Jump to content

Enquête over de wensenlijst van de gemeenschap 2015

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Community Wishlist Survey 2015 and the translation is 100% complete.

Het onderzoek naar het verlanglijstje van Wikipedianen 2015 is afgesloten. Nu begint het technische team aan de top tien van wensen en verbeteringen.

In november en december 2015 nodigden we de medewerkers van alle Wikimedia-projecten uit om voorstellen te doen, waar het technisch team aan zou moeten werken met het doel de hulpmiddelen van actieve redacteurs te verbeteren of te repareren.

634 mensen werkten aan deze enquête mee, waarbij zij 107 ideeën voorstelden, bespraken en beoordeelden. Gedurende twee weken in november was er de gelegenheid om voorstellen te doen en deze goed te keuren, gevolgd door twee weken van peilen. De top tien van verlangens waar de meeste belangstelling voor bestond, vormt nu het werkplan voor het technisch team.

De top tien van verlangens

 1. Hevel dode links over naar de Wayback Machine (111 voorstemmen)
 2. Verbeterde versie van wijzigingen vergelijken (104)
 3. Centrale opslagplaats voor sjablonen, gadgets en Lua-modules (87)
 4. Cross-wiki-volglijst (84)
 5. Numerieke sortering binnen categorieën (84)
 6. Meertalige Commons-categorieën (78)
 7. Hulpmiddel voor bezoekersstatstieken van artikelen (70)
 8. Cross-wiki-overlegpagina voor gebruikers (66)
 9. Verbeter de "kopiëren/plakken"-bot (63)
 10. Voeg een volglijst met gebruikers toe (62)

De volledige lijst met links naar alle voorstellen en Phabricator-kaartjes vindt u op deze pagina: Community Wishlist Survey 2015/Results

En wat nu?

De volgende stap is dat het team nu de top tien van verlangens gaat evalueren, en de consequenties ervan bespreekt. Wij behoeven een duidelijke definitie van het probleem en de voorgestelde oplossing, en een aanzet tot beter begrip van de technische uitdagingen die daarmee voor elk verbonden is, benevens design en de uitdaging van de gemeenschap. Wij zullen in de eerste week van januari 2016 de voorbereidende stappen bespreken op de Wikimedia Developer Summit 2016, en na dit topoverleg een voortgangsrapportage publiceren.

Enkele verlangens uit de top tien schijnen betrekkelijk eenvoudig te zijn, zodat wij in staat zijn om ze direct aan te pakken in het nieuwe jaar. Andere verlangens zullen nog veel onderzoek vragen en overleg met andere ontwikkelaars, productteams, ontwerpers en andere Wikipedianen. Sommige verlangens zullen te omvangrijk of zelfs onhaalbaar blijken.

Ons onderzoek zal de volgende factoren in ogenschouw nemen:

 • Steun: algemene steun voor een voorstel, inclusief de besprekingen op de onderzoekspagina. Hierbij wordt rekening gehouden met de 'geen mening'- en 'tegen'-stemmen. Sommige van deze ideeën hebben al een lange geschiedenis van online bespreking achter de rug. Voor andere verlangens is nog meer overleg onderling nodig om het probleem te definiëren en in te stemmen met de voorgestelde oplossingen.
 • Haalbaarheid: hoeveel werk er nodig is; waaronder bestaande tegenstand en afhankelijkheid.
 • Gevolg: nagaan hoeveel projecten en medewerkers worden gediend. Of het nu een oplossing voor de lange termijn is of een tijdelijke. En of het de medewerkers helpt bij de productie en de arbeidsvreugde.
 • Risico: mogelijke tegenslag, tegenstrijdigheid met andere ontwikkelde projecten, en de negatieve effecten op een van de medewerkers.

Ons voornemen is om in 2016 zoveel mogelijk uit de top tien van verlangens te vervullen. Voor de verlangens die we niet kunnen voltooien, zijn we verantwoordelijk voor een volledig onderzoek ernaar en de voortgangsanalyse.

In een jaar tijd zal er een aantal ijkmomenten plaatsvinden, waarop wij de voortgang van de top tien van verlangens zullen tonen. Het eerste moment dient zich aan tijdens de Ontwikkelaarstop van Wikipedia, begin januari. Daar zullen we de eerste bevindingen bespreken en die vervolgens breder verspreiden.

Als je interesse hebt in de gang van zaken: we stellen de documentatie en aantekeningen op twee plaatsen beschikbaar:

Wat gebeurt er met de andere 97 voorstellen?

Er was een groot aantal goede en belangrijke voorstellen, dat niet voldoende steun kreeg, terwijl ik er zeker van ben dat iedereen wel vond dat dat voorstel het had moeten halen. Nogmaals, de volledige lijst vind je hier: 2015 Community Wishlist Survey/Results.

We zullen het gesprek aangaan met andere productteams binnen Wikimedia, om te bezien of ze sommige ideeën die bij Wikipedianen leven kunnen oppakken. Ook zullen we met het ontwikkelaarsteam overleggen of andere ideeën door vrijwilligers kunnen worden opgepakt.

Ook is het mogelijk dat Communty Tech kleine, goed beschreven wensen naast de top tien opgepakt kunnen worden, mits ze niet overlappen met bestaande ideeën uit de top tien van verlangens.

Dus er is werk aan de winkel, en jawel, we hebben een heel jaar de gelegenheid om daaraan te werken. Als deze procedure succesvol blijkt, zijn we van plan om nog eens zo'n onderzoek te doen aan het eind van 2016. Dit om nog meer mensen de gelegenheid te bieden om mee te doen en met meer fantastische ideeën te komen.

Aan eenieder die voorstellen deed, goedkeurde, besprak, bediscussieerde en evalueerde, zowel iedereen die onlangs aardige dingen tegen ons zei: hartelijk dank daarvoor en voor jullie steun bij dit werk-in-uitvoeringsproject. We zien uit naar de taak die voor ons ligt.

Ook willen wij het team van de Technischer Communitybedarf van Wikimedia Deutschland bedanken: het gehele onderzoeksproject was hun initiatief. Zij hebben sinds het eerste onderzoek in 2013 met succes aan heel wat verlanglijstjes gewerkt.

Kijk op Community Tech/News voor meer ontwikkelingen bij Community Tech!

Archieven

Je kunt alle verlangens en de bespreking ervan op de volgende pagina's nalezen:

Afgeronde voorstellen

Afgeronde verlangens zijn verplaatst naar de archiefpagina.

Zie ook