirsiniz. Yazmanız için iki metin kutusu göreceksiniz: biri notunuzun başlığı için, diğeri notun kendisi için. (Kullanmayla ilgili daha fazla bilgi için tartışma sayfalarındaki MediaWiki yardım sayfası'na bakın).
Diğer katkıda bulunanlar notunuzu veya düzenlemelerinizi kabul etmiyorsa, sitelerde takip edebileceğiniz ihtilaf çözüm süreçleri vardır. Çoğu projede sol taraftaki kenar çubuğunda bulunan "yardım" bağlantısına basarak bunlarla ilgili daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Belirli bir projede uyuşmazlık çözüm süreçlerini bulamıyorsanız, o projedeki yerel gönüllülere nasıl ilerleyeceklerini sormak için yardım masasını veya topluluk portalini ziyaret edebilirsiniz.
Belirli bir projedeki (sizinle ilgili Wikipedia projesi gibi) ihtilaf çözüm süreçlerine ek olarak, "Meta" adında, projeler arasında çalışmayı koordine etmeyi amaçlayan bir wikiler arası tartışma noktası vardır. Belirli bir projenin yerel topluluğun üstesinden gelemeyeceği iç sorunları varsa, oradaki yardım için dünya çapındaki diğer Wikimedialılara ulaşmak mümkün olabilir. Bunun için kullanılan işleme "Requests for Comment" adı verilir. Sorunu mümkün olduğunca kısa ve öz bir şekilde açıklamanızı ve sorunu örnekleyen sayfalara ve düzenlemelere yönelik net "farklar" veya "bağlantılar" sunmanızı öneririz. Yerel topluluk üyelerinin sorunu çözmeye çalıştığı ve başarısız olduğu yerleri Meta topluluğuna göstermek yararlı olacaktır.
Bazı durumlarda bilgi veya yardım için infowikimediaorg adresindeki gönüllü e-posta yanıt ekibine ulaşmak uygun olabilir. Gönüllü e-posta yanıt ekibi her gün çok sayıda e-posta alıyor ve küçük düzeltmelerin veya standart içerik anlaşmazlıklarının çoğuna yardımcı olamayabilirler. Bununla birlikte, özel durumlarda insanlara yardım edebilirler. Yazmadan önce, o projede gönüllülerle iletişime geçmek için özel talimatlar veya nasıl yardımcı olabileceklerine dair belirli bilgiler olup olmadığını görmek için o projeyi kontrol etmek iyi bir fikirdir. Örneğin, gönüllü e-posta yanıt sistemindeki Türkçe Vikipedi sayfası, çeşitli durumlarda ne yapılması gerektiğine dair belirli ayrıntılar içerir. (Arama çubuğundaki büyütece basarak, kutuya "OTRS" yazıp kutunun altındaki "Yardım ve Proje Sayfaları"na basarak bu bilgiyi diğer projelerde bulabilirsiniz.) Bazı projelerde bu bilgiler bulunur. (Örneğin İngilizce Vikipedi'nin "Contact us" sayfası'na bakın.)
Gönüllü e-posta yanıt ekibine ulaşmayı seçerseniz, lütfen projelerimizin merkezi bir yayın kurulu olmadığını unutmayın. Gönüllü müdahaleciler, diğer gönüllüler tarafından projelerdeki deneyimlerine göre gönüllü topluluğu arasından seçilirken, yalnızca hizmet verdikleri projelerin topluluk tarafından oluşturulan politika ve süreçlerine uygun hareket edebilirler. Bazı çok istisnai durumlarda, size doğrudan yardımcı olabilirler, ancak değilse, genellikle ilerlemenin en iyi yolunu belirlemenize yardımcı olabilirler.
Gönüllü e-posta yanıt ekibiyle iletişime geçiyorsanız, lütfen karşılaştığınız sorunları açık bir şekilde açıklayın ve genel adrese yazıyorsanız, lütfen sorunu yaşadığınız dili ve projeyi belirtin (örneğin, Fransızca Vikisözlük; Rusça Vikipedi).
Katılım
How can I donate my own copyrighted content to your sites?
Thank you for your interest in donating content to our projects!
In accordance with our Terms of Use, our projects are able to accept previously published content that is compatibly licensed with the project to which you wish to add it. (See, specifically, section 7, "Licensing of Content").
