Jump to content

Yhteisön toivelistakysely 2019

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Community Wishlist Survey 2019 and the translation is 62% complete.


Vuoden 2019 yhteisön toivelistakysely on ohi...

Yhteensä: 212 ehdotusta, 1387 muokkaajaa, 7282 kannatusääntä

Näytä satunnainen ehdotus

 

Kyselyn kaikki vaiheet alkavat ja päättyvät klo 18.00 UTC.

 • Ehdotusten jättö, kommentointi ja parantelu: 29. lokakuuta - 11. marraskuuta 2018
 • Community Tech arvioi ja järjestelee ehdotukset: 13. marraskuuta - 15. marraskuuta 2018
 • Ehdotusten äänestäminen: 16. marraskuuta - 30. marraskuuta 2018
 • Tulosten julkaisu: 3. joulukuuta 2018
 

Community Tech -tiimi on Wikimedia-säätiön tiimi, joka on keskittynyt aktiivisten Wikimedia-käyttäjien tarpeisiin parempien kirjoitus- ja moderointityökalujen tekemiseksi. Projektit, joiden kanssa etupäässä työskentelemme, päättää Wikimedia-yhteisö vuosittaisessa yhteisön toivelistakyselyssä.

Kerran vuodessa aktiiviset Wikimedia-käyttäjät voivat tehdä ehdotuksia toiminnoista ja korjauksista, joita tiimimme halutaan työstävän. Kahden viikon päästä voit äänestää, mitkä ideoista kiinnostavat sinua eniten.

Tämän kyselyproessin kehitti Wikimedia Deutschlandin Technical Wishes -tiimi, joka ylläpitää toivelistaa saksankielisessä Wikipediassa. Kansainvälistä toivelistaprosessia ylläpitää Community Relations Specialists -tiimi.

This is our fourth annual Community Wishlist Survey. See where we are with last year's wishes.

 <div id="What happened to the 2018 wishlist survey?" class="community-wishlist-header">[[#What happened to the 2018 wishlist survey?|What happened to the 2018 wishlist survey?]]

Every year we hold the survey at the end of the year but we work on the wishes during the next year and sometimes these wishes may even trail into the year after. It can be a cause of confusion to people when they hear we are working on wishes from the 2016 or 2017 Wishlist Survey when we are well into 2018. To eliminate this confusion and to make ourselves feel better about doing work that was meant for the current year, we decided to rename the survey to state the year during which we intend to work on the wishes instead of the year in which the survey is held.

 
Community Tech -tiimin maskotti: koira, jolla on joulupukin lakki.

Ehdotusvaihe kestää kyselyn kaksi ensimmäistä viikkoa.

Ehdotusvaiheessa muokkaajat jokaisesta projektista ja kieliversiosta voivat tehdä toiveita toiminnoista ja korjauksista, joita he haluaisivat nähdä 2019. Ehdotuksia voi tehdä millä tahansa kielellä. Jos teet ehdotuksen jollain muulla kielellä kuin englanniksi, me yrittämme saada sen käännetyksi, jotta kaikki voivat lukea sen ja äänestää siitä helpommin.

Ehdotusten pitäisi olla erillisiä, hyvin määriteltyjä tehtäviä, jotka suoraan hyödyttävät aktiivisia Wikimedian käyttäjiä. Ehdotusten pitäisi vastata seuraaviin kysymyksiin:

 • Mikä on se ongelma, jonka haluat ratkaista?
 • Mitä käyttäjiä se koskee? (muokkaajat, ylläpitäjät, Wikiaineiston muokkaajat jne.)
 • Miten ongelman kanssa nyt toimitaan?
 • Mitkä ovat ehdotetut ratkaisut? (jos niitä on)

Ehdotuksesi tulisi olla mahdollisimman täsmällinen, etenkin ongelman kuvailussa. Älä sano vain että "(toiminto x) on vanhentunut", "tarvitsee parannuksia" tai "siinä on paljon bugeja". Siinä ei ole tarpeeksi tietoa selvittämään, mitä pitäisi tehdä. Hyvä ehdotus selittää tarkalleen ongelman, ja ketä se koskee. Ei haittaa jos sinulla ei ole esittää tiettyä ratkaisua, tai jos sinulla on joitakin mahdollisia ratkaisuja, etkä tiedä mikä niistä on paras.

