แบรนด์/โลโก้

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Brand/logo and the translation is 42% complete.
Outdated translations are marked like this.

โลโก้

เครื่องหมายการค้าวิกิมีเดีย

นี่คือเครื่องหมายแบรนด์วิกิมีเดีย ถูกใช้งานโดยบางสาขาของวิกิมีเดียและตัววิกิมีเดียเอง โดยได้รับการออกแบบให้เป็นมิตรและไม่ขึ้นกับเพศใดเพศหนึ่ง มีลักษณะคล้ายกับมนุษย์ที่ยกมือขึ้นเพื่อการเฉลิมฉลอง สอดคล้องกับความสุขของขบวนการวิกิมีเดียโดยรวม มีสิ่งดี ๆ เกิดขึ้น ทำให้เกิดความสุขที่ผู้คนรู้สึกเมื่อใช้โครงการของขบวนการเพื่อให้มนุษย์ทั่วโลกมีส่วนร่วมในการเขียนเรื่องราวของตัวเองด้วยเสียงของตนเอง

โลโก้มูลนิธิวิกิมีเดีย

ถูกออกแบบครั้งแรกในปี 2005 โดย Neolux ตราสัญลักษณ์ที่แสดงถึงมูลนิธิวิกิมีเดีย ประกอบไปด้วยโลโก้ทรงกลมและเครื่องหมายคำ ตราเครื่องหมายนี้ตั้งใจให้แสดงถึงหนังสือที่เปิดอยู่ ตัวฟอนต์ข้อความด้านล่างทั้งชื่อและคำอธิบายใช้ฟอนต์ Montserrat

ชื่อของมูลนิธิถูกแสดงโดยฟอนต์ที่มีความกว้างและการกระจายตัวที่เหมาะสม ง่ายต่อการแปล และยังเป็นฟอนต์โอเพนซอร์ส ซึ่งยอดเยี่ยม

เพื่อความยืดหยุ่นและเข้าถึงได้

เราออกแบบสิ่งนี้เพื่อให้แสดงถึงพัฒนา เพราะนั่นคือสิ่งที่แบรนด์เราเป็น เราขอเสนอคำแนะนำเล็ก ๆ น้อย ๆ ให้ทุกคนปฏิบัติตาม เพื่อให้แบรนด์และโลโก้ของเราไปในทิศทางเดียวกัน ยิ่งเป็นหนึ่งเดียวกันมากเท่าใด บุคคลภายนอกยิ่งจดจำเราและปนิธานของเราได้มากขึ้นเท่านั้น การรักษาลักษณะเหล่านี้เกี่ยวกับการบำรุงรักษาแนวคิดที่คล้ายคลึงกัน และการนำรูปแบบที่คล้ายกันมาใช้ซ้ำช่วยให้ผู้คนทั่วโลกสามารถเข้าถึงความรู้สึกที่ปนิธานของเราตั้งใจไว้ได้

 • รักษาความเกี่ยวข้องของรูปร่างและข้อความให้เป็นอย่างเดียวกันเสมอ
 • โปรดใช้ฟอนต์ Montserrat (ซึ่งไม่เสียค่าใช้จ่าย อยู่ภายใต้สัญญาอนุญาตเสรี และโอเพนซอร์ส!)
 • พยายามรักษารูปร่างไว้ให้คงเดิม

รุ่นต่าง ๆ

โลโก้ประกอบไปด้วยสัญลักษณ์แบรนด์และข้อความ โดยมีทั้งในแนวตั้งและแนวนอนอย่างละหนึ่งรูปแบบ โดยตั้งใจว่าในบางครั้งรูปแบบหนึ่งอาจเหมาะสมกว่าอีกรูปแบบหนึ่ง ขึ้นอยู่กับการจัดวางและบริบท

สี

โลโก้ใช้สีดำและขาว ซึ่งมีความยืดหยุ่นและใช้งานง่ายในสถานการณ์ที่แตกต่างกัน โดยจะรวมไปถึงการใช้ตราสัญลักษณ์แบรนด้วย

Use of the logos on this page is subject to the Wikimedia trademark policy, visual identity guidelines and the Creative Commons Attribution ShareAlike 3.0 Unported License. Using the logos may require permission as outlined in the trademark policy.

