Jump to content

Wikidata/Hjælp

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Wikidata/Help and the translation is 99% complete.
Outdated translations are marked like this.

Wikidata er et Wikimedia-projekt, som har til formål at skabe en åben og samarbejdende database. Fra og med februar 2013 migrerer Wikidata-projektet links mellem forskellige sprogversioner af artikler fra de enkelte artikler over til en central database for at spare vedligeholdelse.

Alle sprogversioner af Wikipedia kan nu anvende sproglinkene mellem artikler, som er gemt på Wikidata. For eksempel kommer sproglinket i venstre side af en:Douglas Adams og fr:Douglas Adams fra d:Q42.

Fremover vil Wikidata indeholde andre former for relationsdata, såsom oplysninger, der anvendes i infobokse.

Links mellem sprog (Fase 1)

Wikidata, fase 1: Links til alle sprog fra ét centralt punkt
Gammelt system: Sproglinks mellem alle sprogversioner

Hver Wikipedia-side med et emne i Wikidata anvender de sproglinks, som er gemt der til at danne sproglinkene, som vises i venstre side af skærmen ud for en artikel. De oprindelige sproglinks i selve artiklens tekst genkendes stadig, og overskriver simpelthen oplysningen om det sprog (hvis der er noget) på Wikidata.

Hvis der er linket til artiklen fra Wikidata vil den udover alle sproglinks, som er angivet i selve artiklens tekst, også vise alle de links, som er angivet på Wikidata. Hvis der er tale om en konflikt eller en forskel mellem det lokale sproglink og Wikidatas sproglink, vil det lokale sproglink blive vist. Wikidatas sproglinks for alle andre sprog vil stadig blive vist.

Hvis der endnu ikke er linket til artiklen fra Wikidata vil den vise alle de sproglinks, som er angivet i artiklens tekst, som førhen. I nogle tilfælde vil der være et emne på Wikidata, som passer til en artikel, men hvor artiklen på den lokale Wikipedia endnu ikke er knyttet til emnet på Wikidata. Ved rutinemæssig vedligeholdelse på Wikidata vil disse forhold blive afhjulpet.

Håndtering af sproglinks med Wikidata

Nye artikler

 • Spm. 1. Jeg har lige oprettet en artikel om XDA, og jeg ved, at der er en artikel på Wikipedia-versionen på swahili om det samme emne, kaldet XSW. Hvordan laver jeg et sproglink?
 • Gå over på artiklen XSW. I venstre side er en liste over sproglinks, efterfulgt af en pen. Klik på pennen, dette vil føre dig videre til Wikidatasiden (emne) om XSW. Gå ned i bunden af emnet, klik på "tilføj", udfyld sprogkoden (da for dansk) i den ene boks og navnet på artiklen, du oprettede (XDA) i den anden boks. Klik dernæst på "gem", og du er færdig.
  Hvis der ikke fremkommer nogen pen, så gå til Wikidata.
  I hovedpanelet (ved brug af vector-interface til venstre) vælger du "Emne efter titel".
  Klik på "Emne efter titel".
  På den næste side udfyldes sprogkoden (for eksempel sw for swahili) og navnet på siden på den tilsvarende sprogversion af Wikipedia (XSW). Klik dernæst på "søg".
  Hvis emnet allerede eksisterer, så gå ned i bunden af emnet, klik på "tilføj", udfyld sprogkoden (da for dansk) i den ene boks og navnet på artiklen, du oprettede (XDA) i den anden boks. Klik dernæst på "gem", og du er færdig.
  Hvis emnet ikke eksisterer, skal du oprette det ved at klikke på "opret et nyt emne" og udfylde navnet (XDA) og allerhelst også en beskrivelse af emnet. Tilføj så emnet til listen over sproglins som beskrevet ovenfor.
  Hvis du regner med at tilføje sproglinks ofte, kunne du overveje at aktivere tilføjelsen "slurpInterwiki", som findes under dine Wikidata-gadgets. Når tilføjelsen er aktiveret, og du befinder dig på emnesiden, klikker du på "Import interwiki" i menuen til venstre.
  Den gamle måde at tilføje sproglinks på (ved bare at tilføje dem til de enkelte Wikipedia-sider) vil stadig virke i hvert fald noget tid endnu, men det er sandsynligt, at der vil være færre botter, der tjekker nye artikler, og tiden der går før sproglinks tilføjes andre artikler på denne måde vil nok blive længere.

