Jump to content

Политика приватности/Предложене измене

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Privacy policy/Proposed Revisions and the translation is 100% complete.

(Note: This started off as an exact copy of the current policy as of 2014-05-20T12:13:26.)

Ово је нацрт предложене Политике приватности за вашу политику приватности. Тренутну Политику приватности можете пронаћи овде.
Contents

Увод

Добро дошли!

Покрет Викимедија заснива се на једноставном, али моћном начелу: заједно можемо да урадимо много више него било код од нас појединачно. Не можемо да радимо заједно без прикупљања, дељења и анализирања информација о нашим корисницима, јер тражимо нове начине да Викимедијине пројекте додатно искористимо, обезбедимо и облаготворимо.

Ми верујемо да скупљање и коришћење информација иду руку под руку са транспарентношћу. Ова Политика приватности објашњава како Задужбина Викимедија, непрофитна организација која хостује Викимедијине сајтове као што је Википедија, сакупља, користи и дели информације које добијамо од вас путем вашег коришћења Викимедијиних сајтова. Неопходно је да разумете да коришћењем било којег од Викимедијиних сајтова, ви пристајене на прикупљање, пренос, обраду, складиштење, откривање и коришћење ваших информација на начин описан у Политици приватности. То значи да је важно да пажљиво прочитате Политику. Подједнако важно као и да једете своје поврће.

Ми верујемо да за учешће у покрету слободног знања не треба да буде нужно одањање личних информација. Не морате да дајете ваше право име, адреса или датум рођења да би отворили уобичајени налог или доприносили садржају Викимедијиних сајтова.

Ми не продајемо нити изнајмљујемо ваше нејавне информације, нити их користимо да би вам продавали производе или услуге трећих страна. Користимо их да би схватили како да учинимо Викимедијине сајтове атрактивнијим и приступачнијим и да учинимо учење и доприношење забавнијим. Простије речено: ми те информације користимо да учинимо Викимедијине сајтове бољим за вас.

На крају крајева, људи као ви, поборници слободног знања, који омогућавају да Викимедијини сајтови не само постоје, него и да расту и напредују.

Дефиниције

Пошто сматрамо да свако (а не само адвокати) треба да може лако да разуме како и зашто се њихове приватне иформације скупљају и користе, користимо обичан језик уместо формалних термина. Следи табела превода:

Такође схватамо да неки од вас не познају баш сваки запећак пратећих пиксела (tracking pixels) а да други реч „колачић“ (cookie) везују искључиво за чоколадну верзију. Било да вам је терминологија приватности нова ствар или да сте стручњак коме треба подсетник, наш Речник кључних термина вам може бити од користи.

Шта Политика приватности (не) покрива

Политика приватности се односи на наше сакупљање и руковање информација о вама а које добијамо као резултат вашег коришћења било којег од Викимедијиних сајтова. Ова Политика се исто тако односи и на све информације које добијамо од својих партнера или трећих страна. Доле се налазе примери шта Политика приватности покрива.

Примери онога што Политика приватности покрива

Због јасноће, ова Политика приватности покрива, независно од језика:

 • Све наше битне сајтове (који се налазе на списку битних пројеката), као што је Википедија, укључујући корисничке стране, стране за разговор и огласне табле.
 • Наше блогове и API-је (осим где за ту услугу имамо другачију политику).
 • Наше мобилне сајтове и апликације, које можете наћи на нашем званичном списку.
 • Имејлове, СМС-ове и наша обавештења односно обавештења која ми шаљемо вама.

Ова Политика приватности не покрива неке ситуације где би могли да прикупљамо или обрађујемо информације. На пример, неке употребе могу бити покривене посебном политиком приватности (као што су [$shopurl Викимедијина продавница] (Wikimedia Shop) или сајтови или услуге које покрећу треће стране, као што су пројекти на Викимедијиним Клауд Сервисима (Wikimedia Cloud Services) које развијају не-Викимедијини програмери/треће стране). Примери шта ова Политика приватности не покрива се налазе доле.

