Jump to content

Meta:Meta–steward relatie

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Meta:Meta–steward relationship and the translation is 100% complete.
Verwijzing:
WM:MSR
Meta is een uniek project. Het is zowel managementkern van Wikimedia, als ook de thuisbasis van haar eigen organisaties en gemeenschap. Het bevindt zich daarom in een unieke situatie waarin het zowel medewerking nodig heeft maar ook bevordert van crosswiki groepen zoals de stewards, systeembeheerders, Foundationmedewerkers en de lokale Meta-gemeenschap. De relatie tussen Meta en die gebruikers moet daarom zo coöperatief mogelijk zijn met respect voor elkaars omgeving.
Op deze pagina worden de medewerkers van de Stichting (personeel), systeembeheerders en stewards allemaal "stewards genoemd, tenzij anders vermeld.

Registratie van handelingen

Als een gebruiker met een toegangsstatus in staat is om een al dan niet gelogde actie uit te voeren, vereist de lokale gemeenschap dat de actie wordt gelogd, tenzij het onmogelijk of onpraktisch is om dit te doen, of dat privé-informatie over de betrokken gebruiker(s) wordt onthuld. Dit zorgt ervoor dat alle processen transparant zijn.

Bot beleid

Meta-Wiki is zowel de "gastheer" als gebruiker van het globale bot beleid , waarbij bepaalde klassen van bots de botstatus kunnen worden toegekend door de stewards zonder een expliciete lokale goedkeuringsdiscussie. Klassen van bots die niet aan deze eisen voldoen, worden besproken op de betreffende lokale pagina.

Gevoelige rechten

CheckUser

 • Wanneer een verzoek - openbaar of privé - voor CheckUser -informatie wordt gemaakt, zullen degenen die de relevante lokale rechten hebben het verzoek behandelen.
 • In noodgevallen, of voor multi-project CheckUser-controles, zoals in het geval van cross-wiki vandalisme, kunnen stewards lokaal toegang krijgen tot deze tool. Na afronding van hun acties moeten stewards zichzelf verwijderen van de CheckUser groep en de lokale gemeenschap of de CheckUser-l-mailinglijst op de hoogte stellen.[1]
 • Het personeel van de Wikimedia Foundation en de systeembeheerders van de Wikimedia Foundation kunnen bij de uitvoering van hun taken om technische of juridische redenen toegang verkrijgen en gebruik maken van dit hulpmiddel. Dit wordt normaal gesproken gedaan onder de bepaling van de office actions policy .

Oversight

Net als bij het gebruik van de CheckUser tools hierboven, zullen degenen die de relevante lokale toestemming hebben, het verzoek behandelen wanneer er een verzoek wordt gedaan om inhoud permanent te verwijderen op Meta-Wiki. In noodgevallen en gevallen die cross-wiki oversight vereisen, mogen stewards de tool gebruiken. Na afloop van hun acties moeten ze de relevante lokale rechthebbenden op de hoogte brengen van wat ze hebben gedaan, zodat het kan worden gecontroleerd.

 • Stewards hebben volledige toegang tot het globale account administratiesysteem die, naast andere functies, wereldwijd een gebruikersnaam kan onderdrukken op alle wiki's, inclusief Meta-Wiki. Stewards hebben bij de uitvoering van hun taken toegang tot de 'hideuser' tool[2] en de onderdrukking van relevante logs (zoals globale account logboeken) die persoonlijke informatie bevatten, mogelijk lasterlijke informatie hebben of gebruikers aanvallen.
 • Het personeel van de Wikimedia Foundation en de systeembeheerders van de Wikimedia Foundation kunnen bij de uitvoering van hun taken om technische of juridische redenen toegang krijgen tot en gebruik maken van dit hulpmiddel. Dit wordt normaal gesproken gedaan onder de bepaling van de office actions policy .

Lokaal toekennen of ontnemen van rechten

 • Wanneer een lokaal verzoek om rechten sluit, zouden alleen lokale bureaucraten de uitkomst van de discussie moeten bepalen. Stewards die geen lokale bureaucraten zijn, moeten vermijden hun Meta-Wiki toegang te gebruiken om gebruikers te promoten, zelfs in gevallen die niet controversieel zijn.
 • Stewards moeten het gebruik van hun tools om tijdelijke beheerders aan te maken vermijden. De gemeenschap vraagt dat alle aanvragen voor tijdelijk beheer de vastgestelde lokale procedure moeten volgen.
 • Stewards kunnen de rechten van een tijdelijke moderator die administratieve taken uitvoert buiten de toegewezen specifieke taken om, onmiddellijk intrekken. De voormalige moderator moet op de hoogte worden gesteld op zijn of haar overlegpagina.
 • Stewards mogen een noodverwijdering van rechten afhandelen als dat nodig is, maar als zo'n noodverwijdering van rechten wordt uitgevoerd, moet de actie genoteerd worden voor verdere beoordeling.

Administratieve handelingen op Meta

Stewards hebben globake toegang tot moderatorbevoegdheden voor de duur van hun stewardschap. Stewards moeten het gebruik van deze tools voor reguliere lokale Meta-Wiki-taken vermijden, tenzij de taak een noodgeval is of niet controversieel. Voorbeelden van niet-controversiële en geautoriseerde acties, waarvoor lokale moderator rechten niet vereist zijn:

 • Countervandalisme, zoals:
  • Het blokkeren van overduidelijke ingelogde vandalen en/of IP-adressen
  • Snelle verwijdering van voor de hand liggende vandalisme, spam of testpagina's
 • Het bewerken van de spam blacklist en de title blacklist.[3]

Stewards die bereid zijn om andere dan de hierboven genoemde administratieve handelingen te verrichten, moeten die rechten eerst via de juiste lokale procedure aanvragen.

Uitzonderingen op globale blokkades

Stewards hebben toegang tot het globale blokkade tool . Dit hulpmiddel is echter zo ontworpen dat globale blokkades geen invloed hebben op Meta-Wiki, zodat globaal geblokkeerde IP adressen hier een beroep kunnen doen tegen de globale blokkade. Desalniettemin, als een steward vindt dat een globaal blok zich moet uitstrekken tot Meta, is het toegestaan om een lokaal blok in te stellen voor dezelfde duur en met dezelfde blokkadeinstellingen als het globale blok.

Opmerkingen

 1. Van globale CheckUser policy/nl .
 2. Een gebruikersnaam blokkeren of deblokkeren, zodat deze voor het publiek wordt verborgen of zichtbaar gemaakt; toegankelijk via de blokkeringsinterface.
 3. Hoewel deze pagina's worden beheerd door reguliere Meta-Wiki moderatoren, mogen stewards bij de uitvoering van hun taken volledig gebruik maken van deze pagina's zonder hiervoor een normale moderator te zijn.

Zie ook