Flyttede artikler

 • Spm. 2. Jeg har lige flyttet en artikel om YDA til ADY på en lokal Wikipedia, og alle artiklens sproglinks er forsvundet. Hvad skal jeg gøre?
  Gå på Wikidata og find emnet YDA som beskrevet under spørgsmål 1.
  Find sproglinket på emnesiden, klik på rediger, erstat YDA med ADY og gem.
  Vær opmærksom på, at det kan tage et par minutter inden den lokale side, du flyttede, tilpasses ændringen. Dette kan undgås ved at rense siden.

Ukorrekte sproglinks

Linket, der fører til redigering på Wikidata-siden, ses med grå farve ved brug af vector-skin.
 • Spm. 3. Jeg har lige opdaget, at artiklen ZDA linker til den forkerte artikel XSW på swahili-versionen af Wikipedia. Hvordan retter jeg dette?
  Klik på pennen under listen med sproglinks i artiklen ZDA. Dette fører til Wikidatas emne om ZDA.
  Find referencen til artiklen XSW på swahili i afsnittet "Liste over sider, der er knyttet til dette emne".
  Klik på knappen "rediger" ved siden af oplysningen og klik på "fjern".
  Gentag dette for eventuelt andre fejlagtige oplysninger på andre sprog.
  Hvis pennen ikke vises på din Wikipedia, er det fordi emnet endnu ikke er tilføjet på Wikidata. I dette tilfælde skal du gøre som beskrevet under spørgsmål 1 ovenfor.

Mere end én familie af sproglinks

 • Spm. 4. Jeg har lige lagt mærke til, at artiklerne en:YEN, de:YDE og fr:YFR er linket til hinanden, og at artiklerne cs:YCS og hu:YHU er linket sammen. Faktisk handler alle fem artikler om det samme emne. Hvordan finder og samler jeg emnerne på Wikidata?
  Du kan finde oplysningerne om dem efter metoden, angivet under spørgsmål 1 - i dette tilfælde kunne du prøve d:Special:Emne efter titel/en/YEN og d:Special:Emne efter titel/cs/YCS, og hvis dette ikke virker, så prøv at søge efter titlerne fra de andre Wikipedia-versioner, da det i nogle tilfælde er muligt, at et emne er blevet oprettet til én titel, men ikke til den artikel, det er linket til.
  Hvis du finder to emner, så fjern alle links fra det ene af dem (som regel det af dem, der har det højeste Q-nummer, men det er også i orden at anvende det andet emne, hvis det har færre linkede artikler), tilføj linkene til det andet emne og anmod om sletning af det nu tømte emne.
  Hvis det finder et emne, så tilføj bare linkene til de relevante artikler.
  Hvis du ikke finder nogen emner, så opret bare et emne til alle de fem artikler, som beskrevet under spørgsmål 1.

Migrering af nye sproglinks

 • Spm. 5. I en artikel, som der er linket til på Wikidata, og hvis links i selve artiklen blev fjernet af en bot for længe siden, er der nogen, der har tilføjet et sproglink til en artikel på swahili. Hvad skal jeg gøre?
  Tjek, at artiklen på swahili eksisterer og handler om det sammme emne.
  Hvis ja, så skal sproglinket til artiklen på swahili tilføjes på Wikidata, og du skal følge anvisningen, angivet under spørgsmål 1.
  Hvis artiklen ikke eksisterer, så slet sproglinket.

Vedvarende konflikter

 • Spm. 6 Jeg prøver at gøre alt dette, men jeg bliver ved med at løbe ind i konflikter med andre sprogversioner af Wikipedia.
  Hvis du behov for hjælp, er du velkommen til at kontakte hvilken som helst af brugerne, som findes i boksen i afsnittet "Spørgsmål?" eller du kan gå på IRC-kanalen #wikimedia-wikidatatilslut og stille spørgsmålet dér.

