Jump to content

Verkiezingen Wikimedia Foundation/2021/2021-09-07/Verkiezingsresultaten 2021

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Wikimedia Foundation elections/2021/2021-09-07/2021 Election Results and the translation is 100% complete.

The election ended 31 augustus 2021. No more votes will be accepted.
The results were announced on 7 september 2021. Please consider submitting any feedback regarding the 2021 election on the elections' post analysis page.

2021 Board Elections
Main Page
Candidates
Voting information
Single Transferable Vote
Results
Discussions
FAQ
Questions
Organization
Translation
Documentation
Deze box: weergeven · overleg · bewerken

Resultaten van de meest betwiste verkiezing van de Raad van Bestuur van de Wikimedia Foundation

Bedankt aan iedereen die heeft deelgenomen aan de bestuursverkiezing van 2021. De verkiezingscommissie heeft de stemmen beoordeeld van de verkiezing van de Raad van Bestuur van de Wikimedia Foundation van 2021, georganiseerd om vier nieuwe bestuursleden te kiezen. Een recordaantal van 6.873 mensen uit 214 projecten bracht een geldige stem uit. De volgende vier kandidaten kregen de meeste steun:

  1. Rosie Stephenson-Goodknight
  2. Victoria Doronina
  3. Dariusz Jemielniak
  4. Lorenzo Losa

Wachten op de benoeming van het bestuur

Hoewel deze kandidaten zijn gerangschikt via de stemming van de gemeenschap, zijn ze nog niet benoemd tot lid van de raad van bestuur. Zij moeten nog een antecedentenonderzoek ondergaan en voldoen aan de kwalificaties die in de statuten zijn vastgelegd. Hoe lang dit proces duurt hangt af van het land van verblijf van de kandidaten. Het bestuur heeft een voorlopige datum vastgesteld om aan het eind van deze maand de nieuwe bestuursleden te benoemen. Het bestuur heeft ook een korte verlenging van de termijnen van de vertrekkende bestuursleden goedgekeurd om een ​​soepele overgang mogelijk te maken.

Dank aan alle kandidaten

Dank aan alle kandidaten voor hun deelname. Ze behaalden een record in het aantal kandidaten en regionale diversiteit, met meer dan de helft van de 19 kandidaten uit regio's buiten Noord-Amerika en West-Europa. Bij deze verkiezing werd voor het eerst gebruik gemaakt van de methode Enkelvoudige overdraagbare stem. Dit systeem geeft geen aantal stemmen of steunpercentages aan. In plaats daarvan wordt aangegeven in welke ronde elke kandidaat is afgevallen. Je kunt op Meta-Wiki de volledige resultaten bekijken. Daarin wordt gedocumenteerd in welke volgorde de kandidaten wiskundig werden weggestreept.

Dank aan alle verkiezingsvrijwilligers

De Raad van Bestuur benadrukte het belang van meer diversiteit in het bestuur. Tientallen vrijwilligers hebben, ondersteund door een team van meertalige begeleiders, de verkiezing in wel 61 talen bevorderd. Ze hebben in meer dan 50 talen vele bijeenkomsten georganiseerd over de verkiezing van de raad en de leden van de gemeenschap aangemoedigd om aan alle aspecten van de verkiezing deel te nemen.

Statistieken

De bestuursverkiezing van 2021 heeft op verschillende gebieden nieuwe wegen ingeslagen. Het team Bewegingsstrategie en Bestuur zal binnenkort een rapport publiceren met de meest opmerkelijke statistieken. Ondertussen zijn bepaalde statistieken al te vinden op Meta-Wiki. Hier heb je enkele hoogtepunten.

  • Er namen 1.753 meer kiezers deel dan in 2017. De totale opkomst was 10,13%, 1,1 procentpunt meer dan in 2017.
  • De hoogste deelname onder wiki's met ten minste 5 kiesgerechtigden werd gezien op de Wikipedia's in het Hausa en Igbo. Beide wiki's hadden een deelname van 75% (6 van de 8 stemgerechtigden). Andere hoge deelnamecijfers werden gezien op de Wikipedia's in het Telugu, Nepalees en Punjabi.
  • De grootste toename in deelname onder wiki's met ten minste 50 kiesgerechtigden was de Catalaanse Wikipedia, waar 36,3% van de kiesgerechtigden stemden (28 procentpunten hoger dan in 2017).
  • Er waren 214 wiki's vertegenwoordigd in de verkiezing. Dit wordt bepaald door de wiki waarop het account oorspronkelijk is aangemaakt.
  • Van in totaal 74 wiki's die in 2017 niet deelnamen, waren er bij deze verkiezing wel kiezers.
  • Van in totaal 226 wiki's was er ten minste één stemgerechtigde maar heeft niemand gestemd. Het grootste electoraat in deze groep was de Kantonese Wikipedia, met 25 kiesgerechtigden.

In de komende dagen zal een geanonimiseerde lijst met stemmen worden vrijgegeven die een diepere inspectie en publicatie van meer statistieken mogelijk maakt. Om de lijst met stemmen te zien:

Verkiezingen 2022

De volgende verkiezing van het bestuur staat gepland voor 2022. Geïnteresseerde leden van de gemeenschap kunnen de verkiezingspagina van de Wikimedia Foundation in de gaten houden voor actualiteiten. Er worden dan vier gemeenschapszetels verkozen. Het is niet te vroeg om een kandidatuur te overwegen en voor te bereiden. Leden van de gemeenschap kunnen de Hulpbronnen voor kandidaten eens doorkijken voor meer informatie over wat ze kunnen verwachten en hoe ze zich op deze rol kunnen voorbereiden.