Ehdotuksen tekeminen on vasta prosenssin alku. Kahden viikon ehdotusvaiheessa yhteisö voi yhdessä työskennellä ehdotuksen kanssa, jotta se esittää idean niin, että sillä on parhaat mahdollisuudet menestyä äänestysvaiheessa. Kun ehdotus on tehty, kaikki ovat tervetulleita kommentoimaan sitä ja auttamaan tekemään siitä paremman — kysymällä kysymyksiä ja ehdottamalla muutoksia. Samanlaisia ehdotuksia voidaan yhdistää; hyvin laajat ehdotukset tulisi erottaa pienemmiksi ja tarkemmin rajatuiksi ideoiksi. Tavoite on luoda paras mahdollinen ehdotus äänestysvaihetta varten.

Ehdotuksen tehneen henkilön tulisi olla aktiivisesti mukana keskustelussa ja auttaa tekemään muutoksia. Tämän vuoksi rajoitamme ehdotukset kolmeen käyttäjää kohti. Jos teet enemmän kuin kolme ehdotusta, me pyydämme supistamaan ne kolmeen. Tuo meille parhaat ideasi!

Lisäksi vain rekisteröityneet käyttäjät voivat tehdä ehdotuksia, jotta he voivat pitää keskustelua tarkkailulistallaan ja vastata kysymyksiin. Samoin kuin äänestämisessä, sinun pitäisi olla aktiivinen muokkaajaa ainakin yhdessä Wikimedia-projektissa. Jos et täytä näitä kriteereitä tai olet jo tehnyt sallitun määrän ehdotuksia, mutta sinulla on lisää ideoita, voit etsiä muita käyttäjiä, jotka adoptoivat ehdotuksesi.

Vielä yksi huomio: Ehdotukset, joissa halutaan poistaan tai ottaa pois käytöstä jokin toiminto, jota WMF:n tuotantotiimi on työstänyt, ei kuulu Community Techin piiriin. Niitä ei oteta mukaan äänestysvaiheessa.

 

Kyllä, siellä on varmasti joitain hyödyllisiä ehdotuksia, jotka eivät saaneet tarpeeksi kannatusta viime vuonna, ja ansaitsevat toisen mahdollisuuden.

Jos päätät kopioida ehdotuksen vanhasta kyselystä uuteen kyselyyn, sinun odotetaan "adoptoivan" se kysely — se tarkoittaa, että osallistut aktiivisesti keskusteluun ideasta ja olet halukas tekemään siihen muutoksia, jotta siitä tulisi vahvempi ehdotus sen siirtyessä äänestysvaiheeseen. Kuten sanottua, yksi henkilö voi tehdä kolme ehdotusta, ja siihen lasketaan aiempien vuosien ehdotusten uudelleen ehdottaminen.

On hyödyllistä, jos haluat lisätä linkin edelliseen keskusteluun, mutta älä kopioi ääniä ja keskustelua aiemmalta vuodelta. Jos viime vuoden keskustelussa on tehty hyviä kommentteja, lisää kyseiset ehdotukset tai huomautukset uuteen toiveeseen.

 

Ehdotusvaiheen jälkeen me pidämme tauon lukeaksemme ehdotukset ennen kuin äänestysvaihe alkaa.

Kaikki aktiiviset muokkaajat voivat tarkastella ja äänestää ehdotuksia, joita he haluavat tukea. Voit äänestää niin montaa ehdotusta kuin haluat. Oikeudenmukaisen äänestämisen varmistamiseksi vain rekisteröidyt käyttäjät voivat äänestää, ja hyvin uusien käyttäjien äänet saatetaan poistaa.

Vain kannatusäänet lasketaan. Toiveiden lopullinen lista järjestetään kannatusäänien mukaisessa järjestyksessä. Jos sinä olet ehdotuksen tekijä, ehdotukselle lasketaan automaattisesti kannatusääni.

Äänestysvaiheessa kuitenkin toivotaan vilkasta keskustelua. Jos haluat antaa vastustus- tai neutraalin äänen, voit niin tehdä. Nämä keskustelut voivat auttaa ihmisiä päättämään, haluavatko he äänestää ehdotuksista. Keskustelut antavat myös hyödyllistä palautetta ohjaamaan vuoden kuluessa tapahtuvaa työtä.

