Jump to content

WikiGap Challenge

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page WikiGap Challenge and the translation is 87% complete.
Outdated translations are marked like this.

WikiGap Challenge

[Sociala medier: #WikiGap]

Välkommen till skrivtävlingen där målet är att förbättra täckningen av kvinnor på Wikipedia!

Vad

Den här tävlingen är öppen för alla, och går ut på att skriva och förbättra artiklar, och därigenom stärka Wikipedias täckning av kvinnor och relaterade ämnen till så många språk som möjligt. Språken som finns i Wikimedia incubator ingår också i tävlingen. Vinnaren får fina priser. Tävlingen anordnas som en del av den globala WikiGap-kampanjen, och anordnades första gången 2019.

Under 2023 arbetar vi tillsammans med flera partner för att ta fram listor på namn på viktiga kvinnor, som har få eller inga artiklar på Wikipedia. Dessa artiklar kommer att ge bonuspoäng.

Vi har också lanserat WikiGapFinder, ett verktyg som hjälper dig att hitta artiklar om kvinnor som finns på ett språk men saknas på ett annat. Det kan du använda för att hitta bra artiklar att skapa!

När

The 2023 writing Challenge is unfortunately cancelled.

Hur

Tävlingen har en enkel struktur och är baserad på ett KISS-poängsystem: Du får poäng samtidigt som du förbättrar artiklar, med målet för varje deltagare att få så många poäng som möjligt.

Vem

Vem som helst, på vilket språk som helst, kan samarbeta för att skriva och/eller översätta artiklar om kvinnor. Vilken wikipedian som helst med ett Wikimediakonto (på vilken wiki som helst, inklusive inkubatorn) kan delta. För att delta behöver du bara skriva upp dig på Participants-sidan. På de olika WikiGap-eventen runt om i världen kommer vi dela informationen om hur man själv kan bidra.

Varför

Tävlingen organiseras av Utrikesdepartementet(ref) och Wikimedia Sverige, med stöd av svenska ambassader, UN Human Rights Office (OHCHR) och Wikimediaföreningar över hela världen. Wikipedia saknar artiklar om många olika slags ämnen och genom den här tävlingen hoppas vi kunna förbättra artiklar om kvinnor. Att förbättra Wikipediaartiklar om kvinnor och kvinnorelaterade ämnen är viktigt för att våra läsare ska kunna hitta material av god kvalitet om de människor som hjälpt till att forma vår värld.

Gå med!

Tävlingsdetaljer
Bakgrund
Priser
Lista över artiklar
Deltagare
Resultat
Diskussion
Logg