Jump to content

VisualEditor/Newsletter/2015/June/nl

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page VisualEditor/Newsletter/2015/June and the translation is 100% complete.


VisualEditor

Wist u dat?

Wanneer u op een link naar een artikel klikt, ziet u nu meer informatie:

Schermafdruk van het contextmenu van de koppelingshulpmiddel


Het koppelingshulpmiddel is opnieuw ontworpen.

Schermafdruk van de 'link inspector'


Er zijn aparte tabbladen voor het linken naar interne en externe pagina's.

De gebruikersgids heeft meer informatie over hoe u VisualEditor kan gebruiken.

Sinds de laatste nieuwsbrief heeft het Editing Team nieuwe interfaces gemaakt voor de link- en citatiehulpmiddelen en veel bugs opgelost en enkele elementen van het ontwerp gewijzigd. Sommige van deze bugs troffen gebruikers van VisualEditor op mobiele apparaten.Statusrapporten worden op mediawiki geplaatst. De werklijst voor april tot en met juni is beschikbaar in Phabricator.

Een test van het effect van VisualEditor op nieuwe bewerkers op de Engelstalige Wikipedia heeft zojuist de eerste fase afgerond. Tijdens deze test had de helft van de nieuw geregistreerde editors VisualEditor automatisch ingeschakeld, en de andere helft niet.Het belangrijkste doel van het onderzoek is om erachter te komen welke groep meer kans had om een bewerking op te slaan en om productieve, niet-teruggedraaide bewerkingen uit te voeren. De eerste resultaten worden op Meta geplaatst.

Recente verbeteringen

Auto-vullen functies voor citaties zijn beschikbaar op een paar Wikipedia's via de citoid service. Citoid neemt een URL of DOI voor een betrouwbare bron, en retourneert een vooraf ingevulde, vooraf opgemaakte bibliografische bronvermelding. Als Citoid is ingeschakeld op uw wiki, dan is het ontwerp van de citatieworkflow in mei gewijzigd. Alle citaties worden nu in één hulpmiddel gemaakt.Kies in dat hulpmiddel het gewenste tabblad (⧼citoid-citeFromIDDialog-mode-auto⧽, ⧼citoid-citeFromIDDialog-mode-manual⧽ of ⧼citoid-citeFromIDDialog-mode-reuse⧽). De citeerknop is nu gelabeld met het woord "⧼visualeditor-toolbar-cite-label⧽" in plaats van een boekpictogram, en het dialoogvenster voor het automatisch aanvullen van citaten heeft nu een zinvoller label, "⧼Citoid-citeFromIDDialog-lookup-button⧽", voor de verzendknop.

Het link hulpmiddel is opnieuw ontworpen op basis van feedback van Wikipedia-redacteuren en gebruikerstests. Het heeft nu twee aparte secties: een voor links naar artikelen en een voor externe links.Wanneer u een link selecteert, toont het pop-up contextmenu de naam van de gelinkte pagina, een miniatuurafbeelding van de gelinkte pagina, de beschrijving van Wikidata en de juiste pictogrammen voor doorverwijspagina's en lege pagina's (indien van toepassing). De zoekresultaten zijn teruggebracht tot de eerste vijf pagina's. Verschillende bugs zijn opgelost, waaronder een donkere markering die over de eerste overeenkomst in het infovenster van de link inspector verscheen. (T98085)

De speciale-tekens-invoeger in VisualEditor gebruikt nu dezelfde lijst met speciale tekens als de wikitext editor. Beheerders van elke wiki kunnen ook een aangepaste sectie maken voor veelgebruikte tekens bovenaan de lijst.Lees de instructies voor het aanpassen van de lijst op mediawiki.org. Er is nu ook een tooltip om elk teken in de speciale-tekens-invoeger te beschrijven. (T70425)

Er zijn verschillende verbeteringen aangebracht aan sjablonen. Wanneer u zoekt naar een sjabloon om in te voegen, bevat de lijst met resultaten nu beschrijvingen van de sjablonen. De parameterlijst in het sjabloondialoogvenster blijft nu open na het invoegen van een parameter uit de lijst, zodat gebruikers niet elke keer op "⧼visualeditor-dialog-transclusion-add-param⧽" hoeven te klikken als ze een andere parameter willen toevoegen. (T95696) Het team heeft een nieuwe eigenschap voor TemplateData, "Example", toegevoegd voor sjabloonparameters. Deze optionele, vertaalbare eigenschap wordt weergegeven wanneer er tekst is die beschrijft hoe die parameter moet worden gebruikt. (T53049)

Het ontwerp van de hoofdwerkbalk en verschillende andere elementen zijn enigszins veranderd, om consistent te zijn met het MediaWiki-thema. In de Vector-skin worden afzonderlijke items in het menu visueel gescheiden door lichtgrijze balken. Knoppen en menu's op de werkbalk kunnen nu zowel een pictogram als een tekstlabel bevatten, in plaats van slechts het een of het ander. Deze nieuwe ontwerpfunctie wordt gebruikt voor de citeerknop op wiki's waar de Citoid-service is ingeschakeld.

Het team heeft een lang gewenste verbetering uitgebracht in de verwerking van niet-bestaande afbeeldingen. Als een niet-bestaande afbeelding in een artikel is gelinkt, dan is deze nu zichtbaar in VisualEditor en kan deze worden geselecteerd, bewerkt, vervangen of verwijderd.

Laten we samenwerken

  • Deel uw ideeën en stel vragen op pagina.
  • De wekelijkse taaktriagebijeenkomsten blijven open voor vrijwilligers, meestal op woensdag om 12:00 ('s middags) PDT (19:00 UTC). Leer hoe u kunt deelnemen aan de vergaderingen en hoe u bugs kunt nomineren op deze bijeenkomsten. U hoeft de vergadering echter niet bij te wonen om een bug te nomineren voor overweging als Q4-blokker. Ga in plaats daarvan naar Phabricator en "associeer" het VisualEditor Q4 blocker project met de bug.
  • Als uw Wikivoyage, Wikibooks, Wikiversity of andere gemeenschap VisualEditor standaard beschikbaar wil maken voor bijdragers, neem dan contact op met James Forrester.
  • Als u de automatische referentiefunctie van Citoid voor uw wiki wilt aanvragen, plaats dan een verzoek in het Citoid project op Phabricator. Voeg links toe naar de TemplateData toe voor de belangrijkste citatiesjablonen op uw wiki.
  • Het team plant de tweede VisualEditor-gerelateerde "vertaling" voor juli. Volg deze taak op Phabricator voor details en updates! Aankondigingen zullen te zijner tijd volgen.

Abonneren, afmelden of wijzigen van de pagina waarop deze nieuwsbrief wordt bezorgd op Meta. Als u dit niet in uw favoriete taal leest, help ons dan a.u.b. met vertalingen! Abonneer u op de Mailinglijst vertalers of neem rechtstreeks contact met ons op, zodat we u op de hoogte kunnen stellen wanneer het volgende nummer klaar is. Bedankt!

Elitre (WMF)