Jump to content

Wikidata/Hulp

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Wikidata/Help and the translation is 100% complete.

Wikidata is een Wikimedia-project om een open en collaboratieve database te creëren. Vanaf februari 2013 migreert het Wikidata-project de interlinguaire wiki-links van individuele artikelen naar een centrale database om het onderhoud te vergemakkelijken.

Alle Wikipedia's gebruiken nu intertaalkoppelingen die zijn opgeslagen in Wikidata. De intertaalkoppelingen die te zien zijn op de pagina en:Douglas Adams komen bijvoorbeeld van d:Q42.

In de toekomst, zal Wikidata informatie over andere relaties bevatten zoals informatie uit de infoboxen.

Wikidata, fase 1: Links van alle talen naar een centraal punt
Oude systeem: Links tussen alle talen

Elk Wikipedia artikel met een item op Wikidata gebruikt de interwiki-links die daar zijn opgeslagen om de links onderin de linkerkolom te laden. Traditionele interwiki-links in wiki-text worden nog steeds herkend en overrulen die informatie voor die taal van Wikidata.

Als een artikel is gelinkt aan Wikidata, dan zal het alle links tonen die daar staan, samen met de links uit de wiki-text. Bij een conflict tussen een locale link en een link van Wikidata, zal de locale link worden weergeven; de Wikidata links voor alle andere talen zullen wel worden weergeven.

Als het artikel nog niet is gelinkt aan Wikidata, dan zullen alleen interwiki-links uit de wiki-text worden getoond. In sommige gevallen zal er een Wikidata item voor het artikel zijn, maar is het Engelse artikel hier nog niet aan gelinkt. Bij het aanpassen van Wikidata zullen deze problemen worden opgelost.

Intertaalkoppelingen met Wikidata onderhouden

New pagina's

  • V1 Ik heb net een artikel gemaakt over XEN; ik weet dat er al een artikel is op de Duitse|Swahili|Franse Wikipedia over hetzelfde onderwerp genaamd XSW. Hoe maak ik een Interwiki-link?
    Ga naar XSW. Aan de linkerkant zou er een lijst met interwikilinks moeten zijn, gevolgd door een pen. Klik op pen, dit brengt u naar de Wikidata pagina (item) voor XSW. Ga naar de onderkant van het artikel, klik op "toevoegen", vul in de geopende cases de taalcode (en voor Engels) in en de naam van het artikel dat u heeft aangemaakt (XEN). Klik vervolgens op "opslaan". U bent klaar.
    Als de pen niet verschijnt, ga dan naar Wikidata.
    Zoek in het hoofdpaneel (in de Vector-interface, aan de linkerkant) "Item op titel".
    Klik op "Item op titel".
    Vul op de resulterende pagina de taalcode in (bijvoorbeeld nl voor Nederlands) en de naam van de pagina op de bijbehorende Wikipedia (XSW). Klik vervolgens op Zoeken.
    Als het artikel al bestaat, ga dan naar de onderkant van het artikel, klik op "toevoegen", vul in de geopende gevallen de taalcode in en de naam van het artikel dat u heeft aangemaakt (XEN). Klik vervolgens op "opslaan". U bent klaar.
    Als het item niet bestaat, maak het dan aan door op "item aanmaken" te klikken, de naam (XEN) en (bij voorkeur) een beschrijving van het item in te vullen. Voeg vervolgens aan het item de intertaallinks toe, zoals hierboven beschreven.
    Als u van plan bent om vaak intertaalkoppelingen toe te voegen, kunt u de gadget "slurpInterwiki" inschakelen, beschikbaar in uw Wikidata-gadgets. Zodra de gadget is ingeschakeld en u zich op de itempagina bevindt, klikt u op "Interwiki importeren" in het menu aan de linkerkant.
    In ieder geval voor enige tijd zal de oude manier van het toevoegen van intertaallinks (gewoon toevoegen aan de Wikipedia-pagina's) nog steeds werken, maar hoogstwaarschijnlijk zullen minder bots nieuwe artikelen controleren, en de tijd totdat de links zich verspreiden naar andere artikelen zal langer zijn.