แนวนอนสีดำ

แนวตั้งสีดำ

แนวนอนสีขาว

แนวตั้งสีขาว

ตราเปล่าสีดำ

ตราเปล่าสีขาว

พื้นที่ว่าง

การใช้งานจำเป็นต้องมีพื้นที่ว่างที่เหมาะสมรอบ ๆ ตัวโลโก้เพื่อป้องกันการโดนบังโดยเนื้อหาอื่นและแสดงผลอย่างมีประสิทธิภาพ เราแนะนำให้เว้นพื้นที่ว่างอย่างน้อยให้มีขนาดเท่ากับขนาดของวงกลมเล็ก ๆ ในสัญลักษณ์แบรนด์ เป็นขนาด 1x ของความสูงของวงกลม โปรดเว้นขนาดเท่านี้เป็นอย่างน้อยเพื่อให้โลโก้มีความชัดเจน

ขนาด

ตราสัญลักษณ์อย่างเป็นทางการของมูลนิธิวิกิมีเดียมีขนาดขั้นต่ำระบุอยู่ เพื่อให้มั่นใจว่ามีขนาดตัวอักษรและงานศิลปะที่สมเหตุสมผลและสวยงาม ความกว้างของตราสัญลักษณ์ไม่ควรน้อยกว่า 12 มม. (0.5 นิ้ว, 36px)

การวาง

สิ่งที่สำคัญที่สุดคือโลโก้ควรวางไว้ในจุดที่มีพื้นที่ว่างอย่างเหมาะสมซึ่งทำให้มองเห็นและอ่านได้สะดวก รวทั้งยังเข้ากับเนื้อหาอื่น ๆ จุดที่แนะนำคือบริเวณมุมซ้ายบนและซ้ายล่าง ขึ้นอยู่กับบริบทความเหมาะสมกับจุดในมากที่สุด คุณอาจวางไว้บนภาพหรือบนสีทึบได้เช่นกันหากมีคอนทราสต์ที่เหมาะสมระหว่างตัวโลโก้และพื้นหลัง

คำแนะนำเรื่องตำแหน่งการวางนี้รวมไปถึงตราสัญลักษณ์แบรนด์ด้วยเช่นกัน

การใช้โลโก้อย่างไม่ถูกต้อง

การใช้งานสัญลักษณ์แบรนด์ โลโก้ และทรัพยากรณ์อื่นของเราอย่างไม่ถูกต้องทั้งที่ตั้งใจหรือไม่ตั้งใจก็ตาม ส่งผลให้ความสามารถในการจดจำและการเชื่อมโยงของขบวนการทั่วโลกลดลงอย่างมาก ถึงแม้ว่าเราจะไม่สามารถป้องกันการทำเช่นนี้ได้อย่างเด็ดขาด เราก็ไม่แนะนำให้ทำเช่นนี้อยู่ดี

ระบบโลโก้ชุมชน: สาขาและกลุ่มผู้ใช้

โลโก้สาขา

สาขาของวิกิมีเดียคือองค์กรระดับประเทศหรือกึ่งระดับประเทศที่ไม่แสวงหาผลกำไรที่สร้างขึ้นเพื่อการโฆษณามุมมองของโครงการวิกิมีเดียในระดับท้องถิ่น บางโลโก้ของสาขาของวิกิมีเดียมีการออกแบบคล้ายกันกับโลโก้ของมูลนิธิวิกิมีเดีย เพียงแทนที่คำว่า "FOUNDATION" ด้วยชื่อของสาขา ซึ่งบรรทัดย่อยนี้สามารถปรับให้เข้ากับท้องถิ่นได้ (เช่นชื่อของประเทศที่เกี่ยวข้องกับภาษา) โดยสามารถประกอบไปด้วยหนึ่งหรือหลายบรรทัดและสามารถเขียนในภาษาที่เกี่ยวข้องหรือตัวหนังสือความคิด ส่วนคำว่าวิกิมีเดีย "WIKIMEDIA" ของโลโก้จะไม่ ได้รับการปรับให้เข้ากับท้องถิ่น องค์กรที่ต้องการใช้การออกแบบนี้จำเป็นต้องได้รับการอนุญาตจากมูลนิธิวิกิมีเดียก่อนโดยติดต่อที่ trademarks@wikimedia.org

โลโก้ของกลุ่มผู้ใช้

กลุ่มผู้ใช้วิกิมีเดียเป็นองค์กรอิสระของผู้คนที่มีความสนใจในขบวนการวิกิมีเดีย หลาย ๆ องค์กรในเครือหรือกลุ่มจะสร้างโลโก้ที่เป็นเอกลักษณ์หรือปรับจากโลโก้ชุมชนที่สามารถใช้ได้ เพื่อแสดงความเกี่ยวข้องกับขบวนการ โครงการวิกิมีเดียที่เกี่ยวข้อง หรือหัวข้อที่สนใจ

