Jump to content

Estratègia del Moviment/Esdeveniments/Conversa Global sobre la Carta del Moviment, 26-27 de juny de 2021/Proposta de la Fundació Wikimedia

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki

Proposta de la la Fundació Wikimedia del comitè redactor de la Carta del Moviment

Tenint en compte totes les propostes del comitè redactor de la Carta del Moviment presentades per diferents partits i les discussions en curs, la Fundació Wikimedia presenta aquesta nova proposta per a la discussió.

En ella, hem intentat abordar les diferents prioritats i preocupacions de totes les parts implicades. Tot i que la proposta es basa en principis sòlids, els detalls d'implementació com la cronologia són força flexibles. En alguns casos vam haver de prendre decisions entre idees incompatibles.

Donem la benvinguda a les vostres preguntes, suggeriments, objeccions, recomanacions... Compartiu-los a la pàgina de discussió o al grup de Telegram de l'Estratègia del Moviment.

Modificació de la nostra proposta després de les converses del 27 de juny

La proposta publicada la setmana passada va rebre alguns bons comentaris, alguns comentaris mixtos però curiosos, i també algunes crítiques. Estem introduint alguns canvis en aquesta proposta per abordar les principals preocupacions, amb l'esperança que tots puguem trobar un punt de compromís i un camí a seguir.

Les principals preocupacions plantejaven que:

 • cal relaxar la cronologia
 • algun tipus d'elecció augmentaria la consciència i la legitimitat del comitè redactor de la Carta del Moviment.

Els canvis que suggerim:

 • Relaxar la cronologia per permetre una millor inclusió, més retroalimentació i afinació al llarg del camí. No estem lligats a terminis, sinó a un progrés continu.
 • Es preveu que el comitè comenci amb 15 persones. Si n'hi ha vint o més candidats a votar, s'introdueix un procés mixt d'elecció i selecció. Si hi ha 19 candidats o menys, es manté el procés de selecció sense elecció. Organitzar unes eleccions multilingües justes requereix molta feina i un esforç comunitari encara major, i cal que hi hagi prou candidats per justificar-ho.

Com funcionarien les eleccions i la selecció:

 • Es promou una convocatòria per a candidats en diversos idiomes a tot el moviment. La convocatòria està oberta a voluntaris de projectes wiki i afiliats, així com a personal remunerat d'afiliats i de la Fundació Wikimedia.
 • La llista de tots els candidats és pública a Meta. Les matrius de Competència i Diversitat s'anuncien de manera destacada per informar els votants i els seleccionadors sobre les qualitats desitjades del comitè redactor.
 • D'aquest grup de candidats, els projectes wiki n'elegeixen set, els afiliats en seleccionen sis i la Fundació, dos.
  • Els 7 membres de projectes wiki s'elegeixen mitjançant un sistema de votació classificat amb una restricció de no més de 2 membres elegits per projecte wiki. Els set millors candidats classificats obtenen escó.
  • Els 6 membres d'afiliats s'escullen mitjançant un rànquing de tots els candidats acordat per un grup de membres d'afiliats distribuïts regionalment. (Els afiliats decideixen com seleccionar els seus seleccionadors.) Aquest rànquing es realitza mentre es publiquen les eleccions i es publica juntament amb els resultats electorals. Després d'eliminar els 7 que van ser elegit a les eleccions, els 6 candidats més ben classificats obtenen un seient.
  • La Fundació selecciona 2 candidats de la llista restant.
 • Un cop constituït el comitè, es poden seleccionar opcionalment fins a tres candidats addicionals per consens.

Composició del comitè redactor

 • Un equip d'uns 15 membres compromesos amb la direcció i recomanacions de l'Estratègia del Moviment.
 • L'equip recopila experiències de diversos projectes, filials i la Fundació.
 • Tots els membres accepten representar els interessos del moviment en general. No hi són per representar un projecte específic, un afiliat o la Fundació.
 • Els membres són clarament diversos en termes de gènere, regió i idiomes parlats. No es requereix fluïdesa en anglès per ser membre.
 • Els membres tenen dret a una bonificació destinada a compensar els costos de 100 dòlars dels EUA per cada dos mesos.

Procés de selecció

 • Pas 1: Preparació de la convocatòria per als candidats, inclosa una pàgina a Meta-Wiki que descrigui el perfil desitjat, traduccions en almenys deu idiomes principals i comunicació massiva a tot el moviment.
 • Pas 2: Un grup de selecció es forma a partir de tres vies:
  • Mitjançant un procés àgil (per definir), els afiliats formen un grup de selectors capaços de representar ESEAP, Àsia Meridional, MENA, Àfrica subsahariana, CEE, Europa Occidental, Amèrica Llatina i Amèrica del Nord.
  • Mitjançant un procés àgil (per definir), els projectes formen un grup de selectors que té en compte els projectes germans de la Viquipèdia i els petits projectes lingüístics.
  • La Fundació designa 2 selectors.
 • Pas 3: Tots els candidats a formar part del comitè es registren a la pàgina de Meta-Wiki, en un únic grup independentment de la seva afiliació. Els candidats s'identifiquen a la Fundació quan s'inscriuen i es confirma la seva elegibilitat (no sancionada en cap projecte). Tots els candidats provenen d'aquest grup. Els candidats no poden ser seleccionadors.
 • Pas 4 (últim): el grup de selecció elabora una llista d'uns 15 candidats seguint aquest mètode:
 1. Els seleccionadors dels afiliats classifiquen els seus 15 millors candidats en privat.
 2. Els selectors dels projectes fan el mateix.
 3. Les dues llistes privades de candidats es comparteixen dins del grup de selecció.
 4. Les dues llistes privades es combinen en una llista amb els deu millors candidats (una combinació matemàtica, s'ha de definir un mètode de càlcul).
 5. El grup de selecció (amb tots els seleccionadors dels programes, els afiliats i la Fundació) revisa els 10 primers i n'afegeix uns 5 més (es permet una mica de flexibilitat) per millorar la diversitat i la competència del comitè.
 • Pas 5: Anunci dels membres del comitè redactor.

Principis darrere de la proposta

 • Tot i que la competència i la diversitat del comitè redactor com a equip és important, la composició individual exacta no té prou importància per endarrerir la feina a través de complexos processos electorals. Aquest no és el Consell Global.
 • Els processos específics dels voluntaris i afiliats dels projectes no es defineixen en aquesta proposta. Exhortem aquests grups d'interès a definir aquests processos i oferim el nostre suport per garantir que es compleixin els terminis i els requisits de diversitat.
 • El comitè ha de comprometre's amb una àmplia consulta, comunicació i compromís amb el moviment i estarà obert a adoptar mètodes participatius que serveixin per a aquest objectiu.
 • La Fundació pretén que dos membres contribueixin en condicions d'igualtat amb la resta de membres del comitè redactor. Són diferents del personal de suport del comitè.
 • Una separació radical entre els "candidats del projecte" i els "candidats dels afiliats" seria contraproduent i injusta, atès que molts voluntaris assumeixen els dos rols, especialment entre els grups poc representats.
 • El subsidi per compensar els costos ha estat dissenyat acuradament per facilitar la participació de grups poc representats i, al mateix temps, no incórrer en passius i altres riscos relacionats amb la remuneració dels voluntaris. Hi ha més detalls que volem compartir sobre les bonificacions, però en el context d'aquesta proposta només volíem esmentar-les per més claredat.