Ако политике заједнице управљају информацијама, попут политике Чекјузера, релевантна заједница може додати правила и обавезе утврђене у овој политици. Међутим, није им дозвољено да стварају нове изузетке или на други начин смањују заштиту коју нуди ова Политика.

Коришћење информација

Типови информација које добијамо од вас и како их добијамо и како их користимо

Ваши јавни доприноси

Основна ствар због које су Викимедијини сајтови настали јесте да вам помогну да поделите своје знање са светом, те ваше доприносе делимо зато што сте ви то тражили од нас.

Кад допринесете на било којем Викимедијином сајту, укључујући ту и корисничке и стране за разговор, стварате трајни јавни запис о сваком делићу садржаја који сте додали, уклонили или изменили. Историја стране ће показати када је настао допринос или уклањање као и ваше корисничко име (ако сте пријављени) или вашу ИП адресу (ако нисте пријављени). Можемо да користимо ваше јавне доприносе (било агрегиране са јавним доприносима других или појединачно) да за вас развијамо нове особине или производе везане за податке, или да их користимо да сазнамо више о томе како се користе Викимедијини сајтови.

Осим ако ова Политика не наводи другачије, треба да претпоставите да су информације које активно доприносите Викимедијиним сајтовима, укључујући ту и личне информације, јавно видљиве и да их машине за претраживање могу пронаћи. Као и већина ствари на Интернету, све што делите може бити копирано и даље дистрибуирано Интернетом од стране других особа. Молимо вас да не доприносите било које информације за које вам није пријатно да буду трајно јавне, као што је приказивање вашег стварног имена или локације у вашим доприносима.

Треба да знате да конкретне податке које сте јавно објавили или агрегиране податке које смо ми јавно објавили може било ко користити за анализу и закључивање података о корисницима, као што је земља из које је корисник, политичка припадност и пол.

Подаци о налогу и регистрација

Желите да направите налог? Сјајно! Не желите да направите налог? Нема проблема!

Није неопходно да направите налог да бисте читали или доприносили Викимедијиним сајтовима, осим у ретким околностима. Међутим, ако доприносите без да сте пријављени, ваши доприноси ће бити јавно приписани ИП адреси повезаној са вашим уређајем.

Ако желите да креирате стандардни налог, у најчешћем случају ми захтевамо само корисничко име и лозинку. Ваше корисничко име биће јавно видљиво, тако да будете пажљиви о коришћењу вашег стварног имена као корисничко име. Ваша лозинка ће се само користити како би се утврдило да је налог ваш. Ваша IP адреса нам је такође аутоматски поднета, и привремено је чувамо ради спречавања злоупотребе. Нису неопходне остале информације попут имена, е-адресе, датума рођења и информација о кредитној картици.

Једном отворени, кориснички налози не могу се у потпуности уклонити (мада податке обично можете сакрити на корисничкој страници ако то желите). То је зато што ваши јавни доприноси морају бити повезани са њиховим ауторима (вама!). Зато обавезно одаберите име са којим ћете бити задовољни годинама које долазе.

Да би стекли боље разумевање демографије наших корисника, локализовали наше услуге и научили како можемо да побољшамо наше услуге, можда ћемо вас тражити да добијете више демографских података, попут пола или старости, о себи. Рећи ћемо вам да ли су те информације јавне или приватне, тако да можете доносити информисану одлуку о томе желите ли нам дати те податке. Пружање оваквих информација је увек комплетно опционално. Уколико то не желите, не морате—то је тако једноставно.

Информације везане за вашу употребу Викимедјиних сајтова

Желимо да Викимедијине сајтове учинимо бољим за вас тако што ћете сазнати више о томе како их користите. Примери овога могу укључивати колико често посећујете Викимедијине сајтове, шта вам се свиђа, шта вам је корисно, како долазите на Викимедијине сајтове и да ли бисте више користили кориснију функцију ако бисмо је објаснили другачије. Такође желимо да ова политика и наше праксе одражавају вредности наше заједнице. Из тог разлога, податке у вези са вашим коришћењем Викимедијиних сајтова чувамо поверљиво, осим како је предвиђено овом политиком.