The volunteer community who create and curate the bulk of the content on our projects have crafted processes for facilitating such donations. Recommended steps on the English Wikipedia can be found at Wikipedia:Donating copyrighted materials. Several other language Wikipedias have pages describing the process; you can see the list of languages in which it is available and access those by clicking "languages" in the left toolbar. Specific information on donating images and other media files can be found at Commons:Email templates. If you have any questions on donating copyrighted content not answered at those pages, you may wish to consult the web-based "help desk" on Commons or use the "Help" link in the left toolbar to locate a help forum on the project to which you wish to donate. You can also write to permissionwikimediaorg.
İçeriğin diğer dillere çevrilmesine nasıl yardım edebilirim?
Wikipedia relies on volunteers who generate and maintain all content as well as creating policies and guidelines to govern the site. It is a collaborative project, with people from all over the world bringing their skills and interests to join in the compilation and dissemination of knowledge to everyone, everywhere, free of charge. The other projects we maintain are also collaborative, crowd-sourced projects that rely on volunteers. Translation is a volunteer-driven activity on our websites, just like content creation.
A general approach to translation from English Wikipedia to other projects is provided here. This approach is likely to succeed on most projects with most languages. If you want specific advice from other volunteers, you can reach out to the "help" or community discussion forum on the project where you want to place the translation. These are generally linked from the side of every page. If you can't find it, you can write to infowikimediaorg for more information. Please, in that case, specify the language project where you want to work (for instance, Italian Wiktionary; French Wikipedia).
If you are interested in helping to translate official documents used for management of Wikimedia projects, this work is also done by volunteers. Meta's "Babylon" page is a good place to begin. There is a section there on getting started which includes some important links, and there is also a section on communication that tells you some of the best places to get in touch with other translators, who may be able to give you specifics about the work. We recommend reading the tutorial linked from the "getting started" section before beginning, if you choose to pitch in, as the system actually looks more complex than it is.
Araştırma
The following information is transcluded from Research FAQ page.
I want to understand the Wikimedia research community
Who manages the research community?
No single person or entity manages or directs the Wikimedia research community. Much like the Wikipedia community, the research community is composed of many different, self-directed entities with a common interest in better understanding the Wikimedia movement and its projects.
Even within the Wikimedia Foundation, the largest organization in the Wikimedia movement, no single person or team has primary responsibility for all research.
Who is involved in the research community?
Participants in the research community include:
- The Research and Decision Science group in the Wikimedia Foundation:
- The Research team and its formal collaborators
- The Design Research team
- The Product Analytics team
- The Movement Insights team
- Various staff members at Wikimedia Deutschland
- Academic researchers and students interested in Wikimedia research
- Wikimedia contributors interested in research
How do I communicate with the research community?
The best way to communicate with the research community as a whole is to use the wiki-research-llistswikimediaorg mailing list. You can also use the #wikimedia-researchbağlan IRC channel, but you may not get an answer to a general question because IRC is meant for live conversations.
Where can I meet members of the research community?
The Wikimedia Foundation Research team hosts a monthly office hour using video chat.
Wikimania, the yearly Wikimedia movement conference, is attended by many members of the research community and usually has many sessions related to research. Many other Wikimedia conferences exists; some may include members of the research community or research-related session.
There are several scholarly conferences with dedicated tracks on Wikimedia research or a long record of publications in the field. The best research on Wikipedia and other Wikimedia projects today happens at conferences such as CSCW, ICWSM, OpenSym, WWW.
What does the Wikimedia Foundation Research team do? Can it support my team’s data analysis needs?
The Wikimedia Research's mandate is to help design and test technology informed by qualitative and quantitative research methods and produce scientifically rigorous knowledge about Wikimedia's users and projects. Examples of projects led by the Research team include:
- models to detect missing citations (blog)
- recommender systems for expanding Wikipedia across languages
- multi-faceted approaches to characterizing reader behavior (blog)
- guidance of how ethics and human-centered AI should be incorporated within Wikimedia
The team can provide guidance on metric definitions, experimental design, statistical and methodological support on an ad hoc basis. Individual Audiences teams are responsible for data analysis and metric definition for their corresponding audiences. You can contact the R&D team via our (internal) department mailing list research-wmflistswikimediaorg.
What does the Wikimedia Foundation Design Research team do?
The Design Research team (DR) supports iteration of concepts and functionality toward a usable and intuitive experience for users. It also provides guidance to other WMF teams via a range of qualitative methods including, but not limited to, usability testing. See the team page how to submit requests for the team. The team also conducts generative research and collaborates with Research and Data and other teams in order to help define what products and user experiences at a high level should be built (and why) for specific types of users, based on their needs. You can contact the DR team via our (internal) department mailing list research-wmflistswikimediaorg.