โลโก้ชุมชนถูกอัปโหลดครั้งแรกไปยังวิกิมีเดียคอมมอนส์โดย WarX เมื่อเดือนธันวาคม 2006 ซึ่งเป็นส่วนหนึ่งของชุดไอคอนที่ถูกนำมาใช้ในโลโก้อย่างเป็นทางการของวิกิมีเดียสำหรับใช้ในงานที่ไม่ใช่งานทางการของชุมชนวิกิมีเดีย

วิกิพีเดียและวิกิมีเดีย

ผู้ใช้ซ้ำของข้อมูลประจำตัวอย่างเป็นทางการอาจเผชิญกับสถานการณ์ที่ข้อมูลประจำตัวของ Wikipedia และ Wikimedia Foundation ปรากฏขึ้นเคียงข้างกัน ควรรักษาสัดส่วนและปริมาณพื้นที่ไว้เมื่อเครื่องหมาย Wikipedia และ Wikimedia Foundation แสดงเคียงข้างกัน

ความกว้างของวิกิพีเดียและความสูงของมูลนิธิวิกิมีเดียจะต้องเหมือนกันทุกประการ ช่องว่างขั้นต่ำระหว่างช่องว่างเหล่านี้ต้องมีอย่างน้อยครึ่งหนึ่งของความกว้างของเครื่องหมายปริศนา

เครื่องหมายต้องอยู่บนพื้นหลังสีขาวและต้องอยู่ด้านล่างสุด

ในสถานการณ์ที่เครื่องหมายหรืออัตลักษณ์ทั้งสอง (หรือข้อมูลประจำตัวของโครงการวิกิมีเดียเพิ่มเติม) ปรากฏบนหน้าเดียวกันแต่ไม่ได้อยู่เคียงข้างกัน แนวทางเหล่านี้อาจไม่นำมาใช้ (เช่น เมื่อมีการใช้ข้อมูลประจำตัวของมูลนิธิวิกิมีเดียเพื่อสร้างตราสินค้าหรือบ่งชี้ สิ่งพิมพ์อย่างเป็นทางการเกี่ยวกับวิกิพีเดีย)

The Wikimedia sound logo offers a new way to identify Wikimedia content across a range of uses and preserve the global reputation of Wikimedia, particularly in audio settings. Created by Thaddeus Osborne in 2022 for ‘The Sound of all Human Knowledge’ contest, it builds to "Wikimedia" announced as a warm five-syllable melody welcoming all to learn. Its sounds signify knowledge being consumed, growing and collected in our projects and include pages turning, typing on a keyboard, synthesiser instruments, a mouse click and a book shutting.

Length: 4 seconds
Key signature: C Major
Tempo: 144 BPM

Who the sound logo is for

The sound logo is freely available for anyone to use, subject to its Creative Commons license, as long as they are not themselves using it as a trademark or implying that their use has an official endorsement from the Wikimedia community or Foundation if it doesn’t. As summarised in our trademark policy, Wikimedia community members, Foundation staff and supporters of free knowledge can make some uses of it without permission but most uses require permission via a trademark agreement. If you are a third party that reuses Wikimedia content and are interested in implementing the sound logo, the Wikimedia Enterprise team is available to support and collaborate with you to find a solution for specific use cases.

Where and when to use it

The Wikimedia sound logo is our core sonic brand asset and should be used to sign off at the end of audio and audiovisual content that relies on or increases awareness of knowledge from any Wikimedia project, is created by Wikimedians or by the Wikimedia Foundation, no matter the length. The primary use case is for voice assistant devices, but the sound logo should play in any audio setting or alongside Wikimedia visual logos when they are used across touchpoints including:


TV/Advertising, Video, Apps, Website, Radio, Podcasts, Voice Assistant Devices and Events

The full-length 4-second sound logo should be used where possible. Two cutdowns are available for use should a shorter version be required – for example, the 1-second cutdown should be used on voice assistant devices. You should not create your own Wikimedia sound logo. If you believe your use of Wikimedia content requires the use of the sound logo, or are unsure, please send a request totrademarks@wikimedia.org

2-seconds logo1-second logo

How to use it correctly

The sound logo should:

 • Play in isolation after any audio (music, voice-over, sound effects etc).
 • Not be mixed with or overlap any audio.
 • Start after any audio has concluded or faded out completely, in a non-abrupt way.
 • Have at least 0.25 seconds (250 milliseconds) of silence before and after it.
 • Be applied at its highest resolution (48kHz/24-bit) before being dithered down.
 • Play at the same peak dB level as all surrounding audio at its highest point.
 • Not undergo a change in EQ, pitch, speed, fading or have audio effects applied without permission.