Migrering af sproglinks

Lokale sproglinks på Wikipedia-siderne kan fjernes, hvis den lokale liste over sproglinks stemmer overens med listen over sproglinks på Wikidata. Vær venligst opmærksom på, at fjernelse af sproglinks kan opfattes som hærværk. For at undgå, at ændringen bliver fjernet, skal du angive en redigeringsopsummering, når du fjerner de lokale sproglinks, allerhelst med en henvisning til Wikidata.

Generelt er det bedst at fjerne sproglinks i Wikipedia-artikler, når de er knyttet til Wikidata. (Du kan se, om siden er knyttet til Wikidata, hvis teksten "Rediger links" er synlig under listen med sproglinks.) Dette er fordi de sproglinks, som er tilbage i artiklen, altid vil overskrive den mere opdaterede information, som findes på Wikidata. Størrelserne på siderne falder også betragteligt, når lange lister af sproglinks er fjernet. Men du må ikke fjerne sproglinks, hvis du ikke har tjekket, om de er blevet kopieret til Wikidata. Denne opgave varetages nu af en bot (Addbot), så du behøver ikke at gøre dette manuelt på de fleste sider.

Automatisk migrering af links

Bot-operatører, som anvender programmeringsplatformen pywiki, bør som minimum opgradere til pyrev:11073. Bot-operatører, som benytter sig af botter til at redigere sproglinks, som er baseret på andre programmeringsplatforme eller metoder, bør holde op med at køre deres bot indtil de har rettet deres kode med henblik på at undgå at ændre sproglinks. Se w:Wikipedia:Bot_owners'_noticeboard/Archive_8#Wikidata.

Halvautomatisk migrering af links

Nedenfor finder du metoder til, hvordan sproglinks ændres på en mere automatiseret måde, hvilket nedbringer risikoen for, at du kommer til at lave fejl, når du overfører linkene.

 • Du kan tilføje det følgende JavaScript til din common.js-side på din lokale Wikipedia, hvilket vil gøre dig i stand til at klikke på knappen "fjern sproglinks", når du redigerer en side - dette vil fjerne alle de sproglinks, som er blevet kopieret til Wikidata.
mw.loader.load('//www.wikidata.org/w/index.php?title=User:Yair_rand/checksitelinks.js&action=raw&ctype=text/javascript');
For at anvende Checksitelinks (når det er installeret) skal du klikke for at redigere en artikel og dernæst gå til rullegardinmenuen. (Ved brug af MonoBook-skin findes fanen på toppen af siden)
Et skærmbillede af grænsefladen slurpInterwiki. Linket, som aktiverer den, "Import interwiki", findes i nederste venstre hjørne af skærmen sammen med en række andre links, der er genereret af tilføjelser.
 • slurpInterwiki er en Wikidata-tilføjelse, der er halvautomatisk og som kan anvendes til at trække nye sproglinks fra artiklen. Se Fanen Wikidata-gadgets.

Manual migrering af links

Den følgende metode er den mest simple måde at redigere et sproglink på:

 1. Gå til emnet på Wikidata. Der er to måder at gøre dette på:
  • Klik på det grå link "rediger links" i bunden af menupunktet "Andre sprog"
  • Gå til Emne fra titel og led efter din side
 2. Sammenlign linkene med sproglinkene i artiklen
 3. Rediger linkene på Wikidata. Dette burde være ligetil - hvert sproglink har teksten [rediger] ved siden af det. Ved at klikke på linket fremkommer der flere bokse:
  • Den første er sprogkoden
  • Den anden er linket til sprogets artikel
  • Der, hvor linket [rediger] var, fremkommer der nu tre muligheder: gem, fjern og fortryd.
   • Gem anvendes, når du er helt færdig med at ændre oplysningen for emnet.
   • Fjern fjerner oplysningen om emnet helt.
   • Fortryd fortyder det, som du påbegyndte.
 4. Tilføj alle manglende sproglinks der, hvor det er relevant. Dette kan gøres ved at gå ned i bunden af listen over sproglinks og klikke på "tilføj", hvorefter de samme bokse fremkommer som ved en almindelig redigering.
 5. Når alle links er inkorporeret, så lav en forhåndsvisning af Wikipedia-artiklen med alle sproglinks fjernet fra artiklen, og sammenlign den med den nuværende artikelversion. Se efter om der er nogen forskelle mellem den viste tekst. Hvis der er forskelle, skal du enten lade være med at fjerne de sproglinks, som skiller sig ud, eller endnu bedre, vende tilbage til Wikidata-redigeringen og fjerne dem fra artiklen.