Hernoemde pagina's

  • V2. Ik heb net een artikel over YEN naar NIE verplaatst op een lokale Wikipedia, en al de interwiki links zijn verdwenen. Wat moet ik doen?
    Ga naar Wikidata en zoek het item voor YEN op zoals beschreven in V1.
    Zoek op de itempagina de interwiki-link, klik op bewerken, vervang YEN door NEY en sla vervolgens op.
    Houd er rekening mee dat het een paar minuten kan duren voordat de lokale pagina die u heeft verplaatst zich aanpast aan de wijziging. Dit kan worden overgeslagen door purging van de pagina.

Onjuiste intertaalkoppelingen

De link om de Wikidata pagina te bewerken, in het grijze, op de skin Vector.
  • V3. Ik heb net opgemerkt dat het artikel ZEN is gekoppeld aan het verkeerde artikel XSW op de Duitse|Franse|Swahili Wikipedia. Hoe moet ik dit corrigeren?
    Klik in de interwiki links sectie van het artikel ZEN op de pen onder de interwiki links. Dit brengt u naar het Wikidata-item voor ZEN.
    In de sectie "Lijst van pagina's die aan dit item zijn gekoppeld" van het item op Wikidata, vindt u het Swahili-item voor XSW.
    Klik op de knop "bewerken" naast het item en klik op "verwijderen".
    Herhaal dit met andere foutieve vermeldingen.
    Als de pen niet op uw Wikipedia verschijnt, is het item nog niet toegevoegd aan Wikidata. Handel dan zoals in Q1 hierboven.

Meer dan 1 interwikifamilie

  • V4. Ik heb net opgemerkt dat de artikelen en:YEN, de:YDE en fr:YFR met elkaar zijn verbonden met een link, en dat cs:YCS en hu:YHU met elkaar verbonden zijn. Eigenlijk hebben alle vijf artikelen over hetzelfde onderwerp. Hoe vind ik en combineer ik hun gegevens op Wikidata?
    U kunt hun vermeldingen vinden zoals weergegeven in Q1 hierboven - in dit geval kunt u proberen d:Special:ItemByTitle/en/YEN en d:Special:ItemByTitle/cs/YCS; als die niet werken, probeer dan te zoeken naar de titels van alle andere Wikipedia's, want in sommige gevallen is het mogelijk dat een item is aangemaakt voor één titel, maar niet voor het artikel waarnaar het is gelinkt.
    Als u twee items vindt, verwijder dan alle links van de ene (meestal die met het hogere Q-nummer, maar het is oké om de andere te gebruiken als deze veel minder gelinkte artikelen heeft), voeg ze toe aan de tweede, en verzoek tot verwijdering van het nu lege item.
    Als u één item vindt, voeg dan gewoon de links naar de relevante artikelen toe.
    Als u geen items vindt, maak dan gewoon een item aan voor alle vijf de artikelen, zoals uitgelegd in Q1 hierboven.

Nieuwe intertaalkoppelingen migreren

  • V5. In het artikel dat zijn Wikidata-invoer heeft, zijn de links lang geleden verwijderd door de bot, en voegde iemand een Swahili interwiki-link toe. Wat moet ik doen?
    Controleer of het Swahili-artikel bestaat en over hetzelfde onderwerp is;
    Als dat het geval is, zie het als een verzoek om de Swahili-link naar Wikidata toe te voegen, handel als in V1.
    Als dit artikel niet bestaat, verwijder de link.

Persistente conflicten

  • V6 Ik probeer dit allemaal te doen, maar ik blijf in conflict komen met andere wiki's.
    Ga naar de Engelse overlegpagina over Wikidata en breng het ter sprake. Het zal zo snel mogelijk worden afgehandeld, of worden doorgestuurd worden naar d:WD:IWC als het aandacht van andere Wikipedia's vereist.
    Als u om een andere reden hulp nodig heeft, neem dan gerust contact op met een van de gebruikers in het vak in de "Vragen?" of ga naar #wikimedia-wikidataverbinden.

Migratie van intertaalkoppelingen

Lokale interlinguale links in Wikipedia-pagina's kunnen veilig worden verwijderd als de lokale lijst en de Wikidata-lijst overeenkomen. Begrijp dat het verwijderen van intertalige links zonder uitleg als vandalisme kan worden opgevat. Om te voorkomen dat uw wijziging wordt teruggezet, laat een bewerkingssamenvatting achter bij het verwijderen van lokale links, bij voorkeur een link naar deze pagina.

