Vijesti iz Wikimedije, januar 2015

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Wikimedia Highlights, January 2015 and the translation is 100% complete.

Ovo su najvažnije vijesti sa Wikimedia bloga u januaru 2015, koje obrađuju odabrane aktivnosti Wikimedia Fondacije i druge važne događaje iz pokreta Wikimedia.

Wikipedia puni 14 godina postojanja, primila prestižnu nagradu Erasmus 2015.Erazmo Roterdamski je bio renomirani humanista, naučnik i teolog.
Erasmus portrait by Hans Holbein, from Le Musée du Louvre and The Yorck Project. Public Domain.


Wikipedia puni 14 godina 15. januara 2015. godine. Istog dana, zajednice Wikipedije i Wikimedije su dobile prestižnu nagradu Erasmus -- jedno od najpoznatijih evropskih priznanja. Vrlo smo zahvalni Fondaciji Praemium Erasmianum za ovu nagradu.Uljudnost, Wikipedia i razgovor na Gamergate


Pisanje enciklopedije zahtjeva timski rad, čak i kada su teme vrlo teške.
US Navy Photo by Johansen Laurel. Public domain.

Debate na Wikipediji o kontroverzi Gamergate su se zagrijale. U to vrijeme, urednici za suprotnim stranama diskusije su prekršili Wikipedijine standarde uljudnosti. Fondacija Wikimedia vjeruje da je inkluzija i raznolikost od najveće važnosti da postizanje misije slobodnog znanja i da građanski diskurs je ključ da se to ostvari.Kako je srednjoškolac Jack Andreaka koristio Wikipediju u istraživanju novog testa za rak

Srednjoškolac Jack Andraka govori kako mu je Wikipedija omogućila istraživanje o pronalasku testa za rak pankreasa.
Možete pogledati ovaj video na YouTube.com i Vimeo.com ili pogledati cijeli njegov govor na Wikimaniji 2014 održanoj u Londonu ovdje.


Nakon što mu je član porodice umro od posljedica raka pankreasa, učenik srednje škole Jack Andraka je započeo potragu za lijekom za tu bolest, koristeći Wikipediju kao osnovni izvor za njegovo istraživanje. Njegov brzi, jeftini test mogao bi se jednog dana koristiti za otkrivanje raka pankreasa, jajnika i pluća.Wellcome Library donira 100.000 medicinskih slika u Wikimedia Zajedničko skladište


Ova slika ženke zelene muhe (Chrysomya chloropyga) je dio medicinske kolekcije slike na Wellcome Library, a sada je dostupna na Wikimedia Zajedničkom skladištu.
Drawing by Amedeo John Engel Terzi. From Wellcome Library, licensed under CC-BY-4.0.


Wellcome Images omogućava slobodni javni pristup svojim digitalnim kolekcijama na internetu, pokrivajući teme od medicinske i socijalne historije do trenutnog stanja u zdravstvenim i biomedicinskim naukama. Fotografije i skenirani dokumenti visoke rezolucije koje su oni donirali koriste se za ilustracije širokog raspona članaka na Wikipediji poput bolesti, historije umjetnosti, stripa, seksualnosti i biografija. Ova kolekcija se može pretraživati ovdje na Wikimedia Zajedničkom skladištu.


Starije osobe uče uređivati Wikipediju u ČeškojStarije osobe uče uređivati Wikipediju na posebnim časovima koji se održavaju u općinskoj biblioteci u Pragu.
“Senior citizens class photo” by Pavla Pelikánová, licensed under CC-BY-SA-4.0.


Novi program obuke u Češkoj pokazuje starijim osobama kako da uređuju Wikipediju. Tu su im se prošle godine davale lekcije koje su učili u tri odvojena časa sedmično u Pragu. Nakon učenja kako funkcionira Wikipedije i kako je uređivati, učesnici su uređivali mnoge članke, a polovina registrirani starijih osoba nastavilo je uređivati i poslije završetka programa.


Pokušajte "Content Translation": Brzi način pravljenja novih članaka sa drugih jezika

Video: Kako prevesti članak na Wikipediji za tri minute pomoću "Content Translation".
Ovaj video se također može pogledati i na YouTube (4:10). Screencast by Pau Giner, licensed under CC BY-SA 4.0


Tim Fondacije Wikimedia za jezički inženjering objavio je prvu verziju "Content Translation" na Wikipediji. Ovaj novi alat olakšava prevođenje članaka sa jednog jezika na drugi. Sada je dostupna samo beta funkcija na 8 različitih jezika.

Sedmični uređivački maratoni pomogli su pravljenje novih članaka o ženama i književnosti u ŠvedskojGrupa sretnih Wikipedijanaca okuplja se na sedmičnom uređivačkom maratonu u Geteborgu.
“Edit-a-thon photo” by Lennart Guldbrandsson, licensed under CC-Zero


Tokom 2014, Wikimedia Švedska organizirala je novu seriju regularnih uređivačkih maratona i radionica fokusiranih na problem neravnopravnosti spolova. Sveukupno, održano je 35 sedmičnih uređivačkih maratona u Geteborgu, drugom najvećem gradu u Švedskoj. Oko 15 Wikipedijanaca uređivalo je 100 različitih članaka o književnosti i ženama.Fabrice Florin, menadžer komunikacija Pokreta Fondacije Wikimedia.
Andrew Sherman, stažist digitalnih komunikacija Fondacije Wikimedia


Posted on the blog on February 17th