Jump to content

Wiki Loves Pride/sq

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Wiki Loves Pride and the translation is 72% complete.
Për fushatën e 2024, shiko Wiki Loves Pride/2024.

Parada e Krenarisë & historia e LGBT Mënyra e Wikimedia.

Tradicionalisht, muajt qershor dhe tetor kanë qenë mundësi për komunitetet lezbike, homoseksualë, biseksualë dhe transgjinorë (LGBT) në mbarë botën për të festuar kulturën dhe historinë LGBT. Një mundësi globale për t'u bashkuar për të diskutuar dhe ndarë njohuritë e njerëzve të përfshirë me komunitetet LGBT.

Wiki Loves Pride është organizuar nga Wikimedia LGBT

Misioni i Wikimedia-s është të fuqizojë dhe angazhojë njerëzit në mbarë botën për të mbledhur dhe zhvilluar në mënyrë bashkëpunuese përmbajtje të hapur edukuese dhe për ta shpërndarë atë në mënyrë efektive dhe globale. Dëshira për të arkivuar dhe përhapur kulturën dhe historinë LGBT është e fortë si brenda lëvizjeve LGBT dhe Wikimedias.

Wiki Loves Pride

"Wiki Loves Pride" është një fushatë globale për të zgjeruar dhe përmirësuar përmbajtjen e lidhur me LGBT në disa Wikimedia projects. Aktivitetet e Wiki Loves Pride janë të përqendruara në qershor dhe tetor. Mijëra ngjarje dhe festime kulturore LGBT mbahen në mbarë botën gjatë muajit qershor. Tetori është vërejtur në disa vende si Muaji i Historisë LGBT (të tjerët e respektojnë atë në shkurt - i cili mund të shtohet në vitet e ardhshme) dhe është gjithashtu kur festohet "coming out".

Organizohet nga Wikimedia LGBT. 2013 shërbeu si një vit “i butë nisjeje” për të ndërtuar vrull drejt aktiviteteve të ardhshme.

“Wiki-t paraqesin një mundësi të fuqishme për komunitetet LGBT për të dokumentuar dhe ndarë përvojat dhe njohuritë tona me botën. Sa më tej lëvizja LGBT përparon, aq më e rëndësishme është të mendojmë në mënyrë strategjike për ruajtjen e historisë dhe kulturës sonë për brezat e ardhshëm”. “[Wikipedia] përmirësohet me të kuptuarit tuaj për të. Ndërsa e kuptoni strukturën e saj dhe mënyrën se si është krijuar, mund të merrni më shumë vlerë prej saj. Kjo është pjesë e asaj që ne duam të mësojmë në biblioteka – si të përfitojmë sa më shumë nga një artikull i Wikipedia-s dhe si të kontribuojmë sa më shumë në një artikull të Wikipedia-s.”
Gregory Varnum
Aktivist LGBT dhe themelues i WikiQueer
Richard Knipel
President, Wikimedia New York City

Çfarë mund të bëj?

Çdo ngjarje ose organizatë LGBT e interesuar për të kryer një aktivitet ose ngjarje që kontribuon me përmbajtje në një projekt Wikimedia në muajt qershor dhe tetor (potencialisht shkurt në MB) mund të bien nën ombrellën e Wiki Loves Pride. Këtu janë disa shembuj të provuar dhe të vërtetë nga projekte të ngjashme. Një aktivitet mund të përfshijë elemente nga një ose më shumë nga këto sugjerime, ose ide të tjera krijuese.

takim
E thjeshtë por argëtuese.

Jepni hapësirë ​​në bibliotekën tuaj për Wikimedians lokal për të mbajtur një takim. Është një mundësi e mirë për t'u njohur me njëri-tjetrin dhe për të hartuar kursin për bashkëpunime të ardhshme në Wikimedia.

editathon
Një takim pune. Ftoni Wikimedianët të mbledhin burimet e tyre për një sesion redaktimi personal, që zakonisht rrotullohet rreth një teme të parazgjedhur (si një koleksion i veçantë bibliotekë ose një temë me interes për komunitetin). Një shans i madh për të parë bashkëpunimin në veprim dhe për të punuar me profesionistët.
punishte
Një punëtori fillestare e shkrim-leximit dhe redaktimit të wiki mund të mbahet për stafin ose si një program publik. Ka shumë Wikimedianë me përvojë on- dhe off-line në mësimdhënien e wiki.
fotografi dhe videografi
Një fotografi flet një mijë fjalë dhe një video mund të flasë mijëra të tjera. Bërja e fotografive dhe videove të kulturës dhe historisë LGBT të disponueshme për përdorim në mbarë botën rrit ndërgjegjësimin e personave LGBT.

Të interesuar?

Jeni të interesuar të përfshiheni në Wiki Loves Pride? Dëshironi të flisni për ndonjë lloj tjetër bashkëpunimi të përmbajtjes LGBT?