In het algemeen is het het beste om interwikilinks in Wikipedia-artikelen te verwijderen zodra ze aan Wikidata zijn gekoppeld. (U kunt zien dat de pagina "geassocieerd" is met Wikidata door de aanwezigheid van de tekst "Bewerk links" onder de taallijst.) Dit komt omdat alle interwiki-links die overblijven altijd de meer actuele informatie die Wikidata probeert te bieden, zullen overschrijven. De paginagrootte neemt ook merkbaar af wanneer lange lijsten van interwiki's worden verwijderd. Echter, u moet geen links verwijderen als u niet heeft geverifieerd dat ze zijn gekopieerd naar Wikidata. Deze taak wordt nu uitgevoerd door een bot (Addbot), zodat u dit op de meeste pagina's niet handmatig hoeft te doen.

Geautomatiseerde migratie van koppelingen

Botbeheerders die het pywiki-framework gebruiken, moeten upgraden naar minimaal pyrev:11073. Botoperators die bots gebruiken die interwiki's bewerken met behulp van andere frameworks of methoden, moeten stoppen met het uitvoeren van hun bot totdat ze hun code hebben gerepareerd om te voorkomen dat interwiki's worden gewijzigd. Zie deze pagina.

Semi-automatische migratie van koppelingen

Hieronder zijn methoden die kunnen worden gebruikt om de links op een meer automatische manier te veranderen, waardoor de kans dat u een fout maakt tijdens het overzetten van de links vermindert:

  • U wilt misschien de volgende JavaScript toevoegen aan uw pagina common.js op uw thuis Wikipedia, waarmee u, bij het bewerken van een pagina, op een knop "remove interwikis" kunt klikken, die alle interlinguistische links die zijn gekopieerd naar Wikidata zal verwijderen:
mw.loader.load('//www.wikidata.org/w/index.php?title=User:Yair_rand/checksitelinks.js&action=raw&ctype=text/javascript');
Om Checksitelinks te gebruiken (na installatie), klik op een artikel te bewerken en ga dan naar het dropdown menu. (In het skin MonoBook verschijnt het tabblad gewoon bovenaan de pagina, rechts van "niet meer volgen".)
Een schermafdruk van de slurpInterwiki interface. De knop om het te starten, "Interwiki importeren", is te zien in de linker onderhoek van het scherm, samen met verschillende andere door gadgets gegenereerde knoppen.
  • slurpInterwiki is een Wikidata-gadget die kan worden gebruikt om semi-automatisch nieuwe links uit het artikel te trekken. Zie het Wikidata gadgets panel.

Handmatige migratie van koppelingen

De volgende methode is de basismethode om een interlinguaire link te bewerken:

  1. Ga naar het Wikidata-item. Er zijn twee handmatige methoden om dit te doen:
    • Klik op de grijze link "links bewerken" onderaan de balk "Talen"
    • Ga naar d:Special:ItemByTitle en zoek naar uw pagina
  2. Vergelijk de links met die van het artikel
  3. Bewerk de links in Wikidata. Dit zou eenvoudig moeten zijn; Elke interlanguage wiki link heeft een [edit] ernaast. Klik op die link om verschillende formulieren weer te geven:
    • De eerste is voor de taalcode
    • De tweede is voor de link van de talen
    • Waar de link [bewerken] was, zouden nu drie opties moeten verschijnen: opslaan, verwijderen en annuleren.
      • Opslaan wordt gebruikt wanneer u volledig klaar bent met het wijzigen van de informatie in het item
      • Verwijderen verwijdert de vermelding volledig uit de database
      • Annuleren annuleert de interactie met de interface
  4. Voeg eventuele ontbrekende links toe in Wikidata indien van toepassing. Dit kan worden gedaan door naar de onderkant van de interlanguage wiki link lijst te gaan en op "link toevoegen" te klikken. Dit geeft meestal dezelfde vormen weer als een normale bewerking.
  5. Zodra alle links zijn verantwoord, bekijkt u een voorbeeld van een versie van het artikel op Wikipedia met alle intertaallinks verwijderd en vergelijkt u deze met de huidige versie van het artikel. Kijk of er verschillen zijn tussen de weergegeven tekst. Als dat niet het geval is, kunnen ze veilig worden verwijderd. Als er verschillen zijn, moet u ofwel de links die afwijken "niet" verwijderen, of, beter nog, terugkeren naar het bewerken van Wikidata, en ze dan uit het artikel verwijderen.