I have a question about Wikimedia projects that I want answered
Where do I find Wikimedia statistics and metrics?
Wikistats is the best location for learning about high-level statistics like the number of active editors or unique devices. The numbers in Wikistats are the most vetted and "official" ones available.
Many other dashboards and reports are also available. For a list, see Statistics. Note that these dashboards may not be closely vetted as Wikistats and should be used with care in high-profile situations.
A journalist has asked me for some data. Who can I talk to?
If you need help handling a question from a journalist, please contact the Wikimedia Foundation's Communications team at talktocommswikimediaorg. If necessary, the team knows how request support from the various researchers at the Foundation.
How can I recruit a researcher to investigate my question?
Realistically, there are far more questions than there is time to answer them, so it's likely that you will not be able to find anyone willing to take up your question.
If you would still like to try, you can email the wiki-research-llistswikimediaorg mailing list. You can also add your idea to the research ideas board on Phabricator; students and volunteers looking for projects to work on sometimes look there for ideas.
If you want to try investigating the question yourself, check out the section of this page on help with your own research.
I want to pitch a new project to Research and Data, what should I do?
The Research and Data team partners with other teams in the organization, community members and academic researchers to design and run projects that typically span multiple months of work. In order to engage with the team, your project will likely be:
- a minimum of one or two quarters in projected time frame
- ahead of specific products or interventions being designed or tested
If you think your project meets these requirements, you can contact the team via this mailing list: research-wmflistswikimediaorg or by creating a Phabricator task in the backlog of the Research board. If you are looking for audience-specific metrics and statistics, please get in touch with the respective team's product owner.
I want to conduct my own research on Wikimedia projects
What data is available for my research?
There is a vast array of publicly-available data about the Wikimedia projects. A detailed list can be found at Research:Data.
Additionally, the Wikimedia Foundation collects some data for private use by highly-trusted researchers who have signed non-disclosure agreements (NDAs). In general, this category only includes staff of the Wikimedia Foundation, staff of other approved organizations such as Wikimedia Deutschland, and formal collaborators of the Wikimedia Foundation Research team. For more details on this private data, see Analytics data access policy. For details on how to propose a collaboration with the Wikimedia Foundation Research team, see their page on formal collaborations.
Does my project need approval?
Most research is conducted independently, without knowledge by or approval from the Wikimedia Foundation. Rarely, the Wikimedia Foundation will provide practical support for certain research projects, such as projects that require access to non-public data. Researchers may not claim any support, approval, or special privileges from the Wikimedia Foundation unless they have a signed, written agreement with the Wikimedia Foundation that says they do.
Observational research generally does not require approval from anyone. Interventional research projects may require cooperation from the affected communities. Before beginning an interventional research project, we recommend disclosing it at a community forum, such as the local community's village pump. You should be prepared to engage in discussion with community members and, if necessary, to modify your research plan based on their feedback. Some communities require such disclosure and discussion.
Can the Wikimedia Foundation financially support my research?
The Wikimedia Foundation sponsors research projects of strategic importance in the form of grants. Grants can be issued to individuals and organizations alike and can be awarded via calls for participation or directly allocated in the case of research commissioned by the Foundation. More information on different types of grant, and the corresponding requirements, can be found on this page. Research sponsored by a grant from the Wikimedia Foundation is subject to the terms of our open access policy.
Can the Wikimedia Foundation write a letter of support for my grant proposal?
The Wikimedia Foundation does not directly participate, unless in exceptional circumstances, in grant applications or research consortia as a partner institution, due to legal and financial constraints that come with restricted funding. However, we are happy to support individual research projects of particular strategic importance by providing formal endorsements. Letters of endorsement are signed by a C-level or by their delegate, they form part of a formal collaboration and are subject to the terms of the Wikimedia Foundation's open access policy.
Can the Wikimedia Foundation help me collect data for my study?
As a general rule, researchers at the Wikimedia Foundation have little bandwidth to provide data collection / data analysis as a service, outside of the scope of formal collaborations. We are always happy to provide guidance and recommend the appropriate tools, data sources and libraries for a given study on an informal basis. The best way to get support is to post a request to wiki-research-l (for anything related to research design, methods, state of the art on a specific research topic) or to analytics-l (for data sources and APIs maintained by the Wikimedia Analytics Engineering team). You can also get support via the corresponding IRC channels, irc:wikimedia-research and irc:wikimedia-analytics. If your request is about recruiting participants for a survey or study, see the corresponding question.
How do I get special API privileges for my research?