Hvis du oplever konflikter mellem sproglinks (mest udtalt de situationer, hvor du får en fejlmeddelelse, der oplyser, at det link, du har forsøgt at tilføje, allerede anvendes til et andet emne) kan du gøre opmærksom på problemet på d:Wikidata:Interwiki conflicts, selv om du også er velkommen til at løse problemet selv, hvis du kan komme på en løsning.

Hvis du bliver i tvivl undervejs i processen med at overføre sproglinks fra Wikipedia til Wikidata, skal du være velkommen til at deltage på Landsbybrønden eller spørge om råd på IRC på kanalen #wikimedia-wikidatatilslut. Du kan også læse sektionen ""Spørgsmål?" nedenfor for mere hjælp.

Relateret information

Artikelstatusindikatorer

Lovende, gode og fremragende artikler på andre sprogversioner af Wikipedia markeres med et hak eller en stjerne ud for sproglinket. Symbolet genereres gennem en skabelon. Eftersom Wikidata ikke gemmer disse oplysninger, skal disse skabeloner ikke fjernes. Selve sproglinket kan dog fjernes.

Sproglinks med ankre

Nogle gange har et sproglink et anker, som er et link til et afsnit i en artikel. Ankeret er defineret ved brug af tegnet #, f. eks. [[fr:Analyse de survie#Fonction de survie]]. Sådan et link bruges, når den sprogversion af Wikipedia, der linkes til, ikke har en tilsvarende artikel, men en artikel, som delvis omhandler det samme emne. Wikipedias sproglinks understøtter som udgangspunkt ikke ankre, så sproglinks med ankre skal bibeholdes på Wikipedia, hvis man ønsker det. Se et eksempel på slutningen af wikiteksten i artiklen w:Survival function: Wikidata tilvejebringer alle sproglinks fra d:Q2915096 med undtagelse af linket til den fransksprogede Wikipedia, som i stedet er angivet lokalt i artiklen selv eftersom det er et link til et afsnit.

Undertrykkelse af Wikidata-links

I en enkelt artikel kan man fuldstændig undertrykke Wikidata-sproglinkene ved at anvende koden {{noexternallanglinks}}. Koden kan også undertykke enkelte, udvalgte sprog med syntaksen "{{noexternallanglinks:es|fr|it}}", som udelukker linkene til spansk, fransk og italiensk.

Omfanget af Wikidatas sproglinks

Brugerne på Wikidata blev i en ændringsanmodning enige om, at alle Wikipedia-navnerum undtagen "Bruger" kan gemmes på Wikidata. Dette betyder, at sproglinks til kategorier, skabeloner og sider om politik på Wikipedia også kan gemmes på Wikidata og fjernes lokalt, hvis både Wikipedia og Wikidata har taget dette i anvendelse. Et eksempel på et Wikipedia-emne, relateret til Wikipedia-navnerummet, er emnet Q4167836, der er relateret til kategorier.

Sproglinks i artikler

Links til artikler på andre sprog i selve artikelteksten (med formatet [[:<language>:<article>]]) vil blive ved med at virke som før, og er ikke ændret som følge af Wikidata. Man kan for eksempel linke til den tysksprogede udgave af denne oplysningsside uden på nogen måde at påvirke sproglinkene, her eller på Wikidata. (Husk bare at begynde med et kolon!)

Seneste ændringer

Ændringer på Wikidata, som har relation til artikler på en given Wikipedia-version, vil blive vist i Seneste ændringer, hvis denne funktion er aktiveret af brugeren. Se Special:Preferences#mw-prefsection-rc.

