Jump to content

Уикипедия 15/Медии/Изявление за пресата/Пример

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Wikipedia 15/Media/Press releases/Sample and the translation is 92% complete.

Това е примерно прессъобщение за 15-ия рожден ден на Уикипедия. Чувствайте се свободни да го използвате, адаптирате, локализирате и превеждате, както е необходимо! Добавихме предложения с удебелен шрифт.

Примерно прессъобщение: Уикипедия 15

Уикипедия празнува 15 години свободно познание

Уикипедианци от цял свят организират глобално парти със събития на шест континента за 15-тия рожден ден на Уикипедия

София, България, 15 януари 2016 -- Днешният ден отбелязва 15-тия юбилей на Уикипедия, световната свободна енциклопедия, която всеки може да редактира. Тази седмица редактори и читатели по цял свят честват свободното знание и искрата на радостта, която то запали през последните 15 години.

Уикипедия стартира на 15 януари 2001 година с амбициозната визия за „свят, в който всеки отделен човек има достъп до сбора на цялото човешко познание“. За времето си идеята, че хора от цял свят ще си сътрудничат, за да създават съвместно – и безвъзмездно! – енциклопедия, изглеждаше невероятна. Оттогава обаче Уикипедия нарасна до над 35 милиона статии на стотици езици, използвани от стотици милиони хора по цялата планета. Уикипедия продължава да се създава от доброволци навсякъде по света: всеки месец 80 хиляди доброволци допринасят към сайта.

Към отбелязването на тази петнадесет годишнина, 28 процента от живите хора на планетата никога не са познавали света без Уикипедия. И докато голяма част от интернет се развива в рамките на частната инициатива, Уикипедия служи на всички хора по земята, от всякакви възрасти и с всякакво образование и занятие.

15 януари бележи не просто рождението на Уикипедия, но и началото на едно движение. Уикипедия е много повече от уебсайт. Уикипедия и сродните ѝ уикимедиански проекти представляват глобален, постоянно разрастващ се ресурс и общност на свободното познание. Ето само някои примери:

  • Уикипедия стартира през януари 2001 година на английски, но още през първата година броят на езиковите версии нараства до 18 и днес е достигнал почти 300.
  • Доброволци постоянно редактират и подобряват Уикипедия. Всеки час се извършват по около 15 000 редакции и биват създавани по около 7 000 нови статии.
  • През 2007 година Уикипедия влезе в челната десятка на най-популярните уебсайтове в света, и е единственият некомерсиален сайт сред водещите по популярност.
  • И не става дума само за Уикипедия. Уикимедия има още 11 други сродни проекта на свободното познание, в това число мултимедийното хранилище Общомедия, както и проектите Уикиречник, Уикицитат, Уикивидове, и други.
  • През 2010 година беше основано глобалното фотосъстезание „Уики обича паметниците“, чиято цел е документирането на световното културно наследство. През 2011 година то беше обявено за най-големия фотографски конкурс в света. Сродните инициативи като „Уики обича Земята“, „Уики обича Африка“ и „Уики обича сиренето“ са глобални фотосъстезания, фокусирани върху други теми.
  • Доброволци от цял свят са установили стотици партньорства с галерии, библиотеки, архиви и музеи, за да направят по-широк достъпа до институционалните им колекции.
  • [Feel free to pick and choose which milestones you’d like to highlight, and add a few of your own! We’re collecting ideas here. ]

„Уикипедия ни предизвика да преосмислим как можем да събираме и споделяме знания,“ казва създателят на Уикипедия Джими Уейлс. „Знанието вече не се предава отгоре надолу, а се споделя свободно от всеки човек онлайн. Към момента на създаването си Уикипедия изглеждаше като невъзможна идея – онлайн енциклопедия, която всеки може да редактира. Тя обаче надмина всички очаквания през последните 15 години благодарение на стотиците хиляди доброволци по цял свят, които я направиха възможна.“

Днес ние отбелязваме не само празника на Уикипедия, но и на всичките ѝ общностни проекти, партньорства и събития, както и разпространяваната от тях през последните 15 години радост, която вярваме, че ще продължи и занапред. Уикимедианската редакторска общност по цял свят организира купони, конференции и други събития, с които да отбележи 15-тия рожден ден на Уикипедия. [Place to discuss your own community’s plans.]

Ако искате да станете част от купона, проверете специалната ни страница „Уикипедия 15“ за събития, организирани близо до вас. Можете да използвате и социалните мрежи, за да ни споделите какво означава Уикипедия за вас, като ползвате тага @Wikipedia [или личния си акаунт в социална медия] и хаштага #wikipedia15.

За Уикипедия

Уикипедия е най-голямата съвкупност от колективно създавано свободно съдържание в цялата човешка история. Тя е съвместен акт на съзидание, който се допълва и редактира от 2001 година досега от милиони хора по цял свят: всеки неин читател може да я редактира, по всяко време. Уикипедия се развива на близо 300 езика и съдържа общо над 35 милиона статии. Всеки месец страниците ѝ биват преглеждани над 15 милиарда пъти. Съдържанието на Уикипедия се създава и развива от общност от около 80 000 редактори доброволци месечно.

За [ВЪВЕДЕТЕ ОРГАНИЗАЦИЯ ТУК]

[Optional: you can include a brief description of your affiliate organization here if relevant.]

Контакти с пресата

press@wikimedia.bg