Als u interwiki-conflicten tegenkomt (met name situaties waarin u een foutmelding krijgt die u informeert dat een link die u heeft geprobeerd toe te voegen al in gebruik is op een ander item), kunt u het probleem aankaarten op w:Wikipedia talk:Wikidata#Interwiki-conflicten of d:Wikidata:Interwiki conflicts, maar als u een manier kunt bedenken om het zelf op te lossen, probeer dat dan a.u.b. eerst.

Als u in de war raakt bij het overzetten van links van Wikipedia naar Wikidata, kom dan gerust langs op de Project Chat of vraag om advies over IRC op #wikimedia-wikidataverbinden. Mogelijk ziet u ook de ""Nog vragen?" hieronder voor meer hulp.

Gerelateerde informatie

Indicatoren van artikelstatus

Goede artikelen en uitgelichte artikelen op andere Wikipedia's worden aangegeven met een ster naast de taallink. Deze ster wordt gegenereerd door een sjabloon. Aangezien Wikidata deze informatie niet opslaat, mogen deze sjablonen niet worden verwijderd. De bijbehorende taallink zelf kan worden verwijderd.

Intertaalkoppelingen met ankers

Soms bevat een intertaallink een anker, wat een link is naar een sectie van een artikel. Het anker wordt weergegeven door het "#"-teken (bijv. [[fr:Analyse de survie#Fonction de survie]]). Zo'n link wordt gebruikt wanneer de gelinkte Wikipedia geen exact corresponderend artikel heeft, maar een artikel dat gedeeltelijk over hetzelfde onderwerp gaat. De taallinks van Wikidata ondersteunen geen ankers door het ontwerp, dus taallinks met ankers moeten desgewenst op Wikipedia behouden blijven. Zie voor een voorbeeld het einde van de wikitekst in het artikel w:Survival function: Wikidata biedt alle taallinks - via d:Q2915096- behalve die naar de Franstalige Wikipedia, die, omdat het een sectielink is, in plaats daarvan lokaal in het artikel zelf wordt vermeld.

Koppelingen van Wikidata onderdrukken

Een individueel artikel kan Wikidata-links volledig onderdrukken door het {{noexternallanglinks}} toverwoord te gebruiken. Het toverwoord ondersteunt ook de onderdrukking van alleen specifieke talen, in de vorm "{{noexternallanglinks:es|fr|it}}", wat de Spaanse, Franse en Italiaanse links zou onderdrukken.

Scope van taalkoppelingen van Wikidata

De Wikidata-gemeenschap heeft in een RFC afgesproken dat alle namespaces van Wikipedia-projecten anders dan "User" in aanmerking komen voor opslag op Wikidata. Dit betekent dat interwikilinks voor categorieën, sjablonen en Wikipedia-beleidspagina's ook in Wikidata kunnen worden opgeslagen en lokaal kunnen worden verwijderd als ze door beide gemeenschappen worden uitgevoerd. Voor een voorbeeld van een Wikidata-item dat verwijst naar de Wikipedia-namespace, zie item Q4167836, wat verwijst naar Wikipedia Categorieën.

Inline intertaalkoppelingen

Inline interlanguage links (die van het formaat [[:<language>:<article>]]) blijven werken zoals voorheen en zijn niet gewijzigd door Wikidata. U kunt bijvoorbeeld linken naar de Duitse versie van deze informatiepagina zonder dat dit op enigerlei wijze invloed heeft op de intertaallinks, hier of op Wikidata. (Vergeet niet om met een dubbele punt te beginnen!)

Recente wijzigingen

Wijzigingen op Wikidata die betrekking hebben op artikelen op deze Wikipedia worden weergegeven in Recente wijzigingen als de optie is ingeschakeld door de gebruiker. Zie deze pagina.

