Шаблон:Заглавље за разговор о политици приватности

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Template:Privacy policy talk header and the translation is 100% complete.
Wikimedia Foundation Privacy Policy Srbise Balkan srpeke muzike brebs vrra mizatsolke vajdakrmakspomenka milicebic laibah40 neka gadah74078 nalibron Spomenka milivevic gmsil com kontykre
Пречица:
T:P

Ово је страница за разговор о дискусији везану за Политику приватности Викимедије.
Молимо вас да контактирате комисију Омбудсмана уколико желите да пријавите кршење Политике приватности.

Privacy-related pages ±

Current documents

(talk)

Past documents

Шта се мења?

Неколико коментара испод поставља питање о ономе што је ново у овом нацрту у односу на тренутну политику приватности. Да бисмо помогли новим људима да се само придруже разговору, представили смо главне промене у овом оквиру. Али, слободно се придружите расправи о овим променама овде.

Као опште питање, јер је тренутна политика приватности написана 2008. године, није предвидела многе технологије које данас користимо. Ако тренутна политика мирује, нови нацрт корисницима описује начин на који се њихови подаци прикупљају и користе. Ево неких конкретних примера:

  1. Колачићи: Тренутна политика помиње употребу колачића за привремену сесију и широко наводи неке разлике у употреби колачића између пуког читања и пријављеног читања или уређивања. ЧПП у новом нацрту наводи одређене колачиће које користимо и наводи за шта се користе и када истичу. Нацрт смернице даље појашњава да никада нећемо користити колачиће треће стране без одобрења корисника. Такође су описане и друге технологије које бисмо могли размотрити како бисмо прикупили податке као што су праћење пиксела или локална меморија.
  2. Подаци о локацији: Док тренутна смерница не говори о прикупљању и кориштењу података о локацији, нацрт смернице прецизира како можете да комуницирате локацију свог уређаја путем ГПС-а и сличних технологија, мета података из пренесених слика, и ИП адресе. Такође објашњава како можемо користити те податке.
  3. Информације које аутоматски добијамо: Тренутна политика не објашњава јасно да аутоматски можемо примити одређене податке. Нови нацрт објашњава да када постављате захтеве нашим серверима аутоматски шаљете одређене информације. Такође, одређује како користимо ове информације за администрацију веб-сајтова, пружање веће безбедности, борбу против вандализма, оптимизацију мобилних апликација и на други начин олакшавајући вам употребу сајтова.
  4. Ограничена размена података: Тренутна политика уско каже да се корисничке лозинке и колачићи не би требали објављивати осим ако то захтева закон, али не одређује како се могу делити други подаци. У новом нацрту изричито је наведено како се могу делити сви подаци, а не само лозинке и колачићи. Ово укључује расправу о томе како делимо неке податке са програмерима волонтера, чији је рад од суштинског значаја за наше пројекте отвореног кода. То такође укључује пружање неличних података истраживачима који могу делити своје налазе с нашом заједницом како бисмо могли да разумемо пројекте и учинимо их бољим.
  5. Никада не продајемо корисничке податке: Тренутна политика то не помиње. Док дугорочни уредници и чланови заједнице разумеју да је продаја података против нашег етоса, новопридошли немају начина да знају како се наши пројекти разликују од већине других веб-сајтовима ако им то изричито не кажемо. Нови нацрт каже да ми никада нећемо продати или изнајмити њихове податке или их користити да бисмо их продали.
  6. Обавештења: Обавештења смо увели након креирања тренутне политике. Дакле, не изненађује да их не спомиње. Нови нацрт објашњава како се обавештења користе, да понекад могу да прикупљају податке путем пиксела за праћење и како можете да се искључите.
  7. Обим политике: Тренутна политика наводи опсег свог опсега и желимо да будемо јаснији када се политика примењује. Нови нацрт укључује одељак објашњавајући шта политика ради и не покрива детаљније.
  8. Анкете и повратне информације: Тренутна политика не односи се посебно на анкете и обрасце за повратне информације. Нови нацрт објашњава када можемо користити анкете и како ћемо вас обавестити о томе које информације прикупљамо.
  9. Поступци за ажурирање политике: Нови нацрт посебно назначује како ћемо вас обавестити ако је потребно променити. То је у складу са нашом тренутном праксом, али желимо да изричемо нашу обавезу: унапред ћемо обавестити о знатним променама у политици приватности, дозволити коментаре заједнице и пружити те промене на више језика.

Ово, наравно, није свеобухватан списак промена. Ако видите друге промене које вас занимају, слободно их пријавите, а ми ћемо разјаснити сврху.

Сврха Политике приватности је да информише кориснике о томе које се информације прикупљају, како се користе и са ким се деле. Садашња политика је то добро урадила кад је написана, али је једноставно застарела. Надамо се да ће се уз вашу помоћ нова политика односити на све релевантне информације о коришћењу личних података на пројектима.

YWelinder (WMF) (talk) 01:07, 6 September 2013 (UTC)