Стратегия/Уикимедианско движение/2017/Цикъл 2/Обхват/Кандидатствайте

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Strategy/Wikimedia movement/2017/Cycle 2/Reach/Apply and the translation is 100% complete.

Уикимедия е част от по-голяма екосистема от партньори и организации, които се грижат за бъдещето на свободното познание. Работим с образователни институции, GLAM (галерии, библиотеки, архиви и музеи), технологични партньори, организации на гражданското общество и организации в областта на цифровите права и различни правителства.

Когато работим заедно, нашето въздействие расте. Експерти и организации, които споделят свободната ни мисия за знания, могат да допринесат към нашата дискусия за бъдещето на Уикимедия. Гласовете им ще ни помогнат да намерим своя път и да подобрим начина, по който ще си сътрудничим в бъдеще.

Какво можете да направите

Искате ли да включите локални партньори, институции или експерти във вашия разговор за бъдещето на Уикимедия? Екипът на Уикимедия 2030 желае да помогне.

  1. Поканете експерти/ партньори в разговорите на вашия филиал: Включете партньори в планираните събития за стратегията на движението, за да добавят своята гледна точка за Уикимедия.
  2. Говорете с локалните експерти и партньори: Включете локални експерти и партньори в дискусията за Уикимедия 2030, като проведете индивидуални разговори с тях и споделите това, което научите. Предлагаме шаблони и насоки в уики за тези неофициални разговори и място за публикуване на наученото.
  3. Кандидатствайте за финансиране за домакин на партньорско събитие: Ние ще предоставим малки стратегически грантове на партньорски организации, за да организират събитие (обяд или среща) с локални партньори или експерти, за обсъждане бъдещето на Уикимедия. Ако се интересувате, моля, подайте заявление най-малко две седмици, преди да домакин на Вашето събитие. Ако предложението ви бъде прието, ние ще споделим с вас ръководство за събитието и дискусията. Крайният срок за кандидатстване е 15 юли 2017 г.

Имате въпроси? Моля, използвайте беседата!

Често задавани въпроси

РАЗГОВОРИ с местни експерти и партньори

Защо трябва да говоря с местни експерти и партньори?
Една от целите на екипа на Уикимедия 2030 е да позволи на движението ни да включи хора, които имат ценен опит, но все още не са имали възможност да допринесат в процеса на стратегията на Уикимедия. Тези разговори, ръководени от членовете на всичките ни общности, ще ни дадат шанс да ангажираме тези хора в оформянето на посоката на Уикимедия през идните години.
С кого да говоря?
Искаме да чуем хора, чиито идеи ще ни помогнат да определим стратегическото направление на движението. Те трябва да бъдат интелигентни, информирани и отдадени на това, което правят, както и към мисията ни: университетски преподаватели, учени, технически експерти, политици в интернет пространството и лидери на движения със социално въздействие.
Как да помоля хората да участват?
Има шаблонен имейл, който можете да използвате, за да поканите местни експерти и партньори да участват в разговора. Можете да го персонализирате и да го промените според нуждите.
Какво трябва да питам в разговора?
Създадохме ръководство за разговорите с въпроси, които можете да използвате. Също така, чувствайте се свободни да задавате каквито искате въпроси за бъдещето на Уикимедия.
Как да споделя това, което науча?
Можете да споделите това, което сте научили, с нас, като използвате този формуляр. Бихме искали също така да получим снимки, аудио/видео записи, илюстрации и т.н. от вашето взаимодействие. Не забравяйте, че можете да попълните формуляра на собствения си език. Няма нужда да превеждате нищо! Моля, оставете творческите си сокове да се излеят. :)