Kohtuullinen määrä äänestäjien kosiskelua on sallittua. Sinulla on mahdollisuus myydä ideaasi niin monelle kuin pystyt tavoittamaan. Voit vapaasti tavoitella muita ihmisiä projektissasi, WikiProjektissa tai käyttäjäryhmässä. Siinä ei tietenkään pidä käyttää sukkanukkea tai ahdistella ihmisiä äänestämään tai muuttamaan ääntään. Mutta hyväntahtoinen "käy äänestämässä" -kampanja on täysin sallittua.

 

It's common that most of the proposals that end up in the top 10 are for the biggest projects — the big Wikipedias, and Commons. There are many smaller groups and projects that don't have enough "voting power" to boost their proposal into the top 10, but are doing important work for our movement.

Our team has a commitment to work on projects that help out smaller groups, including campaign and program organizers, GLAM participants, smaller projects like Wikisource and Wiktionary, and stewards and CheckUsers.

Having smaller projects' proposals in the Wishlist Survey is important — it helps our team and the Wikimedia Foundation broadly know what people in smaller groups need. So yes, please come and post your proposals, even if you don't think you'll get into the top 10!

 

Jokaisen ehdotuksen pitäisi täyttää seuraavat kriteerit:

 • Ehdotuksen pitäisi olla tekninen, eikä käytäntö- tai sosiaalinen muutos.
 • Ehdotuksen pitäisi koskea ongelmaa, eikä välttämättä pyytää tiettyä ratkaisua.
 • Ehdotuksen pitäisi olla selvästi määritely ongelma, eikä erilaisten toisiinsa liittymättömien ongelmien sekoitus.
 • Ehdotus ei ole jo toisen tiimin suunnitelmissa, eikä muu tiimi ole aiemmin hylännyt sitä.
 • Community Tech -tiimi ei ole aiemmin hylännyt ehdotusta.
 • Ehdotuksen tulisi kuulua tiimin aihepiiriin.

Community Tech -tiimi voi hylätä ehdotuksia, jotka eivät täytä yllä olevia kriteerejä.

 

Toiveet järjestetään kannatusäänien mukaisesti listaksi, ja Community Tech -tiimi on vastuussa suosittujen toiveiden arvioinnista ja käsittelystä. Sen tehdäkseen he tutkivat kaikki eniten ääniä saaneet toiveet ja arvioivat sekä tekniset että sosiaaliset/käytäntöihin liittyvät riskitekijät.

Vastustus- ja neutraalit äänet ovat erittäin hyödyllisiä tuomaan esiin mahdollisia huonoja puolia. Kiistanalaisten ehdotusten kohdalla me tasapainotamme äänestystä konsensustyyppisellä arvioinnilla.

As an example, this worked in the 2015 survey: The wish to "add a user watchlist" received a lot of votes but also some heartfelt Oppose votes. Community Tech listened to all sides, and made a decision on whether to pursue the project or not.

 
Kaikki tonttulakkikoirat ovat Community Tech -tiimin palveluksessa.

...sen sijaan, että käsittelisimme vanhempien kyselyiden toiveita?

Pääsyy sille, että kysely on vuosittainen tapahtuma, on se että haluamme ottaa mukaan enemmän osallistujia! Yhä useammat tietävät nyt tiimistä ja kyselystä, ja koska monet suositut toiveet saatiin vuoden aikana päätökseen, me odotamme että ihmiset ovat entistäkin kiinnostuneempia ja innostuneempia osallistumaan. Me haluamme antaa kaikille mahdollisuuden uusien ideoiden esilletuomiseen.

Me haluamme myös vakuuttaa, että vanhat ideat kelpaavat yhä. Samalla kun ohjelmisto kehittyy, niin näin tekee myös käyttäjien tarpeet. Joskus edellisen vuoden erinomainen toive ei ole enää niin tärkeä, tai sen kuvailu on yksinkertaisesti vanhentunut. Kyselyn järjestäminen vuosittain auttaa varmistamaan yhteisön tarpeet.

Jos edellisen vuoden kyselyssä on toiveita, jotka mielestäsi ansaitsevat uuden mahdollisuuden, katso "Voinko ehdottaa uudelleen toivetta aiemmista kyselyistä?" yllä.