Информације које добијамо аутоматски

Због тога како раде претраживачи и сличних других главних веб-сајтова, неке информације аутоматски добијамо када посетите Викимедијине сајтове. Ове информације укључују тип уређаја који користите (могуће укључује јединствене идентификационе бројеве уређаја, за неке бета верзије наших мобилних апликација), врсту и верзију вашег прегледача, језичке поставке вашег прегледача, врсту и верзију оперативног система вашег уређаја, у неким случајевима назив вашег Интернет провајдера или мобилног оператера, веб локацију која вас је упутила на Викимедијине сајтове, странице које тражите и посећујете, датум и датум време сваког захтева који учините на Викимедијиним сајтовима.

Једноставно речено, користимо ове податке да бисмо побољшали ваше искуство са Викимедијиним сајтовима. На пример, ове податке користимо за администрацију веб локација, пружање веће сигурности и борбу против вандализма; оптимизовање мобилних апликација, прилагођавање садржаја и постављање језичких подешавања, тестирање функција да би видели шта функционише и побољшали перформансе; разумели како корисници комуницирају са веб локацијама Викимедије, пратили и проучавали употребу различитих функција, стећи разумевање о демографији различитих Викимедијиних веб локација и анализирали трендове.

Информације које прикупљамо

Активно прикупљамо неке врсте информација помоћу различитих уобичајених технологија. Ту спадају: пиксели за праћење, JavaScript и технологије „локално ускладиштених података”, као што су колачићи и локално складиште. Схватамо да неке од њих немају најбољи углед међу људима и могу се користити у врло суптилне сврхе.

У зависности од технологије коју користимо, локално складиштени подаци могу бити текст, слике или цели чланци (као што смо објаснили ниже у тексту), личне информације (попут IP адресе) или информације о вашој употреби Викимедијиних пројеката (попут корисничког имена или времена посете).

Ове информације користимо да бисмо додатно обезбедили и унапредили искуство на Викимедијиним пројектима, како бисмо сазнали више о корисничким подешавањима и њиховим интеракцијама с пројектима и уопштено побољшали наше услуге. Никада нећемо да користимо колачиће треће стране, осим ако за то не добијемо одобрење. Ако наиђете на алатку за прикупљање података треће стране коју нисте овластили (нпр. ону коју је други корисник или администратор погрешно поставио), пријавите нам на имејл [$email privacy@wikimedia.org].

Локално сачувани подаци, Јаваскрипт и пиксели за праћење помажу нам да урадимо следеће ствари:

 • Омогућујемо вам персонализовано искуство, као што је коришћење колачића да би знали ваше језичке преференције, упамтили корисничка подешавања које сте поставили да бисмо вам пружили прилагођени изглед и осећај који желите и да вам кажемо о занимљивим Викимедијиним питањима и догађајима у вашем подручју.
 • Брже вам шаљемо релевантнији садржај. На пример, можемо да користимо локални простор за складиштење ваших недавно прочитаних чланака директно на вашем уређају, тако да се могу брзо преузети. Такође, можемо користити колачиће за учење о претраженим темама како бисмо оптимизовали резултате претраге које вам испоручујемо.
 • Схватимо како користите веб локације Викимедије како бисмо знали шта функционише и шта је корисно. На пример, можемо да користимо колачиће да бисмо учили о списку чланака које пратите на вашој листи праћења тако да можемо да препоручимо сличне чланке који би вас могли занимати.
 • Схватимо како користите веб-локације Викимедије на различитим уређајима како бисмо наше разнолике Викимедијине веб локације учинили ефикаснијим и ефективним за вас.
 • Учинимо Викимедијине веб-локације практичнијим за употребу, попут употребе колачића за одржавање сесије приликом пријаве или памћења вашег корисничког имена у пољу за пријаву.

Желите да знате више? Можете прочитати више о специфичним колачићима које ми користимо, када они истичу, и за шта их користимо у нашем ЧПП-у.

Сматрамо да прикупљање података помаже побољшавање корисничког искуства. Наравно, можете уклонити или онемогућити неке или све локално ускладиштене податке преко подешавања вашег прегледача. Сазнајте више о опцијама које имате у ЧПП. Иако локално сачувани подаци нису потребни да бисте користили наше пројекте, неке функције неће правилно радити ако их онемогућите.

