Jump to content

Meta:Törlési irányelvek (Meta:Deletion policy/hu)

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Meta:Deletion policy and the translation is 92% complete.
Rövidítése:
WM:DP
Ez az irányelv azokkal az esetekkel foglalkozik, amikor az adminisztrátorok lapokat törölhetnek. Bármelyik szerkesztő törölheti a lap tartalmát, de ettől a lap címe és a laptörténeten keresztül a régebbi változatok még elérhetőek maradnak. Miután egy lapot töröltek, a laptörténethez a normál (nem-adminisztrátor) szerkesztők már nem férnek hozzá. Lapot törölni és helyreállítani csak az adminisztrátorok tudnak.

Kétféle törlési eljárás létezik: a szavazáson alapuló és az azonnali.

Szavazás törlésről (konszenzusos eljárás)

Lapot törlésre bármilyen indokkal, bármelyik felhasználó javasolhat a következő lapon: Meta:Requests for deletion.

Az eljárás

Ha törlésre szeretnél jelölni egy lapot, kérjük kövesd a következő lépéseket:

 • másold be az {{RFD}} sablonhivatkozást a lap tetejére. Ha sablont jelölsz törlése, a sablonhivatkozást lehetőleg tedd <noinclude></noinclude> tag-ek közé;
 • nyiss a megbeszélésnek egy új szakaszt a törlési lapon (Meta:Requests for deletion), a megfelelő címmel;
 • értesítsd a lap törlésre jelöléséről azt, aki létrehozta. Érdemes lehet a lap főbb szerzőinek (a közreműködőket) is jelezni a {{subst:RfD notice}} sablonnal.

A lap vagy a lapok listájának jelölése után a szerkesztők megvitathatják a törlési javaslatot, amire legalább egy hétig áll a rendelkezésükre. A megbeszélés lezárásaként egy adminisztrátor a kialakult konszenzusnak megfelelően vagy törli, vagy helyben hagyja a lapot. A megbeszélés mindkét esetben archiválva lesz. Ha a lapot megtartjuk, a megbeszélést lezáró adminisztrátor a lap vitalapján a {{deletion requests}} sablonnal jelzi, hogy korábban a lapot törlésre jelölték. A törlést végző adminisztrátor a megbeszélésre permanens linkkel hivatkozik (ami egy lap egy bizonyos időbeli állapotát mutatja).

Az azonnali törlés kritériumai

Az adminisztrátorok gyorsított eljárásban törölhetik azokat a lapokat, amelyek a lenti feltételek közül legalább egynek megfelelnek. Azonnali törlésre jelöléshez a lap tetején helyezd el a következő sablont: {{delete | törlés oka (lehetőleg angolul)}} – ezzel a lap bekerül az azonnali törlésre jelölt lapok kategóriájába.

Általános esetek

 1. Értelmetlen tartalom a teljes laptörténet során: ebbe beletartoznak a tesztszerkesztések (pl. „asdf” vagy „Itt tényleg tudok lapot csinálni?”), a totális zagyvaság, a hibás (korrupt) képek, a (szerkesztők által) okkal törölt tartalmú lapok és a vandalizmus.
 2. Újra felküldött tartalom: az ezen irányelv szerint korábban törölt anyag újbóli feltöltése, hacsak nincs olyan mértékben átírva, hogy a törlés eredeti indoka már nem áll fenn.
 3. Kitiltott szerkesztő: a lapot egy örökre vagy minden wikiből (globálisan) kitiltott szerkesztő a kitiltása után hozta létre és szerkesztette egyedül. A felhasználási feltételek megengedik a feltételeket megsértő szerkesztők tartalmainak elutasítását és eltávolítását. Az emiatti törlések megítélése van, hogy nem egyértelmű, ezért felülvizsgálatuk nem példa nélküli.
 4. Másolt (redundáns) tartalom: a lap másolat, közte és az eredeti között pedig jelentős különbség nincs.
 5. Szerzői jog megsértése: egyértelmű és bizonyított esetekben, vagy ha a tartalmat korábban ezen okból törölték.
 6. A szerző kérésére: ha a lap lényegében egy szerkesztő munkája, a kérés nem rosszindulatú, és a tartalom nem hasznos a Meta számára, úgy a szerző kérésére a lap törölhető. Ez a pont – azonos megkötésekkel – a szerkesztői (user) névtérben levő saját lapokra is vonatkozik.
 7. A projekthez egyértelműen nem illeszkedő tartalom, például enciklopédiába vagy szótárba való szócikkek, illetve minden egyéb, aminek a helye valamelyik másik projektben lenne.
 8. Reklám vagy promóciós anyag, beleértve a spamet.
 9. Zaklatólapok: olyan tartalmak, amiket csak azért hoztak létre, hogy azzal más szerkesztőket, személyeket vagy szervezeteket támadjanak, fenyegessek vagy becsméreljenek. Lásd még az alapítványi döntést az élő személyek életrajzairól és a felhasználási feltételeink 4. szakaszát.
 10. Szerzői jogok valószínű megsértése: ha nincs bizonyíték rá, hogy a tartalom szabadon felhasználható, külön engedély pedig nem áll rendelkezésre, vagy ha a szerzői jogi problémára figyelmeztető {{possible copyright violation}} sablon már legalább 7 napja szerepel a lapon, és megoldás nem született.

