Универзални кодекс понашања/Смернице за спровођење/Гласање

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Universal Code of Conduct/Enforcement guidelines/Voting and the translation is 93% complete.
Универзални кодекс понашања


Заједница је гласала о овим Смерницама за спровођење УЦоЦ од 7. до 21. марта 2022. путем SecurePoll. Овај корак долази након завршетка Смерница за спровођење Универзалног кодекса понашања (УЦоЦ) и недавне објаве Одбора повереника која подржава ратификацију у заједници. Ратификација Смерница за спровођење је неопходна да би се довршили путеви, процеси и радње за УЦоЦ.

Гласачи са правом гласа могу да подрже или се успротиве Смерницама за спровођење и оставе своје коментаре на Смернице. Чланови заједнице се подстичу да поделе Смернице за спровођење у својим заједницама како би представили потребе своје заједнице. Детаљи о процесу гласања могу се наћи на страници са информацијама за гласаче Прочитајте више о политици УЦоЦ и Смерницама за спровођење.

О чему се гласа? О Смерницама за спровођење Универзалног кодекса понашања (УЦоЦ)

Смернице за спровођење Универзалног кодекса понашања (УЦоЦ) су створене ради примене Универзалног кодекса понашања, којег је претходно ратификовао Одбор повереника. Смернице за спровођење обухватају превенцију, откривање, истрагу и друге радње неопходне за решавање случајева кршења Универзалног кодекса понашања. Спровођењем ће се и даље бавити заједница, а УЦоЦ поставља основу за процену понашања.

Смернице за спровођење УЦоЦ-а састоје се од два дела:

 • Превентивни рад
  • Промовисање свести о УЦоЦ, препоруке за обуку из УЦоЦ-а, између осталог
 • Реактиван рад
  • Детаљно објашњење процеса за подношење пријава
  • Обрада пријављених прекршаја
  • Обезбеђивање ресурса за пријављене прекршаје
  • Одређивање радњи извршења за прекршаје

Биће формиран нови глобални одбор под називом Координациони одбор Универзалног кодекса понашања (У4Ц). У4Ц треба да буде коначни доносилац одлуке ако локална тела не спроводе Универзални кодекс понашања. У4Ц ће бити у складу са другим телима за доношење одлука, као што су Арбитражни одбори и Комисија за подружнице. Задатак Одбора за иградњу је да припреми У4Ц. Чланови Одбора за изградњу ће бити волонтери, особље Викимедијине фондације и придружено особље. Овај одбор ће планирати кораке неопходне за успостављање функционалног У4Ц-а.

На следећој страници можете пронаћи додатне информације о Смерницама за спровођење.

Зашто је важно гласање о ратификацији Смерница за спровођење УЦоЦ / Зашто треба да гласате?

Ратификација Смерница за спровођење је неопходна како би се довршили путеви, процеси и радње за УЦоЦ. Гласање о Смерницама за спровођење има за циљ да процени подршку заједнице УЦоЦ-у и прикупи повратне информације ако бирачи имају резерве у вези са садашњим предлозима. Важно је да се ваш глас чује кроз ваше гласање. Ако гласате „не“, важно је да поделите са којим деловима смерница имате забринутост и зашто.

Циљеви гласања:

 • Обезбедити да ставови вашег Викимедија пројекта буду заступљени у глобалном гласању;
 • Помоћи да артикулишете који вас део (делови) смерница брине и зашто;