Movement Strategy/Recommendations/Coordinate Across Stakeholders/tr

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Movement Strategy/Recommendations/Coordinate Across Stakeholders and the translation is 100% complete.
Paydaşlar Arasındaki İş Birliği

What

Bu öneriye ilişkin kısa bir video

Biz, hareketin tüm paydaşları ve vizyonumuzu paylaşan ortaklarla kapsamlı bilgi alışverişi, öğrenme, bilgi aktarımı ve ağ oluşturma fırsatları sağlayan mevcut yapısal sistemlerimizi ve uygulamaları geliştirecek ve ayrıca yenilerini de inşa edeceğiz. Kaynakları koordine ederek ve karar alma mekanizmasının herkes için eşit oluşuna eminlikle bu yapılar ve uygulamalar; daha iyi etkileşime, daha hızlı karar almaya ve hareketimize yönelik daha büyük bir desteğe alan sağlayacaktır.

Changes and Actions

  • Taraf, kapasite inşası, ortaklık, ürün, teknoloji vb. alanlara özel olarak hazırlanıp sorumlulukları ve beklentileri açıkça ifade eden, güncel tutulacak dokümanlar yaratılacak. Bu belgeler de ortak değerleri, ihtiyaçları, prensipleri, hesap verebilirliği aktarıp büyümeyi ve kapsayıcılığı kolaylaştıracak.
  • Çalışmalarımızın ve altyapı sürdürülebilirliğinin ölçeğini ve etkisini artırmak için teknik anlamda katkı verenler arasında ve onlarla iletişim ile iş birliği alanları oluşturmak:
    • Araçlar, güncellemeler ve iyileştirmeler gerektiren belirli alanlar ve iş akışlarına yönelik iş ortaklarıyla diğer katkı verenler için bir alan oluşturmak.
    • Üçüncü taraf geliştiricilerinin katılımı ve iletişimi için bir alan yaratmak.
        • Modern teknolojiler üzerinde işbirlikçi çalışmanın, yeni arayüzler oluşturmanın ve kullanıcı deneyimlerimizi geliştirmenin önünü açmak için temel sorunları tanımlamak ve çözümlemek.
    • Wikimedia platform ve araçlarına yeni işlevler sunmak için Teknoloji Konseyi oluşturmak. Amaç, Vakıf bünyesindeki geliştiriciler ve diğer teknik katkıcılar arasındaki iletişimi geliştirerek daha iyi bir iletişim ağına sahip olmak, inovasyonu koordine etmek, destek sağlamak ve almak, topluluğu etkileyen kararlara ve kaynak dağılımına ilişkin girdileri teşvik etmektir.
    • Geri bildirim almak için geliştiriciler ve topluluklar arasındaki iletişim kanallarını ve alanlarını iyileştirmek. Diğerlerinin yanı sıra danışmanlık, eğitim ile kod incelemesi ve dokümantasyon yazımını organize etmek için süreçler oluşturmak.

Rationale

Kimi paydaşların rollerinin açıkça tanımlanmayışı, etkisiz iletişim kanalları ve farklı farklı önceliklerin bulunuşu bir çatışma ortamı, kimseye danışılmadan kararlar alındığı sanrısı ile kopukluk yarattı. Gönüllü topluluklar ve hareketimizin diğer tarafları arasındaki anlayışı ve etkileşimi geliştirmek için dikkat, kaynaklar ve destekleyici yapılar devreye sokulmalıdır.

Birçok önemli yazılım değişikliği istişare edilmeden ele alınmakta ve bu nedenle projeler arasında katılım ve anlayış sorunları yaşanmaktadır. Bu koordinasyon eksikliği, gönüllüler, teknik katılımcılar ve topluluktaki yazılımcılar arasındaki yetersiz destek ve verimsiz iletişimle kötüleşmektedir. Bahsi geçen gruplar, araçlarının bakımında ve geliştirilmesinde genellikle kendi başlarınadırlar ve hem kullanıcılar hem de yazılımcılar birçok engelle karşılaşabilir (örneğin içerik paylaşırken). Teknoloji Konseyi gibi bir merkezî yapı kurmak yeni teknolojilerin geliştirilmesi hususunda koordinasyona ve odaklanmaya yardım edecektir. Benzer şekilde, bölgesel ve tematik yapılar, hareketin çeşitli paydaşları arasında daha fazla netlik ve ortak anlaşma ile koordinasyonu kolaylaştırabilir.

Aynı konulara ilgili insanları birbirine bağlamak için daha iyi mekanizmaların gerekliliği, Hareket'in ve ortaklarımızla tüm seviyelerde açıkça görülmektedir. Hareketimiz büyüp çeşitlendikçe de koordinasyon, daha fazla önem arz edecektir. Bu yüzden çözümler üretmek, yaratabileceğimiz ve paylaşabileceğimiz özgür bilginin niteliğiyle niceliğini katlayarak arttıracaktır.