Cikkek

 1. Más projektbe átvitt cikkek: ha átirányításra sincs szükség, és a lap már elérhető egy másik wikiben.

Médiaállományok

 1. Nem szabad felhasználású fájlok: egyértelmű szerzői jog sértések, vagy ha olyan nem szabad licenc vagy fair use alatt szerepel az állomány, ami tiltja a kereskedelmi célú felhasználást és módosítást.
 2. Forrás vagy licenc nélkül feltöltött fájlok, legalább egy hét várakozási idő után, ami a feltöltő értesítésével indul.
 3. Commonsban elérhető fájlok, ideértve a Metáról Commonsba felvitt állományokat, ha azok a Commons céljainak és előírásainak megfelelnek.
 4. Hibás (korrupt), hiányos vagy üres fájlok, vagy ha az állomány a metaadatokon túl érzékeny vagy nyilvánvalóan felesleges információkat hordoz

Translations

 1. Not a translation, pages that are obviously untranslated or non-sense.
 2. Low quality/machine translation, pages that are machine-generated translations and/or full of errors.
 3. Not translation documentation

Egyéb

 1. Rutinfeladatként, ha ennek megítélése elég egyértelmű (például lapmozgatás vagy laptörténet egyesítés előkészítésére).
 2. Szükségtelen vagy hibás átirányítások, amiknek nincs komoly laptörténetük.
 3. Szükségtelen vitalap: nem létező vagy törölt lap vitalapja.
 4. Üres kategóriák, amikhez legalább egy hétig nincs tartalom rendelve, kivéve ha külön jelezve van rajtuk, hogy üresen is kellenek.
 5. Régóta feleslegesnek jelölt lapok: (lásd lentebb).

Eljárás nem egyértelmű esetekben

Bármelyik lap törölhető, amin legalább 60 napja ott van a feleslegességet jelző {{looks useless|megadott indok (lehetőleg angolul)}} sablon. Ezt bármelyik szerkesztő eltávolíthatja, ha a lap vitalapján elmagyarázza, hogy szerinte a lap miért nem felesleges. Ilyenkor értesíteni kell a szerkesztőt, aki a sablont eredetileg elhelyezte. Ha szerinte a magyarázat nem kielégítő, akkor a sablont ugyan nem rakhatja vissza a lapra, de a fentiek alapján törlésre jelölheti azt. Az eljáró adminisztrátor saját belátása szerint dönthet úgy, hogy törlési megbeszélést indít, vagy elutasítja a kérést.

Lapváltozat törlése

A lapváltozatok törlése a MediaWiki egyik alapfunkciója, amivel az adminisztrátorok és az erre jogosultak a többiek elől elrejthetnek lapváltozatokat a laptörténetből. Ugyan a Wikimédia-projektek alapelve az átláthatóság, mégis előfordul, hogy egyes lapváltozatokat elérhetetlenné teszünk, ha azok rosszindulatúak vagy szembemennek az irányelveinkkel. Ezzel a funkcióval a naplókból is törölhetők elemek, de ezt csak nagyon súlyos esetekben engedjük meg, rendes körülmények között nem – a naplók (pl. a blokkolási) ugyanis pont azért vannak, hogy az eseményeket bárki könnyen áttekinthesse.

Visszaállítás

Bármelyik felhasználó kérheti, hogy a törölt lapot állítsák helyre: az eljárás hasonló a konszenzusos törlési eljáráséhoz. Ha egy lap visszaállítását kéred, értesítsd az adminisztrátort is, aki a lapot törölte. A kérelmet legkevesebb egy hét elteltével egy nem érintett adminisztrátor fogja feldolgozni. Lapot helyreállítani akkor lehet, ha a tartalom megfelel a projekt céljainak vagy ha a törlés nem az itt leírt irányelvek szerint történt; ha nincs hozzászólás, az általában nem elég a visszaállításhoz.

Lásd még