Стратегия/Уикимедианско движение/2017/Актуализации/12 май 2017 г. - Актуализация №16 в стратегическия процес на уикимедианското движение

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Jump to navigation Jump to search
Other languages:
English • ‎dansk • ‎español • ‎italiano • ‎polski • ‎português • ‎български • ‎עברית • ‎العربية • ‎हिन्दी

Съобщение от Катрин Мар

Това съобщение, „12 май: Актуализация на стратегическия процес на уикимеданското движение (# 16!)“, е изпратено от Катрин Мар на 12 май 2017 г.

Здравейте,

Резюме: Дискусиите от Цикъл 2 започнаха на Мета-Уики и в уики близо до Вас!

Основният екип и работните групи завършиха прегледа на над 1 800 тематични изявления, които получихме от първата дискусия. Те определиха 5 теми, които се срещат последователно във всички разговори - всяка от тях със собствен набор от подтеми. За да е ясно, това не са окончателните теми! Те са само начален работен проект на основните концепции. Ще има още разговори.

От тази седмица сте поканени да се присъедините към онлайн и офлайн дискусиите, които се провеждат по тези 5 теми. Този кръг от дискусии ще се състои отсега до 12 юни. Можете да обсъждате колкото искате; молим Ви да участвате в тези, които са най-важни за вас (или най-маловажни).

За всяка тема задаваме пет въпроса. Тези въпроси са предназначени да ни помогнат да разберем въздействието на тези потенциални теми и на промените, които ще трябва да направим. За да успеем във всяко стратегическо начинание, не само трябва да декларираме какво ще направим, но и това, което няма да направим! Ако имате проучвания и други данни, свързани с вашите мнения, моля, включете ги! И накрая - искаме да участвате по честен и почтителен начин.

Всяка тема има страница на Мета-Уики с повече информация за темата и как да участвате в дискусията й. Ето петте основни теми и техните кратки описания:

Здрави, притегателни общности

Към 2030 г., доброволческата култура на Уикимедия ще бъде забавна, възнаграждаваща и включваща както съществуващите, така и новодошлите. Ще посрещаме нови доброволци в нашето движение и ще ги напътстваме, за да се уверим, че са получили голям опит и продължават да участват в проектите. Хората от всяка среда ще се чувстват включени в екосистема от уникални групи и организации, които задълбочават връзките помежду си. В резултат на това нашето движение ще расте както по размер, така и по характер, тъй като нашите проекти процъфтяват от здравословното общество, което изграждаме заедно.

Епоха на разширената реалност

Към 2030 г. уикимедианското движение ще си сътрудничи с машини за обучение, за да помага на доброволците ни да бъдат много по-творчески и продуктивни. Ние ще използваме прогнозиране и дизайн, за да правим знанието леснодостъпно и лесно за използване с нови, хуманизирани, интелигентни интерфейси. Доброволците ще си сътрудничат с машинните преводачи, за да задълбочат качеството и количеството на съдържанието на повече езици - с повишена скорост и мащаб. Ние ще организираме знанията в структурирани и интерактивни формати, които подобряват и отразяват начина, по който хората учат и допринасят - извън браузъра, приложението и енциклопедичния формат. Ще прегърнем технологичните иновации като най-жизнеспособният път към постигането на нашата визия.

Истинско глобално движение

Движението на Уикимедия ще насочи вниманието ни към местата в света, до които не сме достигали през първите 15 години от нашата история. Ще изградим осведоменост за Уикимедия и ще я направим по-полезна за хората. Ще преодолеем бариерите до знанието, така че повече хора могат да споделят свободно в проектите на Уикимедия. Ще подкрепяме общностите в недостатъчно информираните части на света и ще създадем пространство за нови форми на приноси и цитати, които отговарят на глобалните традиции на знанието. До 2030 г. ще бъдем наистина глобално движение.

Най-уважаваният източник на знание

Към 2030 г. проектите на Уикимедия ще бъдат считани за най-довереният, висококачествен, неутрален и подходящ източник на свободно знание в света. Ще поддържаме акуратността и проверката на съдържанието ни чрез интегриране на висококачествени вторични източници и подкрепяме съществуването на надеждни източници в обществото. Ще подобрим общественото разбиране за процесите, които правят Уикимедия надеждна, и ще поканим експерти да се присъединят към нас и да споделят знанията си. Ще представяме най-важната информация на хората, когато и къде се нуждаят от нея. Ще разширим дълбочината на наличните знания, като същевременно поддържаме нашите стандарти за проверимо, неутрално и всеобхватно знание.

Участие в екосистемата на знанието

Към 2030 г. движението на Уикимедия значително ще подобри качеството, разнообразието и свободата на разпространение на свободното знание в световен мащаб, като работи с различни институции и организации, които сътрудничат за свободно знание за всички. Съдържанието, технологиите и общностите в Уикипедия ще бъдат вградени във формалното и неформалното обучение по света, в партньорство с водещите световни институции в областта на образованието, изкуствата, развлеченията, гражданското общество, правителствата, науката и технологиите. Чрез стратегически партньорства в нашето движение ще изградим разнообразно ново поколение от доставчици на знание и търсещи знания, които ще изграждат и ще се грижат за нарастващия набор от свободно достъпно знание. Ще направим Уикимедия неразделна част от глобалната екосистема на знанието.

В портала за стратегията на движението на Мета-Уики можете да намерите повече информация за всяка от тези теми, техните дискусии и как да участвате.

Също така полагаме усилия да съберем обратна информация от хора, които понастоящем не са ангажирани с Уикимедия - и дори нямат достъп до интернет. Ще обобщим как събираме тази информация; както и самите перспективи; и ще ги споделим на Мета-Уики, когато станат достъпни.

Още нещо - надяваме се, че вече сте наясно, че сме в последните дни на процеса на подбор на общността за Съвет на настоятелите на Фондация Уикимедия!

Ако имате право да гласувате и все още не сте го направили - моля, помислете за това преди гласуването да приключи в 23:59 ч. (UTC) в неделя, 14 май 2017 г. Можете да намерите повече информация за кандидатите и как да гласувате на на Мета-Уики. Благодаря Ви!

مع أطيب التحيات (В превод от арабски: „С най-добри пожелания“)
Катрин