Carta mișcării/Introducere

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Movement Charter/Introduction and the translation is 100% complete.


Mișcarea Mișcarea Wikimedia este o mișcare socioculturală internațională, a cărei misiune este de a aduce cunoașterea liberă în întreaga lume. Carta Mișcării Wikimedia ("Carta") enunță valorile, drepturile, relațiile și responsabilitățile reciproce ale tuturor participanților la misiunea comună a acestei mișcări. Carta se aplică tuturor participanților individuali și instituționali, entităților mișcării, proiectelor și spațiilor online și offline asociate oficial cu Mișcarea Wikimedia.

Prin definirea Mișcării Wikimedia și a valorilor sale, Carta își propune să faciliteze colaborarea între părțile interesate de mișcare. Acest lucru va ajuta astfel:

  • să ofere un sentiment de apartenență,
  • să elaboreze o strategie comună de creștere, extindere și pentru oportunități viitoare pentru a asigura crearea și existența continuă a cunoștințelor libere,
  • să protejeze drepturile donatorilor și interesele financiare ale mișcării,
  • să ghideze luarea deciziilor și
  • să reducă conflictul dintre părțile interesate de mișcare.

Carta poate fi amendată dacă este necesar, în conformitate cu secțiunea Amendament.

Valori

Mișcarea Wikimedia îmbrățișează o abordare factuală, verificabilă, deschisă și incluzivă a cunoașterii. Ea este ghidată de valori comune care ne ghidează toate acțiunile. Toate deciziile trebuie să reflecte aceste valori comune. În practică, este important ca mișcarea să echilibreze valorile pentru a îndeplini misiunea fundamentală și pentru a împuternici participanții Wikimedia la nivel global.

Valorile le includ pe cele deja prezente de la începutul mișcării și se extind la cele pe care este necesar să le dezvoltăm pentru viitorul nostru. Aceste valori pornesc de la faptul că schimbul de cunoștințe este un efort de colaborare profundă.

Cunoașterea liberă

Mișcarea Wikimedia folosește licențe deschise pentru a împărtăși tot conținutul pe care îl produce, toate programele sale software și accesul la toate platformele sale. O parte din conținutul extern este, de asemenea, inclus sub diferite tipuri de licențe. Mișcarea se angajează să își aprofundeze misiunea prin extinderea domeniilor cunoașterii libere și prin integrarea unor forme noi și în evoluție de captare și partajare a cunoștințelor, precum și a unei diversități tot mai mari de conținut.

Autonomie

Mișcarea Wikimedia se străduiește să funcționeze independent, ghidată de misiunea sa de cunoaștere liberă și nu este împiedicată de prejudecăți sau favoritisme. Mișcarea refuză să își compromită misiunea ca răspuns la influențe comerciale, politice, monetare sau promoționale.

Subsidiaritate și auto-organizare

Mișcarea Wikimedia încredințează deciziile celui mai apropiat sau celui mai mic nivel de participare posibil, începând cu baza sa de voluntari. Comunitățile online și offline din întreaga lume ar trebui, în general, să ia decizii pentru ele însele, prin intermediul principiului subsidiarității. Sprijinirea autoguvernării și a capacității de a fi autonom sunt aspecte cruciale ale valorilor mișcării globale.

Echitate

Mișcarea Wikimedia recunoaște diversele provocări la adresa echității cunoașterii cu care se confruntă multe comunități de cunoaștere liberă și se străduiește să le dea posibilitatea de a depăși formele istorice, sociale, politice și alte forme de inegalitate și de denaturare. Mișcarea ia măsuri active pentru a promova și a realiza echitatea în cunoaștere și stabilește prevederi pentru alocarea de resurse prin guvernare descentralizată și împuternicirea comunității.

Inclusivitate

Proiectele Wikimedia sunt dezvoltate în mai multe limbi, reflectând mai multe regiuni și culturi. Respectul reciproc pentru diversitatea participanților la mișcare stă la baza tuturor activităților și este aplicat prin măsuri de sprijinire a siguranței și incluziunii. Mișcarea Wikimedia se angajează să ofere un spațiu comun divers, în care toți cei care împărtășesc misiunea și valorile pot participa și co-crea împreună cu ceilalți în cadrul unei viziuni centrate pe oameni. Acest spațiu incluziv promovează accesibilitatea prin intermediul tehnologiei asistive pentru diverse nevoi speciale.

Siguranță

Mișcarea Wikimedia acordă prioritate bunăstării, securității și confidențialității participanților săi. Aceasta asigură un mediu sigur care promovează diversitatea, incluziunea, echitatea și parteneriatele, necesare pentru participarea la cunoașterea liberă în ecosistemul informațional online. Asigurarea siguranței atât în spațiile online, cât și în cele offline reprezintă o prioritate. Această prioritate este promovată prin implementarea și aplicarea unor coduri de conduită cuprinzătoare și prin investirea resurselor necesare pentru a sprijini aceste activități.

Responsabilitate

Mișcarea Wikimedia se consideră responsabilă prin conducerea comunității, așa cum este reprezentată în cadrul proiectelor Wikimedia și prinActorii mișcării. Acest lucru este implementat prin transparența procesului decizional, dialog, anunțuri publice, raportarea activităților și prinresponsabilitatea îngrijirii.

Rezilienţă

Mișcarea Wikimedia se dezvoltă prin inovație și experiment și își reînnoiește în mod constant viziunea despre ceea ce poate fi o platformă liberă de cunoaștere. Mișcarea urmărește strategii și practici eficiente și utilizează dovezi semnificative bazate pe măsurători pentru a le susține și a le conduce acolo unde este posibil.