Univerzalni kodeks ponašanja/Smjernice za provedbu/Glasovanje

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Universal Code of Conduct/Enforcement guidelines/Voting and the translation is 93% complete.
Univerzalni kodeks ponašanja


Zajednica je glasovala o ovim Smjernicama za provedbu UCoC-a od 7. do 21. ožujka 2022. putem SecurePoll sistema. Ovaj korak slijedi nakon dovršetka Smjernica za provedbu Univerzalnog kodeksa ponašanja (UCoC) i nedavne objave Odbora povjerenika koja podupire ratifikaciju zajednice. Ratifikacija Smjernica za provedbu nužna je kako bi se dovršili putovi, procesi i radnje za UCoC. 'Vidite i Rezultate glasovanja i Priopćenje o rezultatima.

Birači s pravom glasa imaju mogućnost podržati ili suprotstaviti se Smjernicama za provedbu i ostaviti komentare na smjernice. Članovi zajednice se potiču da podijele Smjernice za provedbu sa svojim zajednicama kako bi zastupali potrebe svoje zajednice. Pojedinosti o postupku glasovanja mogu se pronaći na stranici s informacijama za glasače. Pročitajte više o politici UCoC i smjernicama za provedbu.

O čemu se glasuje? - Smjernice za provedbu Univerzalnog kodeksa ponašanja (UCoC).

Smjernice za provedbu Univerzalnog kodeksa ponašanja (UCoC) stvorene u svrhu implementacije Univerzalnog kodeksa ponašanja, koji je prethodno ratificirao Odbor povjerenika. Smjernice za provedbu uključuju prevenciju, otkrivanje, istragu i druge radnje potrebne za rješavanje slučajeva kršenja Univerzalnog kodeksa ponašanja. Provedbom će se i dalje baviti zajednica, a UCoC postavlja temelj za ocjenjivanje ponašanja.

Smjernice za provedbu UCoC sastoje se od dva dijela:

 • Preventivni rad
  • Promicanje svijesti o UCoC-u, preporučavanje obuke za UCoC, između ostalog.
 • Reaktivni rad
  • Pojedinosti o postupku za podnošenje prijava
  • Obrada prijavljenih kršenja
  • Pružanje resursa za prijavljena kršenja
  • Određivanje radnji za prekršaje

Formirat će se novi globalni odbor pod nazivom Koordinacijski komitet Univerzalnog kodeksa ponašanja (U4C). U4C bi trebao biti donositelj konačne odluke ako lokalna tijela ne provedu Univerzalni kodeks ponašanja. U4C će biti u skladu s drugim tijelima za donošenje odluka, kao što su Arbitražni odbori i Povjerenstvo za pridruženje. Komitet za izgradnju imat će zadatak da postavi U4C. Članovi ovog komiteta dolazit će iz zajednice volontera, osoblja Zaklade Wikimedia i osoblja podružnica. Komitet će planirati korake potrebne za funkcionalan rad U4C.

Na ovoj stranici možete pronaći dodatne informacije o Smjernicama za provedbu.

Zašto je glasanje o ratifikaciji smjernica za provedbu UCoC-a važno / Zašto biste trebali glasovati?

Ratifikacija smjernica za provedbu nužna je kako bi se dovršili putovi, procesi i radnje za UCoC. Glasovanje o Smjernicama za provedbu osmišljeno je kako bi se ocijenila potpora zajednice UCoC-u i prikupile povratne informacije ako birači imaju rezerve prema sadašnjim prijedlozima. Važno je da se vaš glas čuje kroz vaše glasanje. Ako glasate "ne", važno je podijeliti koji dio (odn. koji dijelovi) smjernica vas brine i zašto.

Ciljevi glasovanja:

 • Omogućiti da stavovi vašeg Wikimedia projekta budu zastupljeni u globalnom glasovanju.
 • Pomoći da artikulirate koji dio (dijelovi) smjernica vas brine i zašto.