Иако се горенаведени примери који се тичу података о Вама прикупљени коришћењем алата за прикупљање података чувају као поверљиви у складу са овом Правилником, имајте на уму да се неке информације о радњама које сте предузели са корисничким именом јавно објављују путем public logs заједно са радњама које су имали други корисници. На пример, пријављивање може да садржи датум креирања вашег налога на Викимедијиним пројектима заједно са датумима креирања других налога на Викимедијиним пројектима. Информације доступне путем јавних дневника неће укључивати личне податке о вама.

Имејлови

Имате могућност да наведете адресу електронске поште у тренутку регистрације или у каснијим интеракцијама са веб локацијама Викимедије. Ако то учините, адреса електронске поште чува се поверљиво, осим ако је наведено у овим Правилима. Не продајемо, изнајмљујемо или користимо вашу адресу електронске поште да бисмо вам рекламирали производе или услуге трећих страна.

Користимо вашу адресу електронске поште да вас обавестимо о стварима које се дешавају са Задужбином, Викимедијиним веб локацијама или покретом Викимедије, како бисмо вам саопштили важне информације о вашем налогу и обавестили вас да ли се нешто мења у вези са Викимедијиним веб локацијама или смерницама и да вас упозоримо када је дошло до промене у чланку који сте одлучили да следите. Имајте на уму да ако нам пошаљете електронску пошту, можемо задржати вашу поруку, адресу електронске поште и све друге информације које нам дате, како бисмо могли да обрадимо и одговоримо на ваш захтев.

Можете да ограничите неке од ових врста обавештења, попут оних које вас обавештавају ако се чланак промени. Други, попут оних који садрже критичне информације које сви корисници морају знати да би успешно учествовали на Викимедиа веб локацијама, можда се нећете моћи искључити. Можете управљати врстама нотификација које добијате и колико често их добијате тако да одете на подешавања Обавештења. Можете сазнати више о е-пошти и нотификацијама и о томе како да промените своје поставке у ЧПП.

Никада нећемо тражити вашу лозинку путем електронске поште (али можемо вам послати привремену лозинку путем електронске поште ако сте затражили враћање лозинке). Ако икада примите имејл у којем се тражи ваша лозинка, обавестите нас путем privacy@wikimedia.org како бисмо могли да истражимо извор е-поште.

Директна комуникација између корисника (попут порука послатих преко функције „Пошаљи имејл кориснику”), у мери у којој су такве комуникације нејавне и похрањене у или у транзиту кроз системе Задужбине Викимедије, од нас се чувају у тајности, изузев како је предвиђено у овој политици.

Анкете и повратне информације

Учешће у необавезним анкетама или пружање повратних информација помажу нам да побољшамо Викимедијине веб локације. Будући да се свака анкета и захтев за повратне информације могу користити у различите сврхе, ми ћемо вам рећи, у време када вам доставимо анкету или захтев за повратне информације, како планирамо да користимо ваше одговоре и све личне податке које дајете. Ако се не осећате пријатно како планирамо да користимо резултате анкете или повратне информације, нисте обавезни да предузмете учешће у анкети нити да дате повратне информације.

Информације о локацији

GPS и остале технологије за лоцирање

Неке функције које нудимо боље раде ако знамо у ком се подручју налазите. Али на вама је да потпуно одлучите да ли желите да употребимо алате за геолокацију како бисмо вам омогућили неке функције. Ако пристанете, можемо користити GPS (и друге технологије које се често користе за утврђивање локације) да вам прикажемо релевантнији садржај. Информације које прикупимо помоћу технологија поверљиве су осим у случајевима истакнутим у овој смерници. Сазнајте више из примера коришћења технологија у ЧПП.