You can access the MediaWiki API to retrieve data from Wikimedia projects with the standard permissions that are granted to your registered username. For most types of data you will not need any kind of special privilege. In some cases the Wikimedia Foundation can grant special permissions (such as high API request limits) on a temporary basis to individual users for research purposes. When these privileges are granted by WMF staff, they form part of a formal collaboration and are subject to the terms of the Wikimedia Foundation's open access policy.
How do I release a dataset?
Releasing open data about Wikimedia projects for research purposes, while respecting our privacy and data retention policies, is in line with Wikimedia's values and mission to disseminate open knowledge. The Wikimedia Research team maintains an open data repository via the DataHub that anyone can contribute to. We also register and host open datasets for research purposes on Figshare, for citability and discoverability. If you are in a team at WMF dealing with sensitive data, before releasing a new dataset, particularly data obtained from private sources and/or containing personally identifiable information, it is mandatory to consult with the Legal and Security teams. The Research and Data team can provide best practices on how to publish and document the dataset, once its publication has been cleared by these two teams. The release of data from Fundraising is subject to additional restrictions due to our donor policies: before publishing any reports including anonymized or aggregate data from Online Fundraising, please review these guidelines and obtain explicit approval from the team.
I want to run a survey, how do I get started?
The Learning and Evaluation team maintains the Survey Support Desk – a one-stop shop for anything related to surveys in the Wikimedia context for Wikimedia Foundation staff, Wikimedia affiliates, and volunteers. The team also maintains and provides access to survey platforms used by WMF. The Design Research team can provide overall guidance and support to other teams at WMF on survey design. The Research and Data team can provide guidance on best practices on strategies for participant recruitment on-wiki. All WMF-run surveys must be reviewed by the Legal team -- see this internal page for more information.
Surveys run by academic researchers need to meet community expectations before participant recruitment can begin. Creating a research project and discussing the proposed recruitment strategy on wiki-research-l are good, preliminary steps towards successful recruitment of participants for a study. There aren't any global policies regulating third-party research or mechanisms for large-scale subject recruitment, but best practices have been discussed in a number of contexts. en:WP:Research and en:WP:SRAG are the product of the joint efforts of the research community and the English Wikipedia community to try and satisfy two goals:
- Create a mechanism for mass subject recruitment
- Protect the community (and individuals) from the disruption that mass recruitment could cause
Along with these two documents, a few essays are available as tools for educating Wikipedians about research:
Do I need to acknowledge WMF in publications?
If your work has been supported in some way by the Wikimedia Foundation, a Wikimedia affiliate, or a Wikimedia community member, we encourage you to consider acknowledging them in your publications referring to specific usernames, groups or organizations for their specific contributions to your research.
If your work was supported by the WMF Research Fund we suggest using the following acknowledgement (Grant IDs can be found in the respective project's Grant or Research Meta page):
This research is supported [in part] by the Wikimedia Foundation’s Research Fund under Grant No. [grant ID]. The authors would like to thank [specific individuals or teams] at [the Wikimedia Foundation, another Wikimedia affiliate, or the Wikimedia community] for [help provided].
I want to learn about current research findings related to Wikimedia projects
Where can I learn about current research projects at WMF?
We run a weekly, cross-departmental research group every Thursday at 9:30am PT to discuss research in progress, present early results or get feedback on the design of new projects. The meeting is regularly attended by members of the Research and Data and Design Research teams, analysts with various Product teams and from Learning and Evaluation but it's open to anyone in the organization interested in participating. We also host more formal, public presentations on a monthly basis via our Research Showcase and at Monthly Metrics meetings, which you can attend in person if you're in the SF office or watch online via YouTube.
Where can I learn about existing research on a specific topic?
There are several places where you can learn about previous and current research. The most comprehensive resource covering research on Wikimedia projects is the Research Newsletter. The newsletter is a collaboratively maintained monthly overview of new research, edited by Tilman Bayer and Dario Taraborelli with contributions by several volunteer reviewers. It has been published monthly since 2011 and has a fully searchable archive. You can also follow the latest research updates hot off the press via the @WikiResearch handle on Twitter, by subscribing to wiki-research-l or by attending the Wikimedia Research monthly newscase (also available on YouTube). The Wikimedia Research Codex is a complementary effort to summarize past research by organizing it by topic instead of by date; it in currently in progress, and topics are prioritized depending on team needs.
I want a job researching Wikimedia projects
Are there any research and analytics jobs at the Wikimedia Foundation?
Current openings for part-time and full-time positions in Research, Analytics Engineering and Product are listed on the Wikimedia Foundation's jobs website.