Cabaran WikiGap

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page WikiGap Challenge and the translation is 73% complete.
Outdated translations are marked like this.

WikiGap Challenge

[Social media: #WikiGap]

Selamat datang ke cabaran menulis Wikipedia untuk menambahbaikkan liputan wanita di Wikipedia!

Apa

Ini merupakan satu pertandingan menulis terbuka untuk mencipta dan menambah baik rencana bagi memperbaikkan liputan Wikipedia bagi topik berkaitan dengan wanita ke dalam sebanyak bahasa mungkin, termasuk bahasa-bahasa Wikipedia dalam Wikipedia Incubator. Pemenangnya akan menerima hadiah hebat. Cabaran ini dianjurkan sebahagian daripada kempen WikiGap sedunia dengan edisi pertamanya pada tahun 2019.

Pada tahun 2021, kami akan berkerjasama dengan Pejabat Pesuruhjaya Tinggi untuk Hak Asasi Manusia (OHCHR) PBB dan rakan pekongsi lain untuk membina senarai nama-nama wanita berkepentingan tinggi dalam bidang hak asasi manusia dan lain-lain, yang tidak mempunyai atau mempunyai rencana yang sikit di Wikipedia. Rencana-rencana ini akan memberi markah bonus.

Kini kami juga sedang melancarkan WikiGapFinder, satu alat yang membantu anda dalam mencari rencana tentang wanita yang wujud dalam satu bahasa tetapi tidak dalam bahasa lain. Anda boleh gunakan alat ini untuk mencari rencana yang bagus untuk dicipta!

Bila

The 2023 writing Challenge is unfortunately cancelled.

Bagaimana

Pertandingan ini pada strukturnya adalah mudah, berdasarkan sistem markah KISS: Anda mendapat markah ketika menambah baik rencana, dengan matlamat bagi setiap peserta untuk mendapat sebanyak markah mungkin.

Siapa

Semua orang boleh membantu dalam mana-mana bahasa untuk berganding bahu dalam menulis dan/atau menterjemah rencana-rencana berkaitan dengan wanita. Mana-mana Wikipediawan dengan akaun bernama (pada mana-mana wiki, termasuk di Incubator) boleh sertai. Untuk sertai anda hanya perlu mendaftar di bahagian Peserta. Di acara-acara WikiGap lain di serata dunia, kami akan berikan peserta maklumat tentang bagaimana mereka boleh sertai acara itu.

Mengapa

Pertandingan ini dianjur oleh Kementerian Luar Negeri Sweden(ref) dan Wikimedia Sverige, dengan sokongan kedutaan Sweden, Pejabat Pesuruhjaya Tinggi untuk Hak Asasi Manusia (OHCHR) PBB dan rakan pekongsi Wikimedia di serata dunia. Wikipedia perlukan rencana tentang pelbagai topic dan melalui pertandingan ini, kami berharap agar rencana tentang wanita dapat ditambah baik. Menambah baik rencana dan liputan Wikipedia berkaitan dengan wanita adalah penting bagi memastikan pembaca kami akan mendapat maklumat bermutu tinggi mengenai mereka yang telah bantu membentuk dunia ini.

Sertai!

Contest details
Background
Prizes
List of articles
Participants
Results
Discussion
Log