Jump to content

Gemenskapens önskelista

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Community Wishlist and the translation is 100% complete.
Den här sidan handlar om den nya permanenta Gemenskapens önskelista. För den äldre årliga undersökningen med samma namn, se Undersökning: Gemenskapens önskelista .

Gemenskapens önskelista är ett forum för bidragsgivare på Wikimedias projekt att dela idéer eller "önskningar" för att förbättra vår produkt och teknologi och sedan samarbeta med varandra och Wikimedia Foundation för att tillsammans prioritera och lösa dessa möjligheter. För att bygga hållbar flergenerationsprogramvara behöver Wikimedia Foundation höra från, och samarbeta med volontärer om utmaningar och möjligheter att förbättra vår produkt och teknologi.

Hur det fungerar:

  • Volontärer kan närsomhelst skicka in en önskan (funktionsönskemål, åtgärda fel, systemändring). Vi uppmuntrar användare att skicka in sin önskan på sitt modersmål.
  • Inskickade önskningar kan granskas, kommenteras och redigeras av andra volontärer och accepteras av stiftelsen.
  • Stiftelsen kommer koppla samman önskningarna och föreslå fokusområden tillbaka till gemenskaperna. Fokusområden hjälper oss identifiera och lösa så många av de största mest omfattande problemen som möjligt.
  • Bidragsgivare kan rösta och kommentera på fokusområden som sedan antas av WMF-teamen, Community Tech, filialer eller volontärutvecklare.


+ Skicka in önskan

Fokusområden

Kommer snart!

Från och med augusti 2024 kommer stiftelsen släppa sin första uppsättning fokusområden. Varje fokusområden består av tre eller fler önskningar som delar ett underliggande problem.

Senaste önskningarna

Det här är de senaste inskickade önskningarna. Du kan ta reda på mer om varje önskan, och se andra önskningar inom samma fokusområde. Om du inte hittar vad du letar efter kan du skicka in din önskan för övervägning.

Titel Fokusområde Typ Projekt Datum (UTC) Status
Gender marking in job titles tool Otilldelad Funktionsönskemål Wikipedia 2024-07-16T09:14:21.000Z16 juli 2024 Inskickad
Stewardship needed for Adiutor MediaWiki extension Otilldelad Funktionsönskemål Wikipedia 2024-07-16T00:16:10.000Z16 juli 2024 Öppen
DNG support for Commons Otilldelad Funktionsönskemål Wikimedia Commons 2024-07-16T04:02:44.000Z16 juli 2024 Inskickad
Wishlist - identify Structured Data changes Otilldelad Funktionsönskemål Wikimedia Commons 2024-07-15T19:59:42.000Z15 juli 2024 Inskickad
Wikidata: Enable the class and relation parameters on more constraint types Otilldelad Funktionsönskemål Wikidata 2024-07-15T19:41:38.000Z15 juli 2024 Inskickad


Alla önskningar

Hur man skriver en bra önskan

Även om det inte finns något officiellt facit för att skriva en "bra önskan" uppmuntrar vi förslagsskrivare att beskriva ett problem de stött på utan att uttryckligen ange en lösning, så att volontärerna och personalen har svängrum för att lösa problemet tillsammans.

Önskningar som är empatiska och visar på en användares utmaningar och mål undviker fällan av att vara för nischad eller specifik, och där andra användare kan finna fel i lösningen.

I exemplet nedan har både det problemeorienterade och lösningsorienterade exemplet som mål att förbättra upplevelsen för nya redigerare. Det problemorienterade exemplet lämnar lösningen öppen och bjuder in till samarbete, medan det lösningsorienterade exemplet kan leda till negativ återkoppling från bidragsgivare som inte ställer sig bakom att byta namn på en användares sandlåda. Därför kan den problemorieenterade önskan ha en högre chans att tilldelas ett fokusområde.

Problemorienterad önskning (uppmuntras) Lösningsorienterad önskan (avråds)
Titel Underlätta för nybörjare att skapa sin första artikel Byt namn på sandlådan till "Utkastredigerare"
Beskrivning I synnerhet för nybörjare kan det vara svårt att hitta sin användarsandlåda. När dom väl hittar sin sandlåda ser nybörjare ett antal dialoger som gör det svårt samla mod nog att skriva en högkvalitativ artikel. Detta påverkar nybörjares förmåga att bekanta sig med Wikipedia och känna sig bekväma nog som bidragsgivare. Detta är en del av designen - vi behöver ha patrullerarnas arbetsflöde i åtanke - men erfarenheten hindrar vår förmåga att välkomna nybörjare. Termen "Sandlåda" är förvirrande för nybörjare. Jag föreslår vi ska byta namn på den till "Utkastredigerare" så att folk är mer benägna att börja skriva utkast till artiklar.
Typ Systemändring Funktionsönskemål
Projekt Wikipedia Wikipedia
Påverkade användare Nya redigerare och, nedströms, patrullerare som granskar nya redigerare Redigerare
Phab-ärenden valfri T123456

Vanliga frågor

Hur lång tid tar det att skicka in önskningar?

Gemenskapens önskelista kommer förbli öppen. Det finns ingen tidsfrist för att lämna in önskemål.

Vad är "fokusområden"?

Stiftelsen kommer identifiera mönster bland önskningar som delar ett gemensamt problem och bunta ihop de i områden som kallas "fokusområden". Vi kommer börja gruppera önskningar i augusti 2024, baserat på inskickade önskningar från juli 2024 och framåt.

Hur påverkar vi prioriteringen?

Deltagare uppmuntras diskutera och rösta på fokusområden för att uppmärksamma dess betydelse.

Hur kommer detta nya system göra så att önskningar tas itu med?

Wikimedia Foundation, filialer och volontärutvecklare kan anta fokusområden. Stiftelsen har som uppdrag att integrera två eller fler fokusområden 2024-2025 och kommer inkorporera ännu fler områden i vår årsplanering för 2025-2026.

Fokusområden orienterar sig runt hypotes (specifika projekt som oftast tar runt ett kvartal) och nyckelresultat (bredare projekt som tar upp till ett år).

Hur skickar jag in en önskan? Har något ändrats?

Du kan skicka in dina önskningar på Gemenskapens önskelista/Intag .

Vad vi vill se i önskningarna har ändrats. Se guiden ovan för mer information.