Infobokse (Fase 2)

Det er Wikidatas målsætning, at der skal gemmes information på mange sprog, som eventuelt kan bruges igen på Wikipedia, især i infobokse. Valget om at anvende denne information er helt op til brugerne på de enkelte sprogversioner af Wikipedia, idet fremtidige ændringer af wiki-programmellet kun vil give en mulighed for at få information fra Wikidata, hvis dette ønskes. (For eksempel kunne en type wiki-tekst spørge om atomnummeret på et kemisk element, eller et lands befolkningsstørrelse.) Wikidata vil støtte opslag for alle data. Denne fase af Wikidata bliver omfattende, og er stadig ved at blive udviklet.

Det er hensigten, at artikler vil blive i stand til at indlejre fakta fra den tilsvarende Wikidata-side ved anvendelsen af {{#property:}}-syntaks, som er beskrevet i Wikidata/Notes/Inclusion syntax. Sådanne indlejringer skal tilføjes i selve artiklerne side for side eller skabelon for skabelon, enten manuelt eller ved brug af botter, og vil ikke blive tilføjet artiklerne automatisk på den måde, sproglinkene i fase 1 tilføjes.

Spørgsmål?

Hvis du stadig har spørgsmål, eller hvis du ønsker at modtage hjælp fra en bruger, som taler dit sprog, kan du prøve at læse linkene på Wikidatas Forside, især introduktionen, Help:Indhold, OSS, og ordlisten. Hvis du gerne vil spørge nogen, kan du gå på Landsbybrønden og spørge dér. Mere tekniske spørgsmål kan stilles på siden "Contact the development team".

Du kan også besøge #wikidatatilslutIRC (freenode) for at få hjælp. Vær opmærksom på, at kanalen logges offentligt.

Nedenfor findes en liste over brugere, som gerne vil hjælpe. De er angivet med de sprog, de taler, og de sprogudgaver af Wikipedia, som de er administratorer på.

Ambassadors for Wikidata
Brugernavn Alias på IRC Taler følgende sprog Administrator på
Ajraddatz ajr en-ca, fr-1 Wikidata
Dan Koehl DanKoehl sv, en-3, de-2, da-1, nb-1, nn-1 Wikispecies, Wikvoyage (Swedish)
Kaioduarte-TB kaioduarte pt-3, pt-BR-3
Esteban16 Esteban16 es, en-2, pt-1, it-1 Wikidata
FlyingAce FlyingAce es, en-5, de-1, it-1 Wikidata
Harmonia Amanda Harmonia_Amanda fr, en-2, es-2 Wikidata, Wikipédia francophone
HakanIST HakanIST tr, en-4, az-3, es-2, de-1 Wikidata, Turkish Wikipedia, Steward
Jon Harald Søby Jhs nb, en-4, nn-3, sv-3, da-2, de-2, sw-2, eo-1, es-1, ro-1 Norwegian (Bokmål) Wikipedia
koavf koavf en, es-2, de-1, pt-1 Wikidata, English Wikiquote, English Wiktionary, multilingual Wikisource, outreach, species, test projects
Legoktm Legoktm en, es-1, gu-1 MediaWiki.org, English Wikipedia
MisterSynergy MisterSynergy de-N, en-4 Wikidata
Moheen Reeyad #MoheenReeyadtilslut bn-N, as-1, bpy-1, en-3, hi-1, hif-1 Bengali Wikipedia, Wikimedia Commons
PinkAmpersand PinkAmpersand (find me on #PinkAmpersandtilslut) en, fr-3, es-1, it-1
Ricordisamoa it, en-2
Rschen7754 Rschen7754 en, es-2 Wikidata, English Wikipedia
Sjoerddebruin sjoerddebruin nl, en-3, de-1, fr-1 Wikidata, Dutch Wikipedia
Viswaprabha ml, en-3, hi-3, ta-2, sa-2,ar-1,ur-1 Malayalam Wikipedia, Malayalam Wiktionary
wd-Ryan en Wikidata
Yahya Yahya bn, en-2 Wikidata, Bangla Wikipedia, Bangla Wikivoyage
Aminwa 21 Aminwa 21 en
S8321414 zh-Hant-TW, nan-3, en-2, lzh-2 Wikidata, Chinese Wikivoyage
WikiBayer bar, de4 Wikidata, Bavarian Wikipedia, metawiki, Global Sysop


Se også

Eksterne henvisninger