Jump to content

Hubs

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Hubs and the translation is 95% complete.
Latest news about Hubs (Contribute!)


Hubs és un nom per a les unitats organitzatives del moviment Wikimedia que donen suport a més d'una comunitat de voluntaris. Són una de les iniciatives de les recomanacions de l'Estratègia del Moviment. La idea dels hubs respon al desig de compartir el poder i apropar més la presa de decisions a les comunitats implicades. També s'espera que aportin una major eficiència quan es treballa dins d'una regió o d'una temàtica, en comparació amb el model centralitzat actual a la Fundació Wikimedia.

Fins ara, no hi ha definicions, funcions o responsabilitats clares per als hubs. Les funcions i responsabilitats dels hubs es definiran a la propera Carta del Moviment. Amb la redacció d'aquesta carta a l'horitzó proper, actualment s'estan discutint aquestes funcions i responsabilitats. També hi ha una sèrie de possibles projectes hub en procés d'investigació, discussió o planificació.

S'imagina que els hubs són regionals (geogràfics, per exemple, Europa Central Oriental) i temàtics. Implicaran una millora d'entitats existents, col·laboracions entre afiliats o noves estructures formades per a un propòsit específic. Seguint el principi de subsidiarietat, s'espera que sorgeixin "identificant i defensant les necessitats de les comunitats i organitzacions a les quals serveixen".

S'espera que els hubs ocupin diverses funcions segons les seves necessitats, maduresa i recursos. Les funcions possibles inclouen: suport legal, assignació de recursos (concessió de subvencions), creació de capacitats, coordinació entre grups, desenvolupament tecnològic, mentoria, serveis d'avaluació i molt més. Algunes funcions (com la concessió de subvencions) poden requerir la creació d'entitats jurídiques. Altres funcions es poden realitzar per hubs que no estiguin recolzats per una entitat legal i que es basin completament en voluntaris.

Tipus

Introducció als hubs (vídeo)

Hubs regionals

Els hubs regionals se centren en donar suport a regions específiques, tot permetent contextualitzar activitats, eines i informació. La recomanació estableix que "si es disposen de recursos adequats, permetran a grups d'afiliats col·laborar en el desenvolupament de capacitats, la transferència de coneixement i la coordinació".

Hubs temàtics

Els hubs temàtics se centren en donar suport a àrees temàtiques globals. El terme "àrea temàtica" no es defineix a les recomanacions o glossari de l'estratègia, sinó que es va definir a esborranys anteriors com a "àrees d'expertesa", i la versió final esmenta la "incidència, desenvolupament de capacitats, associacions, recerca, etc." com a possibles exemples d'àrees temàtiques.

Els hubs lingüístics haurien de superar els eixos regionals i temàtics. La llengua és de màxima importància per garantir la diversitat, la inclusió i la representació entre comunitats disperses (que comparteixen la mateixa llengua). La llengua és potser el component cultural més important del moviment. Sovint, un país té diverses llengües oficials i, alhora, una llengua es parla en diversos països.

Esdeveniments

Llista d'esdeveniments sobre els hubs:

Date Event
27 November 2021 Hubs co-creation workshop (event page)
21 February 2022 - 4 March 2022 Hubs Dialogue (findings summary, other languages)
12 March 2022 Hubs Global Conversations (event page)
24 June 2022 - 26 June 2022 Hubs Global Conversations (event page)

Història

El juny de 2010 es va crear Iberocoop, la primera col·laboració regional de Wikimedia. Els anys següents, es van crear diversos grups més, com ara Cooperació Regional Est, Sud-est Asiàtic i el Pacífic i Wikimedia Europa Central i Oriental, entre altres.

Durant el Procés d'Estratègia 2018-2020, es van presentar propostes de hubs regionals i temàtics tant pel Grup de Treball d'Assignació de Recursos (vegeu els primers esborranys de recomanacions per a hubs regionals: primer esborrany, segon esborrany; hubs temàtics: 1, 2) i el Grup de treball de Funcions i Responsabilitats (primer proposat com a part del model "Quotiel", vegeu l'esborrany de la recomanació, que esmenta la inspiració de les col·laboracions regionals existents).

Els Grups de Treball d'Incidència i Desenvolupament de la Capacitat van desenvolupar esborranys de recomanacions per a organitzacions dedicades a la promoció i al foment de la capacitat, respectivament (vegeu els esborranys d'incidència 1, 2, i de capacitació 1, 2); i després es van integrar com a exemples de possibles hubs temàtics. Les recomanacions es van revisar en un tercer esborrany d'iteració, abans d'arribar a la versió final el maig de 2020. La proposta general, juntament amb la resta de recomanacions d'estratègia, va ser aprovada per la Junta Directiva de la Fundació Wikimedia.

Durant la transició de l'estratègia, es van produir diverses discussions sobre els hubs: vegeu els informes de les discussions sobre els hubs a novembre, desembre i gener.

Vegeu també