Метаподаци

Понекад можемо аутоматски примити податке о локацији са вашег уређаја. На пример, ако желите да пошаљете фотографију у мобилну апликацију Викимедијина Остава, можда ћемо примити метаподатке, као што су место и време када сте фотографију, аутоматски добили са свог уређаја. Имајте на уму да, за разлику од информација о локацији прикупљених помоћу ГПС сигнала који су горе описани, подразумевана поставка на вашем мобилном уређају обично укључује метаподате у вашим фотографијама или видео записима на веб локације Викимедиа. Ако не желите да нам метаподатци буду послани и објављени у тренутку преноса, промените подешавања на свом уређају.

IP адресе

Када посетите неки Викимедијин пројекат, аутоматски добијамо IP адресу уређаја (или прокси сервер) који користите за приступ интернету, а који се може користити за закључивање ваше географске локације. ИП адресе чувамо поверљивим, осим ако је то предвиђено овом политиком. На пример, ако дајете допринос без пријављивања на свој налог, ваша ИП адреса која се тада користи биће јавно и трајно евидентирана. Ако посећујете Викимедијине веб локације са својим мобилним уређајем, можемо да користимо вашу ИП адресу за пружање анонимних или збирних информација пружаоцима услуга у погледу обима коришћења у одређеним областима. Користимо ИП адресе за истраживање и аналитику; да боље персонализујете садржај, обавештења и подешавања за вас; борити се против нежељене поште, крађе идентитета, злонамерног софтвера и других врста злоупотребе; и да обезбеде боље мобилне и друге апликације.

Дељење

Када ми можда делимо ваше информације?

Са вашом дозволом

Можемо делити ваше податке за одређену сврху, ако се слажете. Више информација можете пронаћи на списку примера у нашем ЧПП.

Из легалних разлога

Вашим личним подацима можемо приступити, сачувати их или открити ако разумно сматрамо да је то потребно да би се задовољили ваљани и правно извршни налог, судски позив, закон или пропис или други судски или административни налог. Међутим, ако верујемо да је одређени захтев за откривањем корисничких података правно неважећи или да је злоупотреба правног система и погођени корисник не намерава сам да се противи објављивању, покушаћемо да се боримо против њега. Обавезани смо да вас обавестимо путем електронске поште најмање десет (10) календарских дана, када је то могуће, пре него што откријемо ваше личне податке као одговор на законски захтев. Међутим, можемо упутити обавештење само ако нисмо законски обуздани да вас контактирамо, нема веродостојног угрожавања живота или удова који се ствара или повећава обелодањивањем захтева, а ви сте нам доставили адресу електронске поште.

Ништа у овој Политици приватности нема за циљ да ограничи било какве законске приговоре или одбрану на захтев треће стране (било да је цивилни, кривични или државни) за откривање ваших података. Препоручујемо да одмах потражите савет правног адвоката ако се такав захтев односи на вас.

За више информација погледајте ЧПП о судском позиву.

Ако се организација пребаци (заиста мало вероватно!)

У најмање вероватном случају да се власништво над целокупном Задужбином промени или прођемо кроз реорганизацију (као што је обједињавање, консолидација или набавка) и даље ћемо поверљиво чувати ваше личне информације, осим у случајевима наведеним у овој смерници. Доставићемо вам обавештења на Викимедијиним пројектима и на WikimediaAnnounce-L или сличној дописној листи најмање тридесет (30) календарских дана пре него што се било која лична информација пренесе или постане предмет других смерница за приватност.

Да вас заштитимо, себе и друге

Ми, корисници са одређеним административним правима, како је описано у даљем тексту, можда ћемо морати да поделимо ваше личне информације ако с разлогом сматрамо да је неопходно да се спроведу или истраже потенцијална кршења услова коришћења, ових смерница за приватност или било којих правила Задужбине Викимедија или заједнице корисника. Можда ће нам бити потребан приступ и дељење информација да бисмо истражили и одбранили се од правних претњи или радњи.

Викимедијини пројекти сарађују, а корисници пишу већину правила и између себе бирају људе који ће имати одређена административна права. Ова права могу укључивати приступ ограниченим количинама личних података у вези са недавним доприносима и активностима других корисника. Они користе овај приступ како би се заштитили од вандализма и злостављања, бори се против узнемиравања других корисника и генерално покушавају да минимизирају ометајуће понашање на Викимедиа Ситес. Ове различите корисничке административне групе које имају властите смјернице о приватности и повјерљивости, али све се такве групе требају сложити да слиједе наше Приступ неполитичким информацијским политикама. Ове административне групе које су одабрале корисници одговорне су другим корисницима путем чекова и равнотежа: корисници су изабрани кроз процес који води заједница и надгледају их вршњаци кроз евидентирану историју својих акција. Међутим, законска имена ових корисника нису позната Задужбини Викимедија.

Надамо се да се то никада неће појавити, али можемо открити ваше личне податке ако сматрамо да је разумно потребно спречити непосредну и тешку телесну повреду или смрт особе или заштитити нашу организацију, запослене, извођаче, кориснике или јавност. Такође можемо да откријемо ваше личне податке ако разумно верујемо да је потребно открити, спречити или на други начин проценити и адресирати потенцијалну нежељену пошту, злонамерни софтвер, превару, злоупотребу, незаконите активности и безбедносне или техничке проблеме. (Погледајте листу примера у нашем ЧПП за више информација.)

Нашим провајдерима услуга

Колико год се трудили, не можемо све. Зато понекад користимо независне добављаче услуга или извођаче који помажу у покретању или побољшању Викимедијиних веб локација за вас и остале кориснике. Овим пружаоцима или уговарачима пружамо приступ вашим личним подацима како би извршили њихове услуге за нас или како би користили њихове алате и услуге. Постављамо захтеве, попут споразума о поверљивости, како бисмо обезбедили да ти провајдери услуга поступају према вашим подацима у складу са принципима ове политике. (Погледајте списак примера у ЧПП.)

За разумевање и испробавање

Софтвер отвореног кода који покреће Викимедијине сајтове зависи од доприноса добровољних програмера који троше време на писање и тестирање кода како би му помогли да се побољша и развија са потребама наших корисника. Да бисмо олакшали њихов рад, неким програмерима можемо дати ограничени приступ системима који садрже ваше личне податке, али само колико је то разумно потребно да развију и допринесу веб локацијама Викимедије.

Слично томе, можемо делити неособне или збирне информације са истраживачима, ученицима, академицима и другим заинтересованим трећим странама које желе да проучавају веб локације Викимедије. Дељење ових информација помаже им да разумеју статистику и обрасце коришћења, прегледавања и демографије. Затим могу делити своја сазнања са нама и нашим корисницима како бисмо сви боље разумели и побољшали Викимедијине веб локације.

Када трећим програмерима или истраживачима дајемо приступ личним подацима, постављамо захтеве, као што су разумна техничка и уговорна заштита, како бисмо осигурали да ти провајдери услуга поступају са вашим подацима у складу са принципима ове Политике и у складу са наша упутства. Ако ови програмери или истраживачи касније објаве своје радове или налазе, тражимо да не откривају ваше личне податке. Имајте на уму да, упркос обавезама које намећемо програмерима и истраживачима, не можемо гарантовати да ће се они придржавати нашег споразума, нити гарантујемо да ћемо редовно прегледавати или вршити ревизију њихових пројеката. (Можете сазнати више о поновној идентификацији у нашем ЧПП.)

Зато што сте их објавили

Све информације које јавно објавите на интернет локацијама Викимедије су управо такве - јавне. На пример, ако своју мејл адресу поставите на своју страницу за разговор, она је јавна, а није заштићена овим Правилима. А ако уређујете без регистрације или пријављивања на свој налог, ваша ИП адреса ће се видети јавно. Пажљиво размислите о жељеном нивоу анонимности пре него што откријете личне податке на својој корисничкој страници или негде другде.

Заштита

Како ми штитимо ваше податке?

Настојимо да заштитимо ваше податке од неовлашћеног приступа, употребе или откривања. Користимо разне физичке и техничке мере, политике и поступке (као што су процедуре контроле приступа, мрежни заштитни зидови и физичка сигурност) дизајниране да заштите наше системе и ваше личне податке. Нажалост, не постоји потпуно сигуран пренос или складиштење података, тако да не можемо гарантовати да наша сигурност неће бити нарушена (техничким мерама или кршењем наших правила и поступака).