Branding audio content

With audio content such as voice assistant devices, podcasts and radio, the sound logo should be used alongside the name of the relevant Wikimedia project, group or organisation verbalised in the local language.

On voice assistant devices, content that comes entirely from Wikimedia should be identified by using the sound logo followed by the Wikimedia project that is the source - e.g. “According to Wikipedia…” or “Wikipedia says…” - followed by the answer to the search query.

This method is permitted to identify knowledge sourced entirely from Wikimedia during any piece of content.

With podcasts and radio, at the very end of the audio, the Wikimedia project, group or organisation responsible for the content - e.g. “This podcast was produced in partnership with Wikimedia” - should precede the sound logo.

As a rule of thumb, the 1-second sound logo should be used on voice assistant devices and the 4-second sound logo should be used in podcast and radio content.

Branding audiovisual content

With audiovisual content - including video, and during events, broadcasting and advertising - the sound logo should be used alongside the visual logo mark of the relevant Wikimedia project, group or organisation.

With static logo marks, the sound logo should commence when the logo is visible.

When using animated Wikimedia logos or visually fading into logos, the five-note melody of the sound logo should start as soon as the logo is static and fully visible. Animating or fading into a logo should conclude with enough time for the five-note melody to coincide with the fully visible logo.

This guidance applies when using multiple Wikimedia logos. They should all occupy the same frame and all be static, animated or faded in over the same timeframe.

As a rule of thumb, if the content is:

 • 15 seconds or longer, use the 4-second sound logo.
 • 6 to 15 seconds, use the 2-second sound logo.
 • 6 seconds or less, use the 1-second sound logo.

An example of correct placement of audio and the sound logo alongside the Wikimedia visual logo.

A collection of Wikimedia-branded video bumpers is available for permitted use through an approved request and/or trademark agreement. Please enquire via trademarks@wikimedia.org.

Using the sound logo on apps and websites

The use of the sound logo on apps and websites should be approached mindfully to enhance the user experience and avoid listener fatigue. As an example, we may limit repeat playback of the sound logo on the same device and we may create short sounds (known as earcons) derived from the sound logo and provide them to use for key UX or UI moments.


Using the sound logo in closed captions

The Wikimedia sound logo should be used in closed-captioning and can also be referred to as the “Wikimedia sonic logo” and the “Wikimedia sonic brand”. If a sound logo description is required the following acts as guidance for the 4-second logo, to be rephrased as needed.

 • Synthesiser chords/harmonies with book pages turning, a book shutting with a computer mouse click and a 5-note melody/jingle with 5 keys typed on a computer keyboard.

Co-branding content

Within the Wikimedia movement

When co-branding audio, include a mention of the creator (a Wikimedia Foundation-recognised affiliate or Wikimedian), what the content is for and the 4-second sound logo before any other brand mentions.

Co-branded videos should use Foundation-recognised visual logos for the creator and related affiliates, add text that addresses the logos and the content’s purpose, and then include the 4-second sound logo in one video bumper that comes before any others.

If you're making a bumper with several visual logos and the sound logo:

 • You need permission via an approved request or trademark agreement.
 • Follow the Wikimedia Foundation visual identity guidelines.
 • Only use Wikimedia Foundation-recognised visual logos. If you're unsure whether your group or project is recognised, email trademarks@wikimedia.org
 • Do not include logos from outside of the movement.

When branding Wikimedia Foundation-sponsored audio, mention how the support was used before including the 4-second sound logo and use no other branding. In Wikimedia Foundation-funded videos, use the Wikimedia Foundation logo, add text addressing the support and the 4-second sound logo in one bumper without including any others.

If Wikimedia Foundation staff contributed to content as volunteers or if the content is for fundraising, the Wikimedia trademark policy requests a notice of this in the credits.

With partners outside of the movement

To co-brand audio that shares knowledge from Wikimedia projects, mention Wikimedia's input and include the 4-second sound logo before other branding. Co-branded videos sharing project knowledge should have a bumper with the project logo, text with Wikimedia's input and the 4-second sound logo, before any other bumpers.

In co-branded audio that promotes Wikimedia projects, mention Wikimedia’s input and the content’s purpose, then include the 4-second sound logo before any other branding. Co-branded promotional videos should have a bumper with the project logo, a mention of Wikimedia’s input, the content's purpose and the 4-second sound logo, with all other bumpers following.

For project-focused co-branded videos with partners outside of the movement, recognised groups can feature their logos alongside project logos and the sound logo on bumpers.

If you require the use of the sound logo or video bumpers, please send a request to trademarks@wikimedia.org