אסטרטגיה/תנועת ויקימדיה/2017/מקורות/כיצד הגילוי והשיתוף של המידע המהימן התפתח במהלך ההיסטוריה

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
"הועתק מהפוסט שפורסם בתאריך 7 ביולי בבלוג."

קרן ויקימדיה אירחה לאחרונה שלושה דיוני "brown bag" עם מומחים על ההיסטוריה המתפתחת של שיתוף ידע.

לפעמים זה יכול להרגיש כאילו העולם משתנה מהר יותר מאי פעם, וקל לשכוח שאנחנו נמצאים בחוד החנית של ציר זמן היסטורי של יצירת ידע שהתפתח במשך מאות שנים ברחבי תרבויות, שפות וטכנולוגיות שונות.

קרן ויקימדיה אירחה לאחרונה שלושה דיוני "brown bag" עם מומחים על ההיסטוריה המתפתחת של שיתוף ידע, שסיפקו הקשר חשוב להבנת האתגרים המודרניים של היום והזדמנויות לקיים ולבנות את קהילת ויקיפדיה העולמית. כל אחד מהמומחים המוזמנים שלנו (פנתיאה לי, אדם הוכשילד, ואוזו איוואלה), התמקד בהיבטים מרכזיים של פרויקטים אחרים שהקרן ארגנה, כחלק מהמאמץ הרחב יותר להבין את העתיד של ויקימדיה.

להלן סיכום של שני הנושאים העיקריים אשר עלו מהדיונים, שכל אחד מהם כבר פורסם עם קטע וידאו מלא ומתומלל.

האמון שלנו, הן במקורות והן בשיטות ההפצה של המידע ממשיך להתפתח. לאנשים יש גישה משתנה כלפי האמינות של מוסדות ידע מסורתיים, ולעיתים קרובות מעדיפים להשתמש בערוצים מותאמים אישית כדי לגלות ולשתף מידע עם אנשים בהם הם בוטחים. הדבר נכון במיוחד לגבי הקוראים הצעירים יותר, נושא בו התמקדנו במסגרת הדיון עם פנתיאה לי, מעצבת מובילה ב-Reboot, חברת עיצוב למחקרים שסייעה בהשקת פרויקט הקולות החדשים בניגריה ובהודו.

"אנו רואים הרבה אנשים צעירים שעוקבים אחרי בלוגים ובלוגרים... שבנו אמון בדרכים מסוימות שלא מציגות את התוכן של ויקיפדיה כאמין או כקל לשימוש", ציין לי, ואמר כי היבט עתידי אפשרי לעבודה של הקרן עשוי להיות יצירת דרכים לשלב משאבים וכלים מודפסים של ויקיפדיה לקהילות מבוססות ערוצים, שבהן הקוראים הצעירים מגלים, יוצרים ומפיצים מידע שהם סומכים עליו עם אנשים שהם בוטחים בהם יותר מבעלי אתרים מסורתיים.

אמון חלש במוסדות חינוך מסורתיים עשוי להאיץ גם עניין ביצירה ובשיתוף של ידע אישי. "אנשים מעוניינים במקורות ידע אלטרנטיביים", אמר אוזו איוואלה, רופא, סופר, יועץ קרן ומנכ"ל ועורך ראשי של Ventures Africa.

התרחבות כלפי קוראים חדשים יכולה גם להוביל לאתגר בכל הנוגע לאימות. מקורות הידע שעשויים להיחשב בעלי ערך נמוך יותר בקהילות מסוימות, כמו סיפורים בעל-פה, נחשבים כמקורות מהימנים וראשוניים מבחינת אחרים. איוואלה שיתף דוגמה אישית: "אנחנו יכולים להתחקות אחר [my own lineage] עד המאה ה-15, אבל אף אחד לא היה מאמין בזה, כי ההתחלה של התיעוד היא במאה ה-19, כאשר הבריטים נכנסו והחלו לשמור רשומות נייר. אבל הסיפורים מתייחסים לפרק זמן ארוך בהרבה".

יצירתיות בהתמודדות מול מכשולים עשויה לעורר שיטות חדשות ומבריקות לשיתוף ידע. אדם הוכשילד, ממקימי "אמא ג'ונס", סקר את ההיסטוריה של שיתוף הידע, וסיפק כמה דוגמאות רבות עוצמה לאופן שבו אנשים יצרו פתרונות למכשולים שעמדו בפני שיתוף מידע.

הוכשילד הצביע על מחקרו על לונדון בחודש פברואר 1788, שם "מחצית הדיונים הרשומים הם על עבדות או על סחר בעבדים." אדם רצה לדעת מה גרם לעלייה הדרמטית בדיון המתועד על העבדות. החיפוש שלו הוביל אותו לגלות מקרה שימוש מבריק להפליא באקטיביזם מבוסס פורמט.

"קבוצה קטנה ומאורגנת היטב של שוחרי מצפון נלהבים החלה להתנסות" עם שימוש בחוברות ושימשה כהשראה ליצירתה של כרזה מפורסמת (להלן), המתארת את מעטה ספינת העבדים הבריטית ברוקס תחת פעילות מסחר העבדים המוסדר של 1788.

הוכשילד אמר כי הכרזה סייעה לחזק את התמיכה הציבורית בסיום העבדות:

הדפסת גרפיקה בשחור-לבן הייתה קיימת, כידוע, כבר מאה שנה. אבל הם התחילו להשתמש בזה למטרותיהם, ותוצאה אחת מכל מה שראיתם ככרזה מפורסמת של ספינת עבדים... אתם קוראים זיכרונות מתקופה זו, ואתם מוצאים הרבה אנשים שכותבים על ההשפעה שהייתה לה עליהם בפעם הראשונה שהם ראו את הכרזה של האונייה.

בדוגמה מודרנית יותר של חדשנות בפתרונות המבוססים על הקלטה ושיתוף של הידע, הצביע הוכשילד על ארכיון העם של הודו, אשר מתעד בדיוק את סוג המידע שארגוני חדשות מקומיים נמנעו מלהיכנס אליו באופן היסטורי, כגון שירים מסורתיים אשר חוקרים יכולים כעת להשתמש בהם במחקר.

זה די מדהים לחשוב על כל הסיפורים שמעולם לא עלו לכותרות רק כי אין דרך לעשות זאת עדיין. החדשות הטובות הן כי ההיסטוריה, והעבודה של הקהילות ברחבי העולם כיום, מראות כי ניתן לבנות עתיד לשיתוף ידע על פני דורות ותרבויות חדשים. כל מה שאנחנו צריכים זה יצירתיות, מסירות, אמון, והכרה בעובדה שהדברים ישתנו שוב.

האם שיניתם את האופן שבו אתם מגלים ומשתפים מידע שאתם בוטח בו? אנו מזמינים אתכם ללמוד כיצד להצטרף אלינו לדיון אודות הדרכים שבהן אנו משתתפים בשיתוף ידע, ולספר לנו על האתגרים שניצבים בפניכם (ועל הפתרונות היצירתיים החביבים עליכם).

"מרגריטה נורייגה, יועצת תקשורת אסטרטגית, קרן ויקימדיה"

"סרטונים ותמלולים מכל אחד מהדיונים ניתנים לצפייה בקומונס."