Infoboxen (fase 2)

Wikidata streeft ernaar om informatie in vele talen te bevatten die uiteindelijk kan worden hergebruikt op Wikipedia's, met name in infoboxen. De keuze om deze informatie te gebruiken wordt volledig overgelaten aan de Wikipedia-gemeenschap zelf - toekomstige wijzigingen aan de wiki-software zullen alleen een optie bieden om informatie uit Wikidata op te halen indien gewenst. (Sommige wiki-teksten kunnen bijvoorbeeld vragen om het atoomnummer van een chemisch element, of de bevolking van een land.) Wikidata ondersteunt citaties voor alle gegevens. Deze fase van het Wikidata-project is groot en is nog in ontwikkeling.

Het is de bedoeling dat artikelen in staat zullen zijn om feiten van de corresponderende Wikidata-pagina op te nemen met behulp van een {{#property:}} syntaxis, hier beschreven. Dergelijke transclusies zullen expliciet inline aan artikelen moeten worden toegevoegd op een pagina-voor-pagina of sjabloon-voor-sjabloon basis, hetzij handmatig of door bots, en zullen "niet" automatisch aan artikelen worden toegevoegd op de manier waarop fase 1 interwiki-links dat zijn.

Nog vragen?

Als u nog vragen heeft, of als u hulp wilt van een gebruiker die uw taal spreekt, kunt u proberen de links op de Hoofdpagina van Wikidata, met name de inleiding, Help:Inhoud, de Veelgestelde vragen, en de woordenlijst. Als u iemand iets wilt vragen, kunt u naar de project chat in uw taal gaan, en het daar vragen. Meer technische vragen kunnen worden gesteld op de pagina Contact opnemen met het ontwikkelingsteam.

U kunt voor ondersteuning ook #wikidataverbinden bezoeken op IRC (freenode). NB: het channel wordt openbaar gelogd.

Hieronder vindt u een lijst van gebruikers die bereid zijn te helpen, samen met de talen die ze spreken en de lijst van wiki's waar ze beheerders van zijn.

Ambassadors for Wikidata
Gebruikersnaam IRC-nick Gesproken talen Beheerder op
Ajraddatz ajr en-ca, fr-1 Wikidata
Dan Koehl DanKoehl sv, en-3, de-2, da-1, nb-1, nn-1 Wikispecies, Wikvoyage (Swedish)
Kaioduarte-TB kaioduarte pt-3, pt-BR-3
Esteban16 Esteban16 es, en-2, pt-1, it-1 Wikidata
FlyingAce FlyingAce es, en-5, de-1, it-1 Wikidata
Harmonia Amanda Harmonia_Amanda fr, en-2, es-2 Wikidata, Wikipédia francophone
HakanIST HakanIST tr, en-4, az-3, es-2, de-1 Wikidata, Turkish Wikipedia, Steward
Jon Harald Søby Jhs nb, en-4, nn-3, sv-3, da-2, de-2, sw-2, eo-1, es-1, ro-1 Norwegian (Bokmål) Wikipedia
koavf koavf en, es-2, de-1, pt-1 Wikidata, English Wikiquote, English Wiktionary, multilingual Wikisource, outreach, species, test projects
Legoktm Legoktm en, es-1, gu-1 MediaWiki.org, English Wikipedia
MisterSynergy MisterSynergy de-N, en-4 Wikidata
Mohammed Qays ar Wikidata, Arabic Wikipedia
Moheen Reeyad #MoheenReeyadverbinden bn-N, as-1, bpy-1, en-3, hi-1, hif-1 Bengali Wikipedia, Wikimedia Commons
PinkAmpersand PinkAmpersand (find me on #PinkAmpersandverbinden) en, fr-3, es-1, it-1
Ricordisamoa it, en-2
Rschen7754 Rschen7754 en, es-2 Wikidata, English Wikipedia
Sjoerddebruin sjoerddebruin nl, en-3, de-1, fr-1 Wikidata, Dutch Wikipedia
Viswaprabha ml, en-3, hi-3, ta-2, sa-2,ar-1,ur-1 Malayalam Wikipedia, Malayalam Wiktionary
wd-Ryan en Wikidata
Yahya Yahya bn, en-2 Wikidata, Bangla Wikipedia, Bangla Wikivoyage
Aminwa 21 Aminwa 21 en
S8321414 zh-Hant-TW, nan-3, en-2, lzh-2 Wikidata, Chinese Wikivoyage
WikiBayer bar, de4 Wikidata, Bavarian Wikipedia, metawiki, Global Sysop


Zie ook

Externe koppelingen