ДОМАКИНСТВАНЕ НА СЪБИТИЕ с местни експерти и партньори

Какъв е моят ангажимент?
Ние искаме всички да внесат това, което са научили в по-широката стратегия. Освен това ви молим да попълните въпросник след събитието, за да споделите с кой се срещнахте и какво научихте. В идеалния случай можете да предоставите една или повече снимки от събитието си.
На какъв вид събитие трябва да бъдем домакини?
Ако предложението ви бъде прието, ще споделим с вас ръководство за събитието и дискусията, включително примерния формат на събитието. Препоръчваме един от следните два формата за събития: (1) вечеря (или друго) със структуриран разговор за бъдещето на Уикимедия или (2) среща с структуриран разговор. Ще сме щастливи да обсъдим и други формати.
Колко събития ще бъдат финансирани?
Нямаме точен номер. Ще осигурим финансиране за възможно най-много събития!
Колко пари ще бъдат отпуснати?
Грантовете ще бъдат отпуснати на базата на очакваната цена, решена между филиала и екипа за стратегията на Уикимедия 2030.
Какви разходи ще бъдат покрити?
Екипът на Уикимедия 2030 ще покрие храната, напитките и другите консумативи, необходими за събитието. Очакваме бюджетът на дадено събитие да бъде приблизително между 500 и 1 500 $, в зависимост от местните разходи и нужди.
Само официални партньори ли можем да каним?
Не. Можете да поканите организации, с които желаете да си партнирате в бъдеще, или експерти, които биха имали интересна представа за нашето бъдеще.
Как ще реши екипът на Уикимедия 2030 кой да получи грант?
Ще оценяваме предложенията на принципа „първи дошъл, първи обслужен“. Ще се опитаме да приспособим всички, които попълнят пълно предложение, докато не достигнем максималния брой събития, които можем да подкрепим. Изключенията включват географски райони, където вече сме провеждали стратегически събития в сътрудничество с членове на общността. Ако имате въпрос дали отговаряте на условията, моля, свържете се с Джулиет Барбара на jbarbara@wikimedia.org.
Защо само филиали са поканени да участват?
Ние разбираме, че филиалите не са единствените членове на движението на Уикимедия, които имат партньорства. Каним филиалите защото те често образуват локални партньорства и могат да допринесат стойност към уикимедианските общности. Ако сте индивидуален сътрудник и желаете да бъде домакин на събитие, препоръчваме да се свържете с местния филиал, за да изразите интерес към предложението. Ще разглеждаме предложения, които са в сътрудничество между филиал и отделен член на общността, ако средствата могат да бъдат разпределени директно към филиала.

Шаблонен имейл, за да поканите местни експерти и партньори на разговор

Уважаеми [въведете име],

Бихте ли желали да проведете едночасов разговор с [посочете принадлежността си към Wikimedia], за да обсъдите бъдещето на свободното знание през следващите 15 години?

Уикимедия е движение за споделяне на свободни знания с всеки човек на планетата. Днес ние работим за тази визия, като подкрепяме Уикипедия и други свободни проекти за знания, с помощта на близо 100 000 доброволци на 290 езика по целия свят. Тази година Уикимедия е домакин на глобален и стратегически диалог, за да определи бъдещата си роля в света и да разработи съвместна стратегия за изпълнението й. Интервюираме избрана група от ключови хора и организации в целия свят и бихме искали да бъдете сред тях.

Моля, уведомете ни, ако сте заинтересувани от планирането на време за разговора с нас. Оценяваме вашето участие.

Благодаря ви и всичко най-хубаво,

[въведете името си]

Шаблонен имейл, за да поканите партньори на локално събитие

Уважаеми [въведете име],

Настоятелно Ви каним да присъствате на [въведете вида събитие], за да се присъедините към нас в дискусията за бъдещето на свободното знание. [Въведете местното име на филиала] е домакин на това събитие в [поставете местоположение] в [въведете време] на [въведете дата]. Събитието ще продължи приблизително [въведете # часа].

Уикимедия е движение за споделяне на свободното знание с всеки човек на планетата. Днес ние работим за тази визия, като подкрепяме Уикипедия и други безплатни проекти за знания, с помощта на близо 100 000 доброволци на 290 езика по целия свят. Тази година Уикимедия е домакин на глобален и стратегически диалог, за да определи бъдещата си роля в света и да разработи съвместна стратегия за изпълнението й. Интервюираме избрана група от ключови хора и организации в целия свят и бихме искали да бъдете сред тях.

Моля, уведомете ни, ако проявявате интерес да присъствате. [въведете информация кога е необходим отговор, други локални подробности]

Благодаря ви и всичко най-хубаво,

[въведете името си]