Википедија 15/Медији/Саопштења за јавност/Примерак

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Wikipedia 15/Media/Press releases/Sample and the translation is 80% complete.
Outdated translations are marked like this.

Ово је примерак саопштења за јавност поводом 15. рођендана Википедије. Осећајте се слободним да користите, адаптирате, локализујете и преводите по потреби! Додали смо предлоге као подебљан текст.

Примерак саопштења за јавност: Википедија 15

Википедија слави 15 година слободног знања

Википедијанци широм света ће бити гости глобалног славља са догађајима на шест континената, а све поводом 15 година постојања Википедије

[ИМЕ ГРАДА, ДРЖАВА (Укључите и државу ако Ваша локација није велики град)], 15. јануар 2016. — Данас обележава 15 годишњицу Википедије, светске слободне енциклопедије коју може свако да уређује. Ове седмице, уредници и читаоци широм света славе слободно знање и срећу која је била присутна током протеклих 15 година. [Додајте властите планове за славље на локалном нивоу.]

Википедија је покренута 15. јануара 2001. године са строго зацртаним циљем и визијом: „свет у коме ће ама баш свако људско биће бити у могућности да слободно дели скуп целог знања”. Некад давно, идеја да људи широм света могу да сарађују у изградњи енциклопедије — бесплатно — чинила се немогућом. Од тада, Википедија је нарасла на више од 35 милиона чланака на стотинама језика, а користе је стотине милиона људи широм света. Википедију и даље дограђују волонтери широм планете: сваког месеца, око 80.000 волонтерских уредника доприноси сајту.

Тренутно, 28 посто живих људи на планети не познаје свет без Википедије. Док је већина интернета постала и развила се у приватни простор, Википедија служи свима на Земљи, за све позадине и годишта.

15. јануар обележава не само датум рођења Википедије, већ и почетак целог покрета. Википедија је много више од веб-сајта. Википедија и њени сестрински пројекти представљају глобални, непрестано ширећи извор и заједницу слободног знања. Ово су само неки примери:

  • Википедија је почела са својим деловањем јануара 2001. године на енглеском, али се убрзо проширила и на друге језике — те током прве године нарасла на 18 доступних језика. Данас, постоји више стотина језичких верзија.
  • Волонтери непрестано уређују и побољшавају Википедију. Сваког сата, направи се око 15.000 измена на Википедији. Сваког дана, чак 7.000 нових чланака бива написано.
  • Википедија је постала један од топ десет веб-сајтова у свету 2007. године, те једини непрофитни веб-сајт у том врху.
  • Ту није само Википедија. Постоји још 11 пројеката слободног знања у сколпу Викимедије, укључујући Оставу Викимедије, као и Викиречник, Викицитат, Викиврсте и др.
  • Вики воли споменике, глобално такмичење у фотографисању, покренуто је 2010. године како би се фотографисала културна баштина. 2011. године, такмичење је прозвано највећим такмичењем у фотографисању на свету. Сараднички пројекти, као што је то Вики воли Земљу, Вики воли Африку и Вики воли сир, деловали су широм света такође.
  • Волонтери широм света направили су стотине дружења са галеријама, библиотекама, музејима и др. да бисмо направили институционалне колекције више доступне у иностранствима.
  • [Осећајте се слободно да узмете и одаберете неку од прекретница коју бисте желели истакнути, а додајте и неке по својој вољи! Овде сакупљамо идеје. ]

[МЕСТО ЗА ЦИТАТ ЏИМИЈА: Комуникације ФВМ раде на овоме и ажурирање следи ускоро!]

Данас славимо не само Википедију, већ све остале пројекте, партнерства, догађаје и уживање које је било у протеклих 15 година, са још тога што тек долази. Викимедијина заједница уредника широм света угостиће забаве,конференције, те друге догађаје да би се сви чланови заједнице окупили и прославили Википедијин 15. рођендан. [Место за дискусију о плановима Ваше заједнице.]

Ако бисте желели да се укључите, проверите нашу страницу посвећену Википедији 15 где се сви догађаји координишу. Можете да користите друштвене медије да кажете шта за Вас представља Википедија означавајући пост са @Wikipedia [или именом познатијим за локалне друштвене медије] и користећи хештег #wikipedia15.

О Википедији

Википедија је највећа колекција слободног знања која је настала сарађивањем и изградила се у највећу колекцију тог типа у људској историји. То је креација која је замишљена пре свега као друштвени покрет у ком ће да уређују милиони људи широм планете још од датума када је створена, 15. јануара 2001; од тада, свако може да уређује, у било ком моменту. Википедија се нуди на око 300 језика и садржи више од 35 милиона чланака' само на енглеском језику. Сваког месеца, оставри се преко 15 милијарди прегледа страница. Википедијин садржај стварају и уређују чланови заједнице од око 80.000 волонтерских уредника сваког месеца.

О [УБАЦИТЕ ОРГАНИЗАЦИЈУ ОВДЕ]

[Опционо: можете да укључите кратак опис важе подружничке организације на овом месту ако је релевантно.]

Контакт медија

[Унесите име, број и имејл адресу за медиј коме се обраћате на овом месту]