Jump to content

Movement Strategy/Recommendations/Innovate in Free Knowledge/sl

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Movement Strategy/Recommendations/Innovate in Free Knowledge and the translation is 100% complete.
Inoviranje na področju prostega znanja

Opredelitev

Kratek videoposnetek o tem priporočilu

Nenehno bomo raziskovali in širili nabor projektov prostega znanja, da bi ostali relevantni in služili viziji našega gibanja, da omogočimo dostop do vsega človeškega znanja. Spodbujali bomo ljudi, da eksperimentirajo in ustvarjajo nove projekte ali politike za odpravljanje vrzeli v pravičnosti znanja.

Inovirali bomo v različnih formatih vsebin, razvijali nove funkcionalnosti programja za projekte Wikimedie, bolje vključevali različna orodja v izkušnjo urejanja, vzpostavili partnerstva z drugimi projekti prostega znanja in izboljšali naše politike, da bi vključili več različnih področij znanja in zagotovili znanje kot storitev za vse.

Spremembe in ukrepi

  • Posvetovanje s skupnostmi in strokovnjaki, da bi ugotovili, katere politike v projektih Wikimedie ovirajo dostop do vsebin, povezanih z nezadostno zastopanimi skupnostmi (npr. odmevnost).
  • Ustvarjanje poti do novih projektov, ustvarjanje novih funkcionalnosti ali spodbujanje skupnosti k oblikovanju novih politik, ki odpravljajo te ovire. Cilj je omogočiti vključevanje in ohranjanje vseh oblik človeškega znanja v vseh družbeno-kulturnih kontekstih (npr. spodbujanje izpopolnjevanja meril zanesljivosti za zagotavljanje smernic za prepoznavanje zanesljivih virov ustnega ali nezahodnega znanja, spodbujanje zagotavljanja ustreznosti meril odmevnosti v vseh kontekstih).
  • Vzpostavitev potrebne tehnike za dostop do vsebin prostega znanja v različnih formatih. Podpiranje bolj raznolikih načinov uporabe in prispevanja k našim projektom (npr. besedilni, zvočni, vizualni, video, geoprostorski idr.).
  • Ustvarjanje orodij in partnerstev za lažje vnašanje vsebin iz drugih zbirk podatkov in znanja v naše projekte.

Utemeljitev

Značilnosti Wikipedije so omogočile uspešno enciklopedično, opisno in na dejstvih temelječo pisno zbirko znanja, vendar so hkrati omejile vsebino, ki jo ta lahko vključuje. Zaradi nezmožnosti skladnosti s politikami odmevnosti in navajanja virov so na primer izpuščene nekatere teme v zvezi s premalo zastopanimi in nezastopanimi skupnostmi, kot so avtohtoni prebivalci, ki v preteklosti niso imeli pozicij moči in niso mogli vzpostaviti infrastrukture za dokumentiranje z enakimi metodami.

Bogate medijske vsebine, kot so avdiovizualni viri, se v projektih Wikimedie ne uporabljajo tako pogosto kot na drugih platformah. Obstaja tudi veliko pomembnih vrst znanja, ki po naravi niso enciklopedične, vendar so kljub temu dragocene (npr. članki v revijah, priročniki ali genealogije). Zato moramo poiskati inovativne načine za premagovanje omejitev obstoječih projektov Wikimedie pri naših ciljih, da bi zagotovili več prostega znanja in vključili oblike znanja iz skupnosti, ki trenutno manjkajo.

Da bi bili naši projekti tehnično prilagojeni za vključevanje bolj raznolikih oblik znanja, je treba poenostaviti ponovno uporabo naših vsebin na platformah, ki niso del Wikimedie. Vzporedno moramo v projekte Wikimedie vključiti tudi vire z drugih zaupanja vrednih platform podatkov in znanja. TV sedanjem in prihodnjem tehnološkem ekosistemu, v katerem živimo in ki zahteva spremembe, prilagodljivost in eksperimentiranje, da bi ostali relevantni, se to zdi neizbežno.