חוסן וקיימות הקהילה/התחייבות הקרן לתמיכה במתנדבי להט"ב 2020
שמי מאגי דניס. אני סמנכ"לית Community Resilience and Sustainability בקרן ויקימדיה. אני אחראית על צוותי האמון והבטיחות (הן המטפלים במקרים פרטניים והן המקדמים מדיניות), על צוות פיתוח הקהילות, ועל מוביל/ת זכויות האדם בקרן, תפקיד שיאויש בקרוב.
ב-2 בדצמבר, נפגשתי עם נציגי קבוצת המשתמשים לענייני להט"ב, ועמי אנשי סגל מצוות האמון והבטיחות, כולל מנהל הצוות יאן אייספלדט, כדי להתעמק באתגרים שעמם מתמודדים חברי הקבוצה כמתנדבים בתנועה הבינלאומית שלנו. ניכר שרבים מהמתנדבים המזדהים בגלוי כלהט"בים הופכים מטרות להתקפות, ומתוכם מצויים בסיכון גבוה במיוחד טרנסים וטרנסיות, א-בינאריים, וקווירים. חברי הקבוצה שנועדו עמנו ביטאו חשש גם לבטיחות ולשלום קהילות מוּדרות אחרות.
בתוקף תפקידי, ובשם הקרן, אני כותבת היום כדי לשוב ולהצהיר, לחזק, ולקבוע בבהירות, את המחויבות שלנו לתמיכה במתנדבים להט"בים בתנועה שלנו, כמו גם באחרים שנתקלים בהדרה ובעוינות על בסיס גורמי זהות.[1]
תנועת ויקימדיה מבוססת על ערך הכוללנות, לפי כל אדם יכול להשתתף לא רק בצריכת אלא גם ביצירת ובאצירת ידע. מה שהצליחו מתנדבים להגשים במיזמי ויקימדיה יוצא מן הכלל, אבל לעולם לא נגיע למיצוי האפשרויות שלנו אם לא נצמצם את פער הגיוון שזיהו הקהילות שלנו היטב במסגרת התהליך האסטרטגי. עדיין יש מחסומים בתנועה שלנו בפני נשים, להט"בים, קהילות ילידיות, וקבוצות אחרות בתת-ייצוג. קבוצה רחבה ומגוונת של גורמים קראה לנו כתנועה לעודד כוללנות ולהפחית את הפגיעה במשתתפים בתנועה.
לאור זאת, הנחה חבר הנאמנים את אחד הצוותים תחת אחריותי לפתח drafting of the כללי התנהגות אוניברסליים, כפי שהומלץ בהמלצות האסטרטגיות של התנועה. מסמך זה, שנוסח בתהליך שיתופי, עבר ביקורת משמעותית מצד הקהילות בחודשים ספטמבר ואוקטובר, ומצוי עתה תחת עיון חבר הנאמנים. בחודש ינואר נפתח בשלב השני של העבודה הזו, כדי לפתח הליכי אכיפה שיהפכו את המיזמים שלנו למקומות בטוחים עבור כל המתנדבים.
בעקבות הפגישה עם קבוצת המשתמשים לענייני להט"ב, אנו מוסיפים לתכניות העבודה שלנו גם כוח אדם לתמיכה בדיונים של קבוצה זו ושל קבוצות אחרות שעוסקות באוכלוסיות מודרות, לגבי מנגנונים טובים יותר לתמיכה במתנדבים שנתקלים בהטרדה על רקע נטייה מינית, מיגדר, גזע, דת, זהות אתנית, או מרכיבי זהות אחרים. אנו מתכננים להשלים תכנית מלאה יותר ולפתוח באותן שיחות בחודש ינואר, ואז נעדכן לגבי דרכי ההשתתפות.
כמו כן, אנו רואים הזדמנות ודחיפות לעשות יותר לענות על הצרכים של קבוצת המשתמשים לענייני להט"ב ושל קבוצות אחרות. מחלקת חוסן וקיימות הקהילה של הקרן תעבוד מול קבוצת הלהט"ב מכאן ואילך כדי לוודא שסגל הקרן ער לצורכי הקהילה הזו, בפרט אך לא רק במסגרת העבודה המקצועית בתחום האמון והבטיחות.
אנו מחויבים לתמוך בהשתתפות בטוחה של מתנדבים בתנועה שלנו, ורוצים לוודא שאיננו מזיקים בעצמנו, בשל חוסר הבנה. זה כולל:
- אימוץ והפצה לכלל הסגל של מונחים מומלצים לשימוש בסקרי קהילה,
- דאגה שלמתנדבים תהא גישה קלה יותר לצורות הדיווח הקיימות, תוך כדי שאנו יוצרים דרכי אכיפה אחרות במסגרת כללי ההתנהגות האוניברסליים,
- עירנות לתקריות שבהן אנשים הותקפו או הוטרדו בשל מרכיבי זהות, כדי לוודא שהן מטופלות בהתאם במערכות האמון והבטיחות שלנו, וכן
- ניסויים באפשרויות תמיכה מצד מתנדבים אחרים.
אני מודה לחברי קבוצת המשתמשים על שהזמינו אותנו לשוחח איתם. אני מרוצה ומחוזקת מהשיחה הזו ומשתוקקת למצוא דרכים להשתפר. אני מקווה שאחרים בקהילה יצטרפו לדיוני כללי ההתנהגות האוניברסליים אשר ימשיכו בתחילת השנה האזרחית הקרובה, כדי לשפר את בטיחות כל חברי הקהילה. זה יסייע להבטיח שמתנדבים לכל אורך התנועה, ובכל המרחבים, המקוונים והפיזיים, זוכים לתרום ולהשתתף בצורה בטוחה. חשוב שאנשים ירגישו רצויים בבואם לתרום למשימה החשובה והמשותפת שלנו, שהיא הגשת סך הידע האנושי לכולם.
בברכה חמה,
מאגי דניס
[1] אני שואלת מינוח מהאומות המאוחדות כאן: https://www.un.org/en/genocideprevention/documents/UN%20Strategy%20and%20Plan%20of%20Action%20on%20Hate%20Speech%2018%20June%20SYNOPSIS.pdf.