Jump to content

Strategy/Wikimedia Foundation/2016/Community consultation/Knowledge/bg

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Strategy/Wikimedia Foundation/2016/Community consultation/Knowledge and the translation is 100% complete.


Една от големите теми, върху които Фондацията Уикимедия ще се съсредоточи в предстоящия ни годишен план, езнанието. Знанието е това, което споделяме със света. Ние се стремим към високо качество, разнообразие в нашето покритие и достъпност за всички.

Когато сте готови да отговорите на въпросите, моля, натиснете бутона в долната част на страницата.

Критичен въпрос относно знанието

Нашите доброволци използват разнообразни източници и информация, за да създават качествен и всеобхватен материал. Съществуват обаче значителни новости в начина, по който се създава, споделя и получава знанието. Техническият напредък през последните години позволи автоматичното генериране и обединяване на съдържание.

Какъв смятате, че е най-добрият начин Фондацията да се адаптира към променящите се читателски потребности от знания (кратки откъси, различни формати, език и т.н.) и да улесни подобряването на качеството на съдържанието?

Възможни стратегически подходи в подкрепа на знанието

По-долу са изброени няколко подхода, които Фондацията може да предприеме за подпомагане на знанието. Моля, прочетете тези шест варианта и ни уведомете чрез подход "номер" (до два или три от шестте подхода) кои бихте подкрепили най-много. Също така Ви каним да споделите и Ваша идея.

Първи подход

  • Предоставяне на лесни за използване инструменти и стимули за допринасяне на мултимедийно съдържание и текстове в кратък формат, за удобство на мобилни и набързо преглеждащи потребители.

Втори подход

  • По-бързо разширяване на съдържанието, чрез програми на общността за партньорство със съдържание, например GLAM (галерии, библиотеки, архиви и музеи).

Трети подход

  • Увеличете качеството и своевременността на съдържанието, като технологично подобрим способността на редакторите да създават, наблюдават и обработват съдържанието.

Четвърти подход

  • Измерване и намаляване на системните полови и други пристрастия в общото съдържание по проекти.

Пети подход

  • Увеличаване на покритието на ключови езици чрез инструменти за превод и човешки процеси.

Шести подход

  • Проучване на начини за мащабиране на машинно генерирано, машинно проверено и машинно подпомогнато съдържание.

Предложете подход

  • Имате ли друга идея в подкрепа на знанието, на която да дадем приоритет? Кажете ни!
align=right Благодарим за споделянето на мислите Ви към тази консултация!