Research:Wikimedia France Research Award/nominated papers/A Content-Driven Reputation System for the Wikipedia/nl

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki

Een op inhoud gebaseerd reputatiesysteem voor Wikipedia

A Content-Driven Reputation System for the Wikipedia door Thomas Adler en Luca de Alfaro, werd gepubliceerd in het verslag van de 16e Internationale World Wide Web Conferentie, 2007

De volledige tekst.

Samenvatting

Het artikel presenteert een reputatie-systeem voor Wikipedia-auteurs.

De meeste reputatie-systemen, zoals die die in sociale netwerken of e-commerce worden gebruikt, zijn gebaseerd op gebruikerscommentaren of andere beoordelingen. In het voorgestelde systeem is het inhoudsgedreven: auteurs krijgen een reputatie wanneer de bewerkingen die ze aan Wikipedia-artikelen uitvoeren door latere auteurs wordt bewaard. In tegenstelling tot schrijvers die hun reputatie een beetje verliezen wanneer hun bewerkingen terug worden gezet of snel worden ingetrokken. De reputatie wordt dus alleen berekend op basis van de evolutie van de inhoud: in het bijzonder is geen "slecht woord" of lof mogelijk.

De wijziging van de inhoud wordt berekend als de tekstlevensduur (of de tekst wordt verwijderd of niet) of de bewerkingsduur (hoeveel van de artikelstructuur na de volgende bewerking wordt bewaard).

De reputatie kan worden gebruikt om nieuwe bijdragen van schrijvers met een lage reputatie te markeren, of om alleen auteurs met een hoge reputatie toe te staan om bij te dragen aan controversiële of kritische pagina's. Het systeem zou ook een stimulans kunnen bieden voor bijdragen van hoge kwaliteit.

De auteurs implementeren ook het voorgestelde systeem en gebruiken het om de hele Italiaanse en Franse Wikipedia's tijdens hun eerste jaren (totaal 691.551 pagina's en 5.587.523 revisies) te analyseren, met resultaten die tonen dat het voorgestelde begrip reputatie een goede voorspellende waarde heeft. De machine-berekeningsresultaten worden getest door een groep van 7 vrijwilligers die de Italiaanse Wikipedia beoordelen.

  • Anonieme auteurs zijn de grootste bron van kortstondige bijdragen.
  • Veranderingen die door minder gerespecteerde auteurs worden uitgevoerd, hebben een aanzienlijk grotere kans dat ze later van slechte kwaliteit ongedaan worden gemaakt.
  • Vergelijking met Edit-Count Reputation (hoe meer bewerkingen u heeft, hoe beter uw reputatie) toont aan dat een inhoudgericht reputatie iets beter presteert dan een reputatie op grond van het aantal bewerkingen.
  • De reputatie van de auteur is ook een nuttige factor bij het voorspellen van de overlevingswaarschijnlijkheid van verse tekst.

Opmerkingen jury

Een belangrijke bijdrage aan het blijvende debat over de kwaliteit van artikelen, nog steeds een hot topic. Thomas Adler en Luca de Alfaro werken sinds 2007 verder aan dit onderwerp en hebben hun methode verfijnd.

Vote for this paper

Vote

  1. Even though the resulting Wikitrust software did not become as widely used as once anticipated, it has been an innovative and influential approach. This appears to have been the first academic paper making use of a content persistence metric as quantitative indicator for content quality. Tbayer (WMF) (talk) 22:47, 10 March 2013 (UTC)
  2. Warfair (talk) 01:32, 19 March 2013 (UTC)