Колико дуго чувамо ваше податке?

Једном када примимо од вас личне податке, чувамо их у најкраћем могућем року који је у складу са одржавањем, разумевањем и унапређењем Викимедијиних сајтова и нашим обавезама према важећем америчком закону. Неособни подаци се могу чувати у недоглед. (Погледајте листу примера у нашем ЧПП.)

Имајте на уму да се одређене информације чувају и приказују у недоглед, као што је ИП адресе (ако уређујете док нисте пријављени) и било какав јавни допринос веб локацијама Викимедије.

Важна информација

За заштиту Задужбине Викимедије и осталих корисника, уколико се не слажете са овом политиком приватности, не можете користити сајтове Викимедије.

Где је Задужбина и какво значење има за мене?

Задужбина Викимедија је непрофитна организација са седиштем у Сан Франциску, Калифорнија, са серверима и дата центрима који се налазе у САД-у. Ако одлучите да користите веб локације Викимедије, било из САД-а, било из ње, пристајете на прикупљање, пренос, складиштења, обраде, откривања и друге употребе ваших података у САД-у, како је описано у овим Правилима о приватности. Такође се слажете са преносом наших података из Сједињених Држава у друге земље, које могу имати другачије или мање строге законе о заштити података у односу на вашу земљу, у вези с пружањем услуга.

Наш одговор на сигнале Не прати (Do Not Track, DNT)

Чврсто смо посвећени да не делимо личне податке са трећим лицима. Конкретно, не дозвољавамо праћење веб локација треће стране које нисте посетили (укључујући аналитичке услуге, рекламне мреже и друштвене платформе), нити делимо ваше податке са било којим трећим лицима у маркетиншке сврхе. Према овим Правилима, можемо да делимо ваше податке само у одређеним ситуацијама, о којима можете сазнати више у одељку „Када можемо да делимо ваше информације“ ове Политике приватности.

Пошто на овај начин штитимо све кориснике, не мењамо своје понашање као одговор на сигнал „не прати“ веб прегледача.

За више информација о DNT сигналима и начину на који рукујемо њима, посетите наш ЧПП.

Промене политике приватности

Пошто се ствари временом мењају и желимо да осигурамо да наша Политика приватности тачно одражава наше праксе и законе, можда ће бити потребно да повремено изменимо ову Политику приватности. Придржавамо право на то на следећи начин:

 • У случају знатних промена, пружићемо нашим корисницима предложене промене на најмање три (3) језика (одабрана по нашем нахођењу) за отворени период коментара у трајању од најмање тридесет (30) календарских дана. Пре почетка било ког периода за коментарисање, пружићемо обавештење о таквим променама и могућност да коментаришемо путем Викимедијиних веб локација и путем обавештења на WikimediaAnnounce-L или сличну листу слања електронске поште.
 • За мање измене, као што су граматичке исправке, административне или правне измене или исправке нетачних изјава, објавићемо промене и, када је то могуће, обезбедимо најмање три (3) календарска претходна обавештења путем WikimediaAnnounce-L или сличне дописне листе.

Прегледајте најновију верзију смерница за приватност. Стална употреба Викимедијиних пројеката након што ова смерница ступи на снагу представља њено прихватање с ваше стране. Ваша континуирана употреба Викимедијиних пројеката након што било која наредна верзија ове смернице ступи на снагу, након претходног обавештења, представља прихватање исте с ваше стране.

Контактирајте нас

Уколико имате питања или предлоге везане за ову Политику приватности, или информације прикупљене под овом Политиком приватности, молимо да нам пошаљете имејл на privacy@wikimedia.org или нас контактирате директно.

Хвала Вам!

Хвала вам што сте прочитали нашу Политику приватности. Надамо се да ћете уживати у коришћењу Викимедијиних веб локација и ценимо ваше учешће у стварању, одржавању и сталном раду на побољшању највећег складишта бесплатног знања на свету.

Имајте на уму да у случају било каквих разлика у значењу или тумачењу између оригиналне енглеске верзије ове Политике приватности и превода, предност има оригинална енглеска верзија